19 / 04 / 2024

Doğu Ekspresi demiryolu hattı Tahran'a kadar uzatılıyor!

Doğu Ekspresi demiryolu hattı Tahran'a kadar uzatılıyor!

İş dünyasında Batı ile yakınlaşan İran, turizmde de atağa kalktı. İngilizler, 220 milyon dolarlık 30 turizm yatırımı yapılacak ülkeye, Doğu Ekspresi'ni uzatarak "Pers mücevheri" adlı bir hat açıyor...



İş dünyasında Batı ile yakınlaşan İran, turizmde de atağa kalktı. İngilizler, 220 milyon dolarlık 30 turizm yatırımı yapılacak ülkeye, Doğu Ekspresi'ni uzatarak "Pers mücevheri" adlı bir hat açıyor.


Batı ile nükleer müzakerelerde anlaşmaya varan İran ilk iş forumunu gerçekleştirdi ve ardından Airbus siparişlerini de verdi. İş dünyasındaki bu yakınlaşma şimdi turizme de sıçradı. Türkiye'de biten Doğu Ekspresi demiryolu hattı Tahran'a kadar uzatılıyor. Golden Eagle Luxury Trains isimli bir İngiliz şirket "Pers mücevheri' (Jewels of Persia) adını verdiği bu hatla Budapeşte'den batılı turistleri taşımaya başlayacağını açıkladı. En düşük fiyat ise 20 bin dolar düzeyinde olacak. 2015'te başlayacak olan hat hakkında konuşan şirketin Ürün Müdürü Ian Lomas, "Açılan ve gelişen İran pazarı ile ilgili yeni fırsatları değerlendiriyoruz. İran hükümeti de büyük bir yatırım programı açıkladı bu alanda. Turizm altyapısı geliştirilecek" dedi. 


TURİSTTE YÜZDE 35 ARTIŞ VAR 

İran Devlet Başkanı Hasan Ruhani'nin öncülük ettiği İran'ın turizm yatırımları ilk sonuçlarını da vermeye başladı. 2014'te turist sayısında yüzde 35'lik bir büyüme yaşandı. İran Kültür Mirası, Turizm ve El Sanatları Organizasyonu Direktörü Masoud Soltanifar, 4.5 milyon turistin geldiğini ve 6 milyar dolar ciro sağlandığını söyledi. İran Başkan Yardımcısı Es'haq Jahangiri geçtiğimiz hafta yaptığı bir açıklama ile yaptırımlar altında ezilen ülkenin turizm alanına önem vereceğini belirterek bu alanda yapılacak yatırımlara düşük faizli kredi ve arazi teşviki vereceklerini açıkladı. İran resmi takvimi olan 21 Mart - 22 Eylül arasında yabancı turist artış rakamı ise yüzde 200 düzeyinde gerçekleşti. 


2025 HEDEFİ 20 MİLYON TURİST

İran'ın hedefleri arasında 2025 yılına kadar 20 milyon turist sayısına ulaşmak var. Yıllık gelir tahmini ise 30 milyar dolar olarak belirlenmiş durumda. Geçtiğimiz ay İran ile İspanya Turizm Bakanlığı arasında otel işletmeciliği ve inşası alanında bilgi paylaşımı anlaşması imzalandı. Uluslararası otel zincirleri de 1979 İslam Devrimi'nin ardından ilk kez ülkeye ilgi göstermeye başladı.


220 MİLYON DOLARLIK 30 YATIRIM

İran'ın dünyanın en çok ilgi çeken 10 ülkesinden biri olduğunu söyleyen İranlı yetkililer, 220 milyon dolarlık 30 yatırım için kolların sıvandığını belirtti. İran'a gelen turistin yüzde 90'ı doğal güzellikler, tarihi ve dini nedenlerle geliyor. Yüzde 10'luk bir rakam ise konferans için ülkeyi ziyaret ediyor.


Sabah 


Geri Dön