29 / 03 / 2024

Diyarbakır Surları restore edilerek turizme kazandırılacak!

Diyarbakır Surları restore edilerek turizme kazandırılacak!

"Dünya Kültür Mirası" olan Diyarbakır Surları, başlatılan restorasyon çalışması kapsamında işlevlendirilerek turizme kazandırılacak.



"Dünya Kültür Mirası" olan Diyarbakır Surları, başlatılan restorasyon çalışması kapsamında işlevlendirilerek turizme kazandırılacak.

Merkez Sur ilçesinde yer alan, UNESCO tarafından 2015'te dünya kültür mirası olarak tescil edilen Diyarbakır Surlarının restorasyonu için geçen ay başlatılan çalışmalar sürüyor. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Kültür ve Turizm Bakanlığı ve dönemin Kalkınma Bakanlığı'nca sağlanan ödeneklerle 2019'da hazırlanan burçların rölöve, restitüsyon ve restorasyon, statik proje ve raporlarının Bilim Komisyonu ve Koruma Kurulunca onaylanmasından sonra başlatılan çalışmalarda 42 dış kale burcu, 19 iç kale burcu olmak üzere 61 burcun röleve, restitüsyon ve restorasyon projeleri hazırlanarak Koruma Bölge Kurulundan onay alındı.

37 burç için de restorasyon projeleri yapıldı. 

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ihaleyle ilk etapta en görkemli, en nitelikli anıtsal, büyük burçlar olan ve üzerinde kitabe, hayvan motifleri, kesme taş silmesi yer alan Ben-u Sen, Yedikardeş, Selçuklu ve Nur burçlarının restorasyonuna 10 Ağustos'ta başlandı.

Surların etrafındaki 41 kaçak yapının yıkım işlemleri geçen hafta bitirilirken, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un şehri ziyaretinde diğer kaçak yapıların da vatandaş mağdur edilmemek koşuluyla mülkiyetin değerine göre kamulaştırma yapılması için 5 milyon TL'lik hibeyi TOKİ'nin Büyükşehir Belediyesine vereceğini açıklaması ile çalışmalar hızlandı. 

Surların restore edilerek eski ihtişamına kavuşması için 500 günlük takvim işlerken, sürdürülen bütün çalışmalar, Kültür ve Turizm Bakanlığının oluşturduğu Bilim Komisyonu ve alanında uzman kişilerden oluşan danışma kurulu tarafından titizlikle inceleniyor. 

Burçların fonksiyonlandırılarak korunması amacıyla surların etrafında ve içinde festivaller, spor organizasyonları ve kültürel etkinlikler yapılarak, bu görkemli dünya mirasının yerli ve yabancı ziyaretçiler ile turizme hizmet etmesi amaçlanıyor. 

Diyarbakır Surları restore edilerek turizme kazandırılacak!

"101 burcun tamamını elden geçirerek, Dünya Miras Listesi'ne yakışır hale getireceğiz"

Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu, AA muhabirine, Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri'nin, Türkiye'de UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde bulunan 18 eserden biri olduğunu belirti. 

Surların temizliği, restorasyonu ve çevresinin kaçak yapılardan temizlenmesi çalışmalarını eş zamanlı olarak sürdürdüklerini dile getiren Karaloğlu, 10 Ağustos'ta başlatılan restorasyon çalışmalarının hummalı şekilde devam ettiğini kaydetti. 

Karaloğlu, İçkale'de yer alan burçlar ve surların restorasyonu için ekim ayında ihale gerçekleştireceklerini beliterek, bu restorasyonla İçkale'deki tüm surlar ve burçlar için ihalenin tamamlamış olacağını ifade etti.

Surların etrafındaki 41 kaçak yapının geçen hafta yıkıldığını, diğer kaçak yapıların da kamulaştırılarak yıkılması için Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un 5 milyon TL'lik kaynak aktarma sözü verdiğini vurgulayan Karaloğlu, "Ben-u Sen Mahallesi'nde yıktığımız alanın devamındaki kaçak yapılarla ilgili de kamulaştırma çalışmalarımıza devam edeceğiz. Böylelikle Diyarbakır'ın 5 bin 200 metre uzunluğundaki, iç kale ve dış kaledeki 101 burcun tamamını elden geçirerek, etrafı temizlenmiş, yürüyüş yolları, yeşil alanlarıyla gerçekten Dünya Miras Listesi'ne yakışır hale getireceğiz. Bu değerli kültür varlığını gelecek kuşaklara aktarmış olacağız" açıklamalarında bulundu.

Yedikule Hisarı restore edilecek!


Geri Dön