24 / 04 / 2024

DMO'ya ait taşınmazların bedelsiz devri meclis gündeminde!

DMO'ya ait taşınmazların bedelsiz devri meclis gündeminde!

DMO'ya ait İstanbul, Gaziantep ve Diyarbakır'da bulunan bazı taşınmazların bedelsiz devri meclis gündemine taşındı. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer konuya ilişkin soru önergesi hazırladı..



DMO ya ait taşınmazların bedelsiz devri meclis gündeminde!


CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, DMO'ya ait İstanbul, Gaziantep ve Diyarbakır'da bulunan bazı taşınmazların bedelsiz devrine ilişkin soru önergesi hazırladı. Gürer sorularını Maliye Bakanı Naci Ağbal'a iletti. 


Gürer'in soruları

1)ÖYK kararı ile DMO kurumunda iken Gaziantep ili Şahinbey ilçesinde bulunan taşınmaz TTA Gayrimenkul A.Ş.'ye bedelsiz devir edilmişti. Bu bağlamda kurum mülkiyetim bedelsiz devrini kurum zararı olarak göstermek durumunda kalmıştı. TTA Gayrimenkul A.Ş bu alanı hangi amaç doğrultusunda değerlendirmiştir?


2) DMO Mülkiyetinde olan Diyarbakır ili Sur ilçesinde ki taşınmazın bedelsiz Hâzineye devri yapılmıştır. Kurum zararı gösterilen bu taşınmaz hangi amaçla değerlendirilmiştir?


3) İstanbul Göztepe’de halen Medeniyet Üniversitesi ile Salı Pazarı olarak kullanılan alan DMO’ya ait depolar ve merkez matbaa alanları ile bedelsiz olarak el değiştirmişti. DMO bu devir sonrası kiracı olarak Kocaeli ye taşındı. İstanbul Anadolu yakasında E-5 yolu üzerinde bu değerli arazinin DMO’dan bedelsiz alınması ve Kocaeli ye taşınması kurum giderleri dağıtım masraflarında ek maliyet oluşmasına yol açmış mıdır?


4) DMO arazilerinin ve taşınmazların bedelsiz olarak devri yapılırken Ulus'taki 32 metrekare dükkânın kira artışında anlaşamayan Et ve Süt Kurumu ile SGK kiracısı olarak kira artışından dolayı süre gelen ve mahkeme masrafı kira artışını aşacak duruma eren uzlaşmazlığa neden müdahil olunmamıştır? DMO’na ait İstanbul, Gaziantep, Diyarbakır mülkiyetine sahip olduğu taşınmazları bedelsiz el konulurken iki kurumun 32 metrekare bir dükkân için yıllardır süren mahkemesi olağan görülebilir mi?


5) DMO için Kocaeli Gebze ilçesinde Hâzinece verilen taşınmazlar hangi illerdeki taşınmazlara karşılık verilmiştir. Kurumun işleyişi açısından bölgelerde devir ettiği taşınmazlar değerinden öte kurumsal işleyişin sürdürebilirliği için yeniden yapılanma ihtiyacı oluşmayacağı düşünülerek mi takas edilmiştir?




Geri Dön