18 / 04 / 2024

Doğu Karadeniz'in en büyük külliyesinin inşaatı hızlandı!

Doğu Karadeniz'in en büyük külliyesinin inşaatı hızlandı!

Doğu Karadeniz'in en büyük cami ve külliyesinin inşaatı Trabzon'un Ortahisar ilçesinde hızla devam ediyor.



Trabzon'un Ortahisar ilçesinde yapımına başlanan 'Doğu Karadeniz'in en büyük cami ve külliyesi'nde çalışmalar tamamlanıyor.

Star Gazetesi'nde yer alan habere göre, cami ve külliye projesi Pazarkapı Mahallesi'nde denize hakim noktada yükseliyor. Proje, 182  dönüm rekreasyon alanındaki 26 dönüm arazide hayata geçiriliyor. 

Toplam 8 bin 900 metrekarelik külliye alanındaki cami, 5 bin 140  metrekare alana sahip olacak. Caminin, 2 bin 800 metrekare harim alanını  değişik çaplardaki kubbeler kaplayacak.

Ana kubbesi 42 metre yüksekliğine sahip olacak cami, 24  pencereyle aydınlatılacak. Yaklaşık 77 metre yüksekliğinde 4 minaresinde 12 şerefe bulunacak  camideki toplam 6 bin 100 metrekare namazgah alanında  7 bin 700 kişi  aynı anda ibadet edebilecek.

Proje hakkında açıklamalarda bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, projenin, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın  himayelerinde başladığını belirtti. 

Gümrükçüoğlu, şu açıklamalarda bulundu: "Proje, dolgu alanında olması münasebetiyle yönetmelik değişikliğini  gerektiriyordu. Devlet Başkanımız Erdoğan, 2013'te TBMM'den geçirdiği yasayla  bütün ülkemizde bu tarz alanlara da ibadethanelerin yapılabilmesinin önünü açtı.  Süreç 2014'ten sonraya geldiğinde tekrar, Fatih Sultan Mehmet Han'ın fethettiği,  Yavuz Sultan Selim Han'ın eyalet valiliği yaptığı ve Kanuni Sultan Süleyman  Han'ın doğup büyüdüğü bu kadim şehirde, Sayın Erdoğan'ın Türkiye'de büyükşehir  olan yeni illerden Trabzon'umuzun meclisinin aldığı kararı tensip ve tasvip  etmesi, talimatlandırmasıyla caminin yapımına başlanabilmiştir."

Eserin detayları hakkında konuşan Gümrükçüoğlu, "İnsanların çok rahat gelip ibadetlerini yapabildiği, kalabalık  cenazelerde, yeterli alanda dini vecibelerin yerine getirilebildiği bir  büyükşehir camisi olmuş olacak. Bu kadim şehir, bu camiye layıktır. Yapımı hızla  ilerleyen bu büyük eser, Devlet Başkanımız Erdoğan'ın tensipleri, Trabzon ve  bölgeye sevgisiyle, Doğu Karadeniz'in en büyük cami ve külliyesi olarak hizmete  girecektir" dedi.


Geri Dön