16 / 04 / 2024

Doğu Anadolu Gözlemevi 2020’de açılacak!

Doğu Anadolu Gözlemevi 2020’de açılacak!

Dünyanın en gelişmiş teknolojisine sahip üç gözlemevi arasında bulunan Doğu Anadolu Gözlemevi'nin 2020’de açılacağı açıklandı.



Türkiye’nin en büyük uzay araştırma projeleri arasındaki Doğu Anadolu Gözlemevi (DAG) için geri sayım başladı. Erzurum’da 3 bin 170 rakımlı Konaklı Karakaya Tepeleri’ne inşa edilen projenin 2020’de açılacağı açıklandı. 

Akşam Gazetesi'nden Yelda Gödağ'ın haberine göre, Doğu Anadolu Gözlem Evi Proje Yürütücüsü Doç Dr. Cahit Yeşilyaprak, projenin son aşmasıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Yeşilyaprak, gözlemevinin faaliyete girmesiyle Erzurum'un canlanacağını açıkladı. Yeşilyaprak, “Erzurum’a gelme imkanı bulamayan vatandaşlarımız, canlı yayınlarlarla uzayı evlerinden de izleyebilecekler” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin en büyük temel bilim projelerinden olduğunu belirten Doç. Yeşilyaprak, “Bilimsel açıdan Türkiye’nin en büyük teleskobunu içinde barındırdığı için çok önemli. Teleskop 4 metre çapında. Bu teleskop daha sönük cisimlere bakabilmek adına büyük bir fırsat. Hem dünya hem de Türkiye astronomisi için son derece önemli. Erzurum konumsal olarak büyük bir gözlemsel boşluğu dolduruyor” dedi.

200 milyon liraya mal olacak

Projenin maliyetinin 150 milyon lira olduğunu söyleyen Yeşilyaprak, “Projenin tamamlanması için birkaç aşama daha var. Bu aşamalarla beraber yaklaşık 200 milyon TL’ye mal olmuş olacak. Gözlemevi tamamlandığında ilk beş yıl için 45 kişiyi istihdam edecek” şeklinde konuştu.


Geri Dön