24 / 04 / 2024

Diyarbakır’da inşaat sektörü durgun!

Diyarbakır’da inşaat sektörü durgun!

Diyarbakır’da son 2 yılda yaşanan çatışmalar nedeniyle inşaat sektöründe durgunluk yaşanıyor. Bölgedeki inşaat firmalarının yüzde 80'i iflasla karşı karşıya kaldı.



Diyarbakır’da son 2 yılda yaşanan çatışmalar inşaat sektöründe olumsuzluklara neden oldu. İnşaat firmalarının yüzde 80’inin iflasla karşı karşıya olduğu ve siyasi kriz ardından dövizin yükselmesiyle iş insanlarının yüzde 30’unun zarar ettiği belirtiliyor.


İlde, 450 Diyarbakırlı mütehatin 350’si projelerini iptal etmek zorunda kaldığı, 8 bin inşaat işçisinin de işsiz kaldığı açıklandı. 


10 yıldır mütahitlik işiyle uğraşan Numan Erdoğan, açıklamasında ‘‘100 daire yapan firmamız 300 dairelik binalar yaptı. Şimdi bu 300 daire elimizde kaldı. Dövüzdeki artış nedeniyle inşaat malzemelerinin fiyatı  %30 yükseldi. Bu yüzden ev fiyatları da arttı. Bu bizim yükümüzü ağırlaştırdı'' dedi.


Diyarbakır’ı İnşaat Edenler Derneği’nin (DİEDER) verilerine göre, bölgedeki 450 firma zarar uğradı. Can, inşaat sektöründe üretimin azalmasından kaynaklı emlak satışlarının azaldığını ve inşaat malzemelerinin ise pahalılaştığını belirtti.


Yapı denetim uzmanı Orhan Aydoğdu ise, ‘‘Kriz öncesi her yıl Diyarbakır’da mütahitlerin 400-450 arası inşaat projesi olurdu. Şimdi 350 mütahit inşaat projesini durdurdu. Bunların bazıları büyük şehirlere göç ederek işlerini orada sürdürüyor. Daha önce inşaat sektöründe 10 bin işçi çalışıyordu. Şimdi sadece bin 500 ile 2 bin arası işçi çalışıyor. Sektör büyük bir kriz içerisinde'' şeklinde konuştu.



Tigris Haber Gazetesi


Geri Dön