19 / 04 / 2024

Dolmabahçe ile Beşiktaş arasındaki hastalıklı anıt ağaçlar kesilecek!

Dolmabahçe ile Beşiktaş arasındaki hastalıklı anıt ağaçlar kesilecek!

Beşiktaş ile Dolmabahçe arasında kalan asırlık anıt ağaçlar olumsuz koşullar ve bakımsızlıkla birlikte ölümcül bir hastalığa yakalandı ve kesimleri onaylandı. Anıt ağaçlar şimdi kaderini bekliyor



İstanbul 2. Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu raporuyla ağaçların kesilmesi kararının alınmasının altında ise ağaçların yakalandığı ölümcül ‘Doku bozuklaşması’ hastalığının Marmara Üniversitesi uzmanlarınca hazırlanan raporla tespit edilmesi var. Bulaşıcı olan bu hastalık tek sırada ardı ardına dizili ağaçlara bulaşarak cadde boyunca ölümcül virüs yayıldı. Ancak alınan karara rağmen halen ağaçlar kesilmiş değil.

İnsanlar da etkili

30.09.2010 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı’na gönderilen resmi yazıda Şişli İlçesi Kadırgalar Caddesi, Maçka Caddesi, Abdi İpekçi Caddesi, ve Taşkışla Caddesi üzerinde bulunan kurumuş ve hastalıklı ağaçların yerlerine nitelikli ağaçlar yerleştirilmesi için kesilebilecekleri kararının verildiği ifade ediliyor. İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kadir Erdin ise hastalığı etkileyen faktörlerin arasında çok ilginç bir etmeni de gösterdi: “Doku Bozuklaşması sıklıkla karşılaşılan bir bitki hastalığı. Dolmabahçe’den Ortaköy’e uzanan cadde üzerindeki ağaçlar tam olarak yoğun trafiğin dolayısıyla da egzoz gazının tam ortasında, tuzlama yapılırken toprağa emilen bu tuz da kökleri öldürüyor. Diğer yandan köpeklerin ve özellikle maç günleri insanların işedikleri bu ağaçların köklerinde asit birikiyor ve bu ağaç gövdesinin kökle olan bağlantısını kesiyor ve ağacın ölmesine diğer ağaçları da öldürmesine neden olur.”

Emre ÖZTÜRK/Vatan


Geri Dön