25 / 04 / 2024

Rahmi Aşkın Türeli: Doğal sit alanları neden imara açılıyor?

Rahmi Aşkın Türeli: Doğal sit alanları neden imara açılıyor?

İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, son günlerde kamuoyunu meşgul eden l'inci derece doğal sit alanlarının yapılaşmaya açılmasına ilişkin yürütülen çalışmalar hakkında Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'den bilgi istedi.



Türeli, TBMM Başkanlığı'na, Güllüce'nin yanıtlaması istemiyle sunduğu yazılı soru önergesinde, kamuoyunda son zamanlarda doğal sit alanlarında yapılaşmanın önünü açan projelere ruhsat verildiğine dair haberler yer aldığını anımsattı. Bu haberlerden son ikisinin İstanbul'dan geldiğini belirten Türeli, haberlerde, 'Heybeliada'da bulunan doğal sit alanı ile kentin önemli doğal sit alanlarından Validebağ Korusıı'nun yapılaşmaya açılmak istendiği' iddiasının yer aldığını ifade etti. 

"Vatandaşlar, bu iki doğal sit alanında başlatılmak istenilen yapılaşma faaliyetleri nedeniyle endişe içerisindedir' ifadesini kullanan Türeli, şöyle devam etti: Günümüzde, beton yığınları arasında yaşamlarını sürdürmekte olan insanlar, yerleşim alanlarında bir avuç yeşile hasret yaşamaktadır. 

Durum böyle iken insanların modern kent yaşamının yarattığı sıkıntılardan uzakta bir nebze olsun nefes alabilmelerine imkan sağlayan doğal sit alanlarının yapılaşmaya açılmasının ardındaki düşünce anlaşılamamaktadır. 

Rahmi Aşkın Türeli'nin Çevre ve Şehircilik Bakanı'na soruları Doğal sit alanlarının ülkelerin gelecek kuşaklara bırakacakları en önemli miras olduğunu vurgulayan Türeli, önergesinde şu sorulara yer verdi: ? Doğal sit alanlarına yönelik imar çalışmalarının özel bir amacı var mıdır? 

Vatandaşların, bu uygulamalara ilişkin, endişelerini belirtmelerine rağmen bu tip projelere ısrarla devam edilmesinin nedeni nedir? 

 Bakanlığınızca doğal sit alanlarında yapılacak imar faaliyetlerinin yaratacağı olumsuz durumlara ilişkin bir ön çalışma yapılmış mıdır? 

Bakanlığınızca bahse konu olan doğal sit alanlan dışında imar planı içerisine alınması düşünülen doğal sit alanı bulunmakta mıdır? 

 Basında yer alan ve doğal sit alanlarının sistematik bir şekilde yok edilmeye çalışılmasının ardında 'rant hırsı' olduğuna dair iddialardan rahatsızlık duyuyormusunuz? 


Haber Ekspres


Geri Dön