25 / 04 / 2024

Türkiye'deki doğal sit alanları ve kategorileri yeniden değerlendirilecek!

Türkiye'deki doğal sit alanları ve kategorileri yeniden değerlendirilecek!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Osman İyimaya, Türkiye'deki doğal sit alanları ve kategorilerini yeniden değerlendireceklerini, bunun sit alanlarının imara açılacağı şeklinde algılanmamasını söyledi...




Doğal sit alanlarının yeniden belirleneceği açıklandı. Çevre Bakanlığı, 'imara açılıyor' iddialarına noktayı koydu: Bu doğru değil, çalışmalar bilimsel temelli yürütülüyor.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Osman İyimaya, Türkiye'deki doğal sit alanları ve kategorilerini yeniden değerlendireceklerini söyledi. İyimaya şu ifadeleri kullandı: 


- Bir doğal sit alanı ülke açısından florası, faunası ve endemik oluşu nedeniyle önem arz ediyorsa buranın sahibi devlet olmalı, özel mülkiyete konu edilmemeli.

- Bunların dışında kalan alanlarla ilgili de vatandaşların problemlerine çözüm bulmalıyız. 

- Bilimsel temelli çalışmalarla doğal sit alanları ve kategorilerini yeniden değerlendireceğiz.

- Ancak bu çalışma, 'daha önce tespit edilen doğal sit alanları imara açılıyor' şeklinde anlaşılmamalı. Böyle bir yaklaşım yok.  


'TURİZME AÇILAN ALAN SAYISI ÇOK AZ' 


- Tescilli ağaçların kaldırılmasıyla ilgili ilkelerimiz var. Yani, 'Biz bu ağacı kaldırmak istiyoruz' denildiğinde bu ağaçlar kaldırılmaz. 

- Sit alanlarının turizme açılan kısımları çok küçük. Ülke açısından önemliyse doğallığı da yok etmiyorsa bu alanlar turizme açılabilir. 


Akşam


Geri Dön