19 / 04 / 2024

Diyarbakır'ın 'çılgın projesi' tamamlanıyor!

Diyarbakır'ın 'çılgın projesi' tamamlanıyor!

Diyarbakır'ın çılgın projesi olarak bilinen Silvan Projesi'nde çalışmalar aralıksız devam ediyor. Projenin 305 bin kişiye istihdam sağlaması planlanıyor.



Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından Diyarbakır'da verimli toprakları suyla buluşturup, bölge halkının refah seviyesinin yükseltilmesi için çalışmalara devam ediliyor. Bu kapsamda Türkiye'nin önemli projeleri arasında bulunan ve GAP'ın da önemli ayaklarından olan Silvan Projesi ile Silvan, Bismil ve Diyarbakır il merkezindeki tarım arazileri suya kavuşacak.

305 bin kişiye istihdam sağlayacak projeyle Diyarbakır'ın kırsalında oturanların gelirinde de büyük artış öngörülüyor.

- 2 milyon 350 bin dekar arazi suyla buluşacak

DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın,  yaptığı açıklamada, kalkınmayı hedefleyen Silvan Projesi'nin 8 baraj ve 23 sulama tesisinden oluştuğunu söyledi.

Silvan, Pamukçay, Ambar, Kuruçay, Başlar, Kıbrıs, Karacalar ve Bulaklıdere barajlarının tamamlanmasıyla baraj rezervuarlarda 7 milyar 300 milyon metreküp suyun depo edileceğini söyleyen Aydın, Silvan Projesi'nin bitirilmesiyle 2 milyon 350 bin dekar arazinin suya kavuşacağını dile getirdi.

Proje kapsamında inşa edilen Silvan Barajı'nın 175,5 metre yüksekliğine sahip ön yüzü beton, kaya dolgu sınıfında Avrupa'nın en yüksek barajı olma özelliği taşıyor. Aydın, şu ifadeleri kullandı: "Sulama proje inşaatları hızla devam ediyor. Kıbrıs, Karacalar ve Bulaklıdere ihalesi hedefliyoruz. Silvan Barajı'ndan alacağımız 213 metreküplük suyu 24 kilometre uzunluğunda Silvan ve Babakaya tünelleri ve 97 kilometre ana kanal ile Bismil, Silvan ve Diyarbakır ovalarına taşıyacağız. Silvan Projesi 305 bin kişiye iş sağlayacak, ekonomiye yıllık 1,3 milyar lira katkısı olacak."


Geri Dön