26 / 04 / 2024

Döner zincirleri 2020'de 251 şube açacak!

Döner zincirleri 2020'de 251 şube açacak!

Döner, Türkiye'deki yemek pazarının yaklaşık yüzde 60'ını oluşturuyor. 2008 yılı öncesi sadece yüzde 5'lerde olan fabrika döneri tüketim oranı hızla artarak bugün yüzde 40'lara ulaştı. Araştırmalara göre döner markaları 2020 yılı sonuna kadar 251 şube açacak...



Türkiye'de aylık cirosu 4 milyar TL'ye ulaştığı tahmin edilen döner sektörü, markalı zincirlerle büyüyor. Ekonomist Dergisi'nden Burcu Tuvay'ın haberine göre, döner sektörü Türkiye'de aylık 4 milyar lira ciroya ulaşıyor. Franchise vererek büyüyen dokuz markanın franchising koşullarını araştırıldı. Yapılan araştırmaya göre bu markalar 2020 sonuna kadar 251 şube açacak.

Döner, Türkiye'deki en gözde fast food ürünleri arasında yer alıyor ve yemek pazarının yaklaşık yüzde 60'ını oluşturuyor. Türkiye'de günlük bin 300 ile bin 500 ton arasında döner tüketimi olduğu hesaplanıyor. Bu da yıllık 540 bin ton tüketimle ciddi bir pazara işaret ediyor. Türkiye'de 30 bin, dünyada ise 150 binin üzerinde büfe ve restoranda her gün döner tüketildiği tahmin ediliyor. Avrupa'da kurulan döner fast food zincirlerinin bazılarının 300 şubeye kadar ulaştığı biliniyor. Sektörün Türkiye'de ise aylık 4 milyar TL ciroya ulaştığı tahmin ediliyor.

HIZLI BÜYÜYOR

Artık döner, pek çok yatırımcının da gözünü diktiği, pazarda rekabet oluşturan, hamburger, pizza gibi ithal lezzetlerle ve uluslararası fast food zincirleriyle yarışabilecek bir konuma geldi. Avrupa Birliği'ne (AB) uyum süreci kapsamında 2008 yılında getirilen standartlara göre, sektörde elde döner yapımı yasaklandı. Bu karar özellikle endüstriyel döner üretimine dönük ciddi bir yatırım hamlesini de beraberinde getirdi. Bu kararla birlikte konulan standartlara uygun fabrika döneri üretiminde adeta bir patlama yaşandı. 2008 yılı öncesi sadece yüzde 5'lerde olan fabrika döneri tüketim oranı hızla artarak bugün yüzde 40'lara ulaşmış durumda.

Son dönemlerde ise markalaşma çalışmaları, döner pazarının büyümesine ciddi katkı sağladı. Büyümeye sağlanan katkının yanı sıra artık markalar arasında ciddi bir rekabet olduğu da görülüyor. Bakkal-süpermarket dönüşümünün benzeri şekilde Türkiye'deki köşe başı büfelerin yerini markalaşmış restoranların alacağı ve gün geçtikçe sektörde zincir restoranların artacağı öngörülüyor.

Biz de Türkiye'de franchise vererek büyüyen dokuz markanın franchising koşullarını araştırdık. Yaptığımız araştırmaya göre bu markalar 2020 yılı sonuna kadar 251 şube açacak.


 


Geri Dön