18 / 04 / 2024

Doğalgaz tüketim oranı yüzde 20 oranında düştü!

Doğalgaz tüketim oranı yüzde 20 oranında düştü!

Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği Derneği (GAZBİR) Başkanı Yaşar Arslan, yaptığı yazılı açıklamada, doğalgazda yılın 2 ayını ve yıl sonu beklentilerini değerlendirdi.



Doğalgaz tüketiminde Ocak'ta öngörülen düzeyde bir artış ve Şubat'ta da ciddi bir düşüş gerçekleştiğini ifade eden Arslan, "Doğalgaz dağıtım sektörünün sürekli olarak büyümesinin etkisiyle, her yıl kullanıcı sayısı yaklaşık yüzde 10 artmaktadır. Bunun sonucu olarak, konut doğalgaz tüketiminin de yüzde 10 oranında artması beklenmektedir. Ocak'ta bu yönde bir eğilim görülürken, Şubat'ta hava şartlarının mevsim normallerinin çok üzerinde seyretmesi nedeniyle kullanıcı sayısı artışına rağmen tüketimlerde yüzde 20’lere varan oranlarda düşüş gerçekleştiğini görmekteyiz" değerlendirmesinde bulundu.


Arslan, bölgesel inceleme yapıldığında tüketimlerin daha yoğun gerçekleştiği Marmara Bölgesi'nde yılın ilk 2 ayında toplam tüketimin yüzde 5 düştüğünü kaydetti. Marmara Bölgesi'ni sırasıyla İç Anadolu ve Ege bölgelerinin izlediğini belirten Arslan, "Yeni kullanıma geçme oranlarının yüksek olduğu Karadeniz, Akdeniz, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde ise tüketimlerde bir miktar artış görülmüştür. Abone sayıları belli bir doygunluğa erişmiş ve tüketimde belirleyici olan İstanbul ve  Ankara  gibi büyükşehirlerde yılın ilk 2 ayında yüzde 4 ila 5 daha az tüketim olduğu görülmektedir" dedi.


Arslan, yalıtım ve verimli tüketim konularında bilinç düzeyinin artmasının, birim tüketimlerde düşmeye neden olduğunu, küresel ısınma ve enerji üretimindeki kaynak çeşitliliğinin artması gibi nedenlerle de kullanılan doğalgazda önemli bir azalma olduğunu söyledi.


Elektrik üretiminde bir önceki yıla göre yüzde 19 azalma olduğunu belirten Arslan şunları kaydetti:


"2015 yılında toplam doğalgaz tüketiminde elektrik üretim amaçlı tüketimin oranı yüzde 39,8’e geriledi. 2016'da da bu azalmanın devam ederek yüzde 35 seviyesinin altına inmesi mümkün görünüyor. Geçtiğimiz yılın ilk 2 ayında doğalgazdaki yüksek tüketimleri karşılayabilmek adına uygulanan talep tarafı yönetim programları nedeniyle elektrik santrallerindeki tüketim, olması gerekenin altında gerçekleşmişti. Bu yıl aynı dönemde bu yönde bir ihtiyaç ve uygulama olmamasına karşın, geçen yılın kontrollü olarak düşük gerçekleşen tüketiminin yüzde 2 altında tüketim gerçekleşti. Yılın ilk 2 ayını ülke bazında değerlendirecek olursak, doğalgaz tüketiminin bir önceki yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 4 oranında eksik gerçekleştiğini söylemek mümkün olabilecektir."



Habertürk


Geri Dön