26 / 04 / 2024

Doğal sit alanlarına askeri inşaat yapılabilecek!

Doğal sit alanlarına askeri inşaat yapılabilecek!

Resmi Gazete'de yer alan doğal sit alanlarına devletin güvenlik ve emniyeti için 'zaruret arz eden' yerlerde Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonlarının kararıyla bir yapı inşa edilebilecek...




Doğal sit alanlarında 'güvenlik ve emniyet' gerekçesiyle karakol, nöbetçi kulübesi, gözetleme kulesi, sığınak gibi askeri yapılar yapılabilecek. 


Doğal sit alanlarına devletin güvenlik ve emniyeti için 'zaruret arz eden' yerlerde Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonlarının kararıyla bir yapı inşa edilebilecek. Resmi Gazete'de yer alan ilke kararma göre, doğal sit alanlarında devletin güvenlik ve emniyeti için zaruret gerektiren; harekat, savunma ve hudut güvenliğine yönelik yapılar ile karakol, nöbetçi kulübesi, gözetleme kulesi, sığınak, radar istasyonları gibi yapılar olabilir. 


İnşaatlar Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonlarının kararıyla yapılabilecek. Bu karar doğal sit alanlarının yok olmasına sebep olabilir. Temmuz'da Dersim'in merkeze bağlı Sinan Köyü yakınlarındaki sit alanına jandarma karakolu yapılması üzerine köylüler karakolun yıkılması istemiyle Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunmuştu. Dersim Kültürel ve Doğal Mirası Koruma Girişimi sözcüsü Mazlum Doğan, karakolun Vinci derece Sit alanı ilan edilen Sinan Kalesi Harabeleri üzerine yapıldığını ve korunması gerektiğini söylemişti. Sinan Köyü yakınlarındaki  jandarma karakolunun sit alanı üzerinde yapıldığını belirten köylüler, Cumhuriyet Savcılığı'na ve Erzurum Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu'na başvurarak tespit yapılmasına karar vermişti. Erzurum Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından yapılan incelemeler sonucu, karakolun yapıldığı bölgenin Vinci derecede arkeolojik sit alanı olarak tespit edildiğini belirtmiş, koruma kurulunun bu tespitinden sonra köylüler karakolun yıkılması ve bölgenin koruma altına alınmasını istemişti. Resmi gazetede yayınlanan bu haberle ise itiraz hakkı yok edilmiş olabilir. 


SEÇİL TÖRKKAN/ Birgün Gazetesi


Geri Dön