27 / 04 / 2024

Doğalgazda depolama kapasitesinin artırılması için 3 projeye dikkat çekildi!

Doğalgazda depolama kapasitesinin artırılması için 3 projeye dikkat çekildi!

Doğalgazda depolama kapasitesinin artırılması için 3 projeye dikkat çeken Enerji Bakanı Albayrak: "Tuz Gölü Yeraltı Doğalgaz Depolama Projesi tamamlanıyor.



Silivri'deki tesisin kapasitesi de 4.3 milyar metreküpe çıkacak. Yeni bir LNG depolama tesisi için de çalışmalar başladı."


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın kısa ve orta vadeli projeleri netleşiyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak bu projeleri anlatmak için AK Partili vekillerle bir araya geldi. Albayrak’ın "Doğalgaz arz güvenliğinde depolama kapasitesinin artırılması için üç önemli projemiz var. Tuz Gölü Yeraltı Doğalgaz Depolama Projesi tamamlanıyor. Silivri'deki 2.6 milyar metreküplük depolama tesisinin kapasitesi de 4.3 milyar metreküpe çıkarılacak. Yeni bir LNG depolama tesisi için de çalışmalar başlatıldı" dediği öğrenildi. 


ELEKTRİĞE 18 MİLYARLIK ÇÖZÜM


Albayrak, AK Partili milletvekilleriyle 3 grup halinde düzenlenen toplantılarda bir araya gelerek, Bakanlığın politikalarını, Türkiye’nin enerji alanındaki durumunu aktardı. Albayrak toplantılarda vekillerin sorularını da yanıtladı. Toplantıya katılan milletvekillerinden edinilen bilgiye göre, toplantılarda en çok sorulan soruların başında son dönemde yaşanan elektrik kesintileri yer aldı. Enerji Bakanı Albayrak, sorunun büyük ölçüde Türkiye’nin yetersiz ve eski fiziki altyapısından kaynaklandığını ifade etti. Sorunun çözümü için Türkiye çapında altyapı iyileştirmesi hamlesi başlattıklarını ve toplam 17,8 milyar TL’yi bulacak bir yatırımla, altyapının yüzde 85’inin 5 yıl içinde modernize edileceğini söyledi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın koordinasyonunda TEDAŞ ile Enerji Piyasası Denetleme Kurumu (EPDK) ile kurulacak 3 ayaklı mekanizma ile tüm yatırımların yakından denetleneceğini ve takibinin yapılacağını vurguladı.


BORUN KAYNAĞI BİZDE


BOR madeniyle ilgili bir soru üzerine de Albayrak’ın konuyu 'fındık' örneğiyle anlattığı kaydedildi. Borun en büyük kaynağının tıpkı fındıkta olduğu gibi Türkiye’de olduğunu söyleyen Albayrak, şunları söyledi: "Dünyada kaliteli çikolatayı fındık belirliyor. Ancak dünyanın en büyük çikolata tüketicisi ABD’de fındık yerine kendi ürünleri olan yer fıstığı kullanılıyor. Borun da kaynağı bizde. Dünya katma değeri yüksek ürün elde etmek için farklı hammaddelere yöneliyor. Biz de bor madeninde kendi göbeğimizi kendimiz keseceğiz." 


İşçi güvenliğinden asla taviz yok


BAKAN Albayrak'ın önceliği yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına vereceklerini belirttiği öğrenildi. Albayrak, yerli kömür üretiminde çevre ve işçi güvenliği hassasiyetinden kesinlikle taviz verilmeyeceğinin de altını çizdi. 


Depolama hamlesi geliyor


Doğalgaz arz güvenliği hakkında soruları yanıtlayan Albayrak’ın, 3 önemli projeleri olduğunu vurguladığı belirtildi. Albayrak, Tuz Gölü Yer altı Depolama Projesi’nin tamamlanmasının yanı sıra Silivri’de 2,6 milyar metreküplük kapasiteye sahip doğalgaz depolama tesisinin kapasitesi 4,3 milyara çıkarılacağını ifade etti. Albayrak’ın, yeni bir LNG depolama tesisi daha kurulacağı bilgisini verdiği öğrenildi. Albayrak’ın bu 3 projeyle birlikte depoların sisteme gaz verme kapasitelerinin de artırılması için çalışma yapılacağını söylediği belirtildi.


Nükleer santralda 2020 teknolojisi


Nükleer hakkında da soruları yanıtlayan Albayrak'ın dünyada 400 santral olduğunu ifade ederek, "Türkiye 2020 teknolojisiyle donatılmış yüksek güvenli nükleer santrala sahip olacak" dediği ifade edildi. 


Akşam


Geri Dön