25 / 04 / 2024

Dövizdeki artış konut sektörünü nasıl etkiliyor?

Dövizdeki artış konut sektörünü nasıl etkiliyor?

İMO Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Gökçe, belirsizliğe dikkat çekerek “Konut kredi faizlerinin yüksek olması ve dövizin devamlı olarak yükselmesi, konut satışlarının düşmesiyle sonuçlanıyor” açıklamasında bulundu. 



Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2021 yılı Ekim ayı konut satış verilerini duyurdu. İleri Haber'den Ersan Kınık'ın haberine göre; Ekim'deki konut satışları, Eylül'e göre yüzde 6,6 gerilerken, geçtiğimiz senenin ocak-ekim dönemine göre de yüzde 15,2’lik azalış kaydedildi. 

Dövizdeki artış konut sektörünü nasıl etkiliyor?

Konut satışlarının son durumuna ilişkin açıklamalarda bulunan İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Gökçe, Türkiye’de inşaat sektörünün temel sektörlerden biri olduğuna ve insanların gerek kira geliri sağlamak, gerekse de gelecek senelerde satarak gelir elde etmek amacıyla konut satın alma eğilimi içerisine girdiğine vurgu yaptı. 

Dövizdeki artış konut sektörünü nasıl etkiliyor?

‘BELİRSİZLİK, KONUT SATIŞLARININ AZALMASINDAKİ EN ÖNEMLİ ETMEN’

Geçen senelerde evlere olan talebin düşüş gösterdiğine ve özellikle Kovid-19 ilan edilmesiyle beraber talebin daraldığını belirten Gökçe; inşaat sektörünün, kişilerin gelir durumuyla doğrudan ilişkili olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

“İnsanlar kenarda birikmiş belli bir paraları yoksa, çalışmış oldukları işlerine yönelik olarak ilerisini göremiyorlarsa, konut taksitlerini ödeyip ödeyemeyeceklerini bilemiyorlarsa ve konut kredi faizleri de yüksek ise konut almıyorlar, zaten alma şansları da yok. Böyle olunca da konuta yönelik talep ve ihtiyaç yüksek bile olsa, ekonomik yetersizliklerden ve konut kredi faizlerinin son derece yüksek olmasından dolayı konut alamıyorlar.”

Dövizdeki artış konut sektörünü nasıl etkiliyor?

‘DÖVİZİN YÜKSELMESİ KONUT SATIŞLARINI DÜŞÜRÜYOR’

Yatırım amacıyla konut alan insanların da artık yükselen döviz kurları nedeniyle konut almayı tercih etmediklerine vurgu yapan Gökçe, şu ifadeleri kaydetti:

“Ek konut alacak olan insanların da paralarını dövize aktarmış durumda. Çünkü dolar kısa bir sürede 5 TL seviyelerinden 10 TL’ye çıktı. Euro ise 11,5 TL’ye dayandı. Bu sebeple konut alabilme durumu olan varlıklı insanlar da paralarını artık döviz ve faiz gibi farklı alanlarda değerlendiriyorlar. Böyle olunca da geldiğimiz noktada konuta olan talep düşüş gösteriyor.”

Dövizdeki artış konut sektörünü nasıl etkiliyor?

DÜŞÜŞ SÜRECEK Mİ?

Gökçe, konut talebindeki düşüşün gelecek senelerde sürüp sürmeyeceği ile ilgili de şu açıklamalarda bulundu:

“Eğer ekonomik durum bu şekilde devam edip, dövizdeki yükseliş devam eder ve insanlar önlerini görememeye devam ederlerse konut talebindeki düşüş devam edecektir. Bugün doların da euronun da nerede duracağını ekonomistler dahi kestiremiyor. Bunun da ötesinde iktidara yönelik büyük bir güvensizlik durumu söz konusu. Bu konu özünde her ne kadar ekonomik gibi görünüyor olsa da konunun büyük çerçevede siyasal olduğunu görmek gerekir. Eğer dövizde yükseliş sürerse ve faizin de yüksek olmasıyla birlikte insanlar önlerini görememeye devam ederlerse, bugünkü siyasal yapının da varlığını sürdürmesi durumunda önümüzdeki dönemde de konut talebine yönelik bir artış olmamakla birlikte, daha da aşağılara düşeceğini düşünüyorum.”

2021 Ekim'de 137 bin 401 konut satıldı!

Konut satışlarında 1 milyon barajı aşıldı!

Konut satışlarında yabancıların payı giderek artıyor!


Geri Dön