19 / 04 / 2024

Döviz kurlarındaki hareketlilik konut satışlarını nasıl etkiledi?

Döviz kurlarındaki hareketlilik konut satışlarını nasıl etkiledi?

Merakla beklenen konut satış rakamları resmen açıklandı. Peki döviz kurlarındaki hareketlilik konut satışlarını nasıl etkiledi?



Türkiye İstatistik Kurumu, merakla beklenen Kasım ayı konut satış istatistiklerini resmen açıkladı. Açıklanan verilere göre, ülke genelinde Kasım'da toplamda 178 bin 814  konut satışı yapıldı. Şekerlisoy Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı Onur Şekerlisoy konut satış rakamlarıyla ilgili önemli açıklamalar yaptı.

Döviz kurlarındaki hareketlilik konut satışlarını nasıl etkiledi?

Onur Şekerlisoy Türkiye genelindeki konut satışlarını şu cümlelerle değerlendirdi: “Türkiye genelinde konut satışları Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 59,0 artarak 178 bin 814 oldu. Konut satışlarında İstanbul 31 bin 706 konut satışı ve yüzde 17,7 ile en yüksek paya sahip oldu. Satış sayılarına göre İstanbul'u 17 bin 117 konut satışı ve yüzde 9,6 pay ile Ankara, 11 bin 116 konut satışı ve yüzde 6,2 pay ile  İzmir  izledi. Fakat Ocak-Kasım döneminde bir düşüş yaşandığını da görmekteyiz. Kurların değer kazanmasıyla dengesizleşen ekonomik ortam ve gayrimenkulde yaşanan fiyat artışları Türkiye’deki alıcıyı yatırım yapmaya yöneltti. Yabancı alıcı için cazibe merkezi olmaya devam eden Türkiye’de, önümüzdeki aylarda yabancılara yapılan konut satışlarında artış yaşanmasını bekliyorum”.

Döviz kurlarındaki hareketlilik konut satışlarını nasıl etkiledi?

Türkiye yabancıların cazibe merkezi oldu

Onur Şekerlisoy konuyla ilgili olarak “Yabancılara yapılan konut satışları Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 48,4 artarak 7 bin 363 oldu. Toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı yüzde 4,1 oldu. Yabancılara yapılan konut satışlarında ilk sırayı 2 bin 922 konut satışı ile İstanbul aldı. İstanbul'u sırasıyla bin 917 konut satışı ile Antalya, 428 konut satışı ile  Ankara  izledi. Bu çıktıların en önemli nedenlerinden bazıları şunlar; kura bağlı Türkiye’nin yabancı yatırımcılar için avantajlı bir bölgeye dönüşmesi, artan dış göç oranları, Türkiye’nin vatandaşlık politikaları. Türkiye’nin yeni yılda da yabancı yatırımcının en önemli yatırım merkezlerinden biri olacağını öngörüyorum” şeklinde konuştu.

2021 Kasım'da 178 bin 814 konut satıldı!


Geri Dön