26 / 04 / 2024

Dövizdeki artış konut satışlarını nasıl etkiledi?

Dövizdeki artış konut satışlarını nasıl etkiledi?

Konut satışları 2021 genelinde duraklasa da senenin son ayında satışlarda beklenmeyen oranda bir yükseliş kaydedildi. Bu yükseliş, ucuz kredilerin verildiği 2020 yılının yaz aylarındaki aylık artışa benzer, dikkat çeken bir artış olarak dikkat çekti.



Konut satışları 2021 genelinde duraklasa da senenin son ayında satışlarda beklenmeyen oranda bir yükseliş kaydedildi. Sözcü Gazetesi'nden Gamze Bal'ın haberine göre; Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, konut satışları 2021'de yüzde 0,5 düşerken, Aralık 2021'de bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 113,7 birden yükseldi. Bu yükseliş, ucuz kredilerin verildiği 2020 yılının yaz aylarındaki aylık artışa benzer, dikkat çeken bir artış olarak dikkat çekti.

Dövizdeki artış konut satışlarını nasıl etkiledi?

Kredili satış olarak nitelendirilen ipotekli konut satışları da 2021 genelinde senelik yüzde 48,6 azalsa da aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 209,3 yükseliş kaydetti.

Dövizdeki artış konut satışlarını nasıl etkiledi?

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, bunu Aralık 2021'de döviz kurunda gerçekleşen rekor yükselişe bağlıyor.

Aşa, “Döviz birikimi olan vatandaşların, aralık ayında kurdaki artışa bağlı olarak mevcut birikimleri artınca konuta yöneldiklerini düşünüyorum. Yüksek fiyatlara alıcı olması için mutlaka elindeki paranın değer kazanmış olması lazım” diye konuştu.

Dövizdeki artış konut satışlarını nasıl etkiledi?

‘PARA GAYRİMENKULE KAYDI’

Eva Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı da Aşa gibi, satışlarda yaşanan yükselişi kurdaki haraketliliğe bağladı.

Hatırlanacağı üzere, dolar/TL 2021 Aralık’ta 18,36’yı, Euro/TL ise 20 TL'yi geçmiş; TL tarihi değer kayıplarını yaşamıştı.

Dövizdeki artış konut satışlarını nasıl etkiledi?

Her senenin Aralık'ta satışların yüksek geldiğini, fakat 2021 Aralık’ta yüzde 113 kadar bir yükseliş olmasını beklemediklerine dikkat çeken Yazıcı, “Satışlarda zaten bir hareketlilik var. Ancak aralık ayında dolardaki hareketlilik nedeniyle para gayrimenkule kaydı” dedi.

Dövizdeki artış konut satışlarını nasıl etkiledi?

‘KONUTLAR TASARRUF YAPABİLENİN ELİNDE TOPLANDI’

Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Celal Erdoğdu ise, “Aralık ayında dövizde yaşanan hareketlilik ile birçok satışın iptal edildiği konuşulurken, birikimlerini dövizde değerlendirenler koymuş oldukları hedefe ulaştıklarını gördüler. Birikimlerini rasyonel yönetenler ile konut fiyatlarının önünün kesilmeyeceğini düşünen potansiyel alıcılar hareket geçti ve tercihini konuttan yana yaptı” şeklinde konuştu.

Fakat Erdoğdu’nun dikkat çektiği bölüm, konutların ne kadar satıldığından ziyade kimlerin satın alabildiği…

“Kira ve ulaşımın hane halklarının neredeyse gelirlerinin yüzde 40’ını oluşturması ile yüzde 20’lik dilimlerde en üstteki yüzde 20 dışındaki gruplar neredeyse tasarruf yapamaz hale geldi” diye konuşan Erdoğdu, şunları kaydetti:

“Bunun sonucunda da Türkiye’deki konut sahipliği 13 yıl öncesine göre yüzde 3 azalarak yüzde 57,8'e geriledi. Bu da bize satılan konutların, tasarruf yapabilen grupların elinde toplandığını gösteriyor.”

Konut sektörü 2022'de hareketlenecek! 

2021 yılında 1.5 milyon konut satıldı!

2021 Aralık'ta 226 bin 503 konut satıldı!

2022 sonunda dolar beklentisi 16,13 TL!

Altın fiyatları tırmanışa geçti!

Bitcoin 2022'de rekora ulaşacak!

Yabancılar 2021'de Türkiye'den 68 bin 600 gayrimenkul aldı!

Enflasyona karşı konuta talep artıyor!


Geri Dön