16 / 04 / 2024

Doğuş İnşaat, Eureko'dan 5 milyon dolar Libya sigortası aldı!

Doğuş İnşaat, Eureko'dan 5 milyon dolar Libya sigortası aldı!

Doğuş Grubu şirketlerinden Doğuş İnşaat, Libya’da ortaya çıkan olaylar öncesinde Politik Risk Sigortası yaptıran ve olaylar sonrasında teminatının tamamını tahsil eden Türkiye’deki ilk ve tek müteahhitlik firması oldu



Teminat bedeli olan 5 Milyon ABD Doları, düzenlenen bir törenle Eureko Sigorta Genel Müdürü Okan Utkueri tarafından Doğuş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Gönül Talu’ya teslim edildi.

 

Kurulduğu 1950 yılından bugüne kadar toplamda 12 milyar doların üzerinde 170 projeye imza atan Doğuş İnşaat, Libya’da ortaya çıkan olaylar öncesinde Politik Risk Sigortası yaptıran ve olaylar sonrasında teminatının tamamını tahsil eden Türkiye’deki ilk ve tek müteahhitlik firması oldu.

 

Doğuş İnşaat Üst Yönetimi ve Risk Komitesi, Libya’da üstlendiği proje çerçevesinde gerçekleştirdiği uzun vadeli risk değerlendirme çalışmalarında, Tunus’tan başlayarak hızla yayılan ve pek çok ülkeyi etkisi altına alan Arap Baharı’nın en fazla hissedildiği ülkelerin başında gelen Libya’da olaylar henüz ortaya çıkmadan önce Politik Risk Sigortası seçeneğinin değerlendirilmesine karar verdi.

 

O dönemde nadiren bilinen bu sigorta çeşidi araştırılarak uzmanlarla birlikte değerlendirildi, Doğuş İnşaat ve Eureko Sigorta işbirliği ile Türkiye’de poliçeleştirilerek aktif hale getirildi. Takip eden günlerde ortaya çıkan olaylar neticesinde durdurulan Sirte’deki üniversite projesi için Doğuş İnşaat, sigorta hasar yönetimi sürecini başlatarak ilgili çalışmaları ve işlemleri tamamladı ve 28 Haziran 2012 tarihinde ise bu poliçeye ait teminatın tamamı tahsil edildi. 

 

Teminat bedeli olan 5 Milyon ABD Doları, düzenlenen bir törenle Eureko Sigorta Genel Müdürü Sn. Okan Utkueri tarafından Doğuş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Gönül Talu’ya teslim edildi. Eureko Sigorta tarafından yapılan açıklamada, Doğuş İnşaat’ın, Terör, Harp, Politik Riskler (Full Political Violence Including War and Civil War) poliçesi yaptıran ve olaylar sonrasında poliçe teminatının tamamı ödenen ilk ve tek firma olduğu ifade edildi.

 

Pek çok bölge ve ülkede önemli projeler üstlenmiş olan Doğuş İnşaat, güncel gelişmeler ışığında ülke, piyasa, tahsilatlar, kur, faiz, emtia fiyatları ve operasyonel riskler gibi çok çeşitli riskleri hassas biçimde izlemekte ve gerekli aksiyonları hızlı şekilde almaya devam etmekte. Yürüttüğü projelerdeki tüm risklerin, önceden belirlenmiş kurumsal risk yönetimi ve sigorta stratejisine uygun olarak etkin bir biçimde yönetilmesi için uluslararası kabul gören standartları ve dünyanın dört bir yanından en yeni uygulamaları temel alan dahili bir sistemi uygulayan Doğuş İnşaat, bu özelliği ile en son yaşanan Politik Risk Sigortası örneğinde olduğu gibi, Türkiye’de ve uluslararası müteahhitlik dünyasında kurumsal risk yönetimi ve sigorta uygulamaları alanında öncü rol üstleniyor.

 

Doğuş İnşaat, Eureko dan 5 milyon dolar Libya sigortası aldı!

 

Türk İnşaat Firmaları ve Libya Olayları

 

Türkiye Müteahhitler Birliği verilerine göre olayların başladığı dönemde, 370 proje yürüten 139 Türk müteahhitlik firmasından çoğu, büyük zarar görmüş ve kısa süre içinde Türkiye’ye dönmek zorunda kalmaları sebebiyle Libya’da 920 Milyon ABD Dolar değerinde makina ve ekipman bırakmak zorunda kalmıştı. 

 

Doğuş İnşaat’ın Libya’nın Sirte şehrinde yapımını üstlendiği üniversite projesi de ortaya çıkan olaylardan önemli derecede etkilenmişti. Olayların başladığı günlerde Doğuş İnşaat temin ettiği uçaklar vasıtasıyla projede görevli personelini kayıpsız biçimde Türkiye’ye getirmişti.


Geri Dön