25 / 04 / 2024

Diyarbakır'da 4 bin konut yenilenecek!

Diyarbakır'da 4 bin konut yenilenecek!

Diyarbakır Valiliği'nin aldığı tedbir kararıyla, operasyon sonrasında sokak çatışmalarında hasar gören tarihi yapılar dışındaki sivil mekânlar onarılmayıp bedelleri hak sahiplerine ödenerek kentsel dönüşüm kapsamında hızla yıkımı sağlanacak.



PKK'lı teröristlerin hendek kazıp barikatlar kurduğu, bu nedenle sokağa çıkma yasağının ve terör operasyonlarının sürdüğü Diyarbakır'ın Sur İlçesi'nde; camiler, kiliseler, han, ev, müze ve hamamların yer aldığı 683 kültür varlığı bulunuyor. İlçedeki tarihi surlar ve Hevsel Bahçeleri, "UNESCO Dünya Kültürel Mirası" listesinde yer alıyor. İlçe, 1990'lı yıllardaki köyden kente yapılan göç nedeniyle hızlı bir gecekondulaşma yaşadı ve 20 bin olan nüfus 3'e katlandı. 



HALKA YENİ KONUT 


Diyarbakır Valiliği'nin aldığı tedbir kararıyla, operasyon sonrasında sokak çatışmalarında hasar gören tarihi yapılar dışındaki sivil mekânlar onarılmayıp bedelleri hak sahiplerine ödenerek kentsel dönüşüm kapsamında hızla yıkımı sağlanacak. Çatışmalar nedeniyle 5 mahalleden yaklaşık 20 bin kişinin göç ettiği ilçede, 15 mahallede bini tescilli toplam 9 bin konut bulunuyor. Tarihi yapıları saran ve ömrünü tamamlayan 8 bin konutun yüzde 50'si, kentsel dönüşüm planı kapsamına alındı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı harekete geçerken, Sur'da yaşayan vatandaşlar için ilk etapta 1600 konutluk yer tespit edildi. Evleri yıkılacak vatandaşlar, yeni yapılacak modem konutlara yerleştirilecek. 



6 bakan terör mağdurları için bir araya geldi 


Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş; Cizre, Silopi ve Sur'da terörden dolayı evlerini terk eden vatandaşların ihtiyaçlarının karşılanması, yardımların acilen temini ve barınma konularıyla ilgili Çankaya Köşkü'nde bir toplantı düzenledi. Toplantıya Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, İçişleri Bakanı Efkan Âlâ, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Maliye Bakanı Naci Ağbal ve Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı katıldı. 



Ahmet YUKUŞ/Habertürk


Geri Dön