28 / 03 / 2024

Dolar bazında anapara korumalı arazi yatırımı nedir?

Dolar bazında anapara korumalı arazi yatırımı nedir?

Gayrimenkul Yatırım Danışmanı Hasan Can, “Parasını ekonomik dalgalanmalardan korumayı amaçlayanlara özel geliştirdiğimiz 'dolar bazında anapara korumalı arazi yatırımı' modeliyle kazanç potansiyeli yüksek bölgelerde arazi yatırım fırsatı sunuyoruz” dedi...



Gelişen kentler ve bölgeler göç alarak büyümeyi sürdürüyor. Özellikle nüfus artışının olduğu bölgelerde konut, ticaret, sanayi, eğitim ve hizmet sektörünün canlanması, artan bina ihtiyacı toprak ve arazi ihtiyacını da aynı yönde artırıyor. Son yüzyılın istatistikleri, doğru seçilmiş bölgede uygun fiyata alınmış arazinin tüm yatırım araçlarının çok üstünde getiri sağladığını gösteriyor.  

Son dönemde konut fiyatlarındaki reel düşüş ve kira amortisman oranlarının 300 ay seviyesine çıkması sebebiyle yatırımcıların arazi ve toprak alımına yönelmesinin daha doğru olacağına işaret eden Gayrimenkul Yatırım Danışmanı Hasan Can, “Öncelikle sanayinin, ticaretin ve nüfusun artacağı yerlerde yapılacak yatırımların getirisi çok yükselecek. Parasını ekonomik dalgalanmalardan korumayı amaçlayanlara özel geliştirdiğimiz “dolar bazında anapara korumalı arazi yatırımı” modeliyle kazanç potansiyeli yüksek bölgelerde arazi yatırım fırsatı sunuyoruz” diye konuştu.

Toprağın değerli bir yatırım aracı olduğuna orta ve uzun vadede her zaman kazandırdığına vurgu yapan Hasan Can, Türkiye’de ilk olan “dolar bazında anapara korumalı arazi yatırımı” hizmetiyle ilgili özellikle parasını ekonomik dalgalanmalardan korumayı amaçlayanlara yönelik arazi yatırımı fırsatı sunduklarını ifade etti. Uygun fiyatla alınmış bir arazinin diğer tüm yatırım araçlarından daha fazla getirisi olduğuna dikkat çeken Can geliştirdikleri projeye ilişkin şunları aktardı: 

“Elimizde olan son 100 yılın istatistiklerine baktığımızda toprak yatırımı tüm yatırım araçlarının çok üstünde getiri sağladığını görüyoruz. Şehirde doğmuş büyümüş, toprağın karlılığını hiç yaşamamış yeni nesil arazi yatırımına çekimser baksa da geliştirdiğimiz bu yeni sistem, son dönemde faizin ve dövizin enflasyon karşısında kendini koruyamaması, konut alımının da düşmesi vb sebeplerle özellikle beyaz yakalılardan büyük ilgi gördü. Mal alınırken kazanılır deyimi en çok toprak alımları için geçerlidir. Biz de geliştirdiğimiz bu modelle devletin yapacağı organize sanayi bölgesi, yol, köprü, havalimanı vb projelerini 1/1000’lik ve 1/100.000’lik planları da dahil olmak üzere tüm planlarını inceliyoruz. Bu veriler doğrultusunda hangi bölgede nüfus artışı olacak? Hangi bölgede arazi ihtiyacı doğacak? Hangi bölgenin fiyatları yükselebilir? Bütün bunları değerlendirerek belirlediğimiz spesifik bölgelerden yatırımcılarımıza en makul fiyatlardan arazi ve toprak yatırım olanağı sunuyoruz” 

Arazi Yatırımında Kazancı Alış Fiyatı Belirler

Toprak yatırımının üzerinde özenle çalışılması gereken bir yatırım aracı olduğuna ve doğru fiyattan alınmış bir toprağın asla kaybettirmeyeceğine dikkat çeken Can modelin belli şartlar içerdiğini belirtti: 

“Modelimizde alıcı araziyi minimum 5 yıl tutması gerekiyor. Beş yılın bitiminde eğer aldığı arazi, dolar getirisinin altında kaldıysa şirketimiz alıcının parasını dolar bazında geri iade ediyor, arsayı geri alıyor. Sözleşmeye göre alıcının da aldığı arazinin 5 yıl sonra aldığı fiyatın dolar bazı üzerinde kar etmesi durumda aradaki karın yüzde 50’sini şirketle paylaşıyor. Yatırımda üst limiti 100 bin tl olarak belirledik. 100 bin tl üstü parseller bu modele dahil değil”


Geri Dön