19 / 04 / 2024

Dövizden kaçan konut alıyor!

Dövizden kaçan konut alıyor!

Bitmiş ve hemen kiraya verilebilir sıfır konutlar alımında ön planda yer alıyor. Mevduattan çıkan dolarların önemli kısmı cazip fiyat avantajı sebebiyle ev yatırımına dönüyor...



Para ve sermaye piyasalarında hareketli geçen bir haftadan sonra 11 günde gerçek kişilerin mevduat hesapları 8 milyar 821 milyon dolar geriledi.

Yeni Şafak'tan Mine Açar'ın haberine göre; mevduattan çıkan dolarların önemli kısmı cazip fiyat avantajı sebebiyle ev yatırımına döndü. Bitmiş ve hemen kiraya verilebilir sıfır konutlar alımında ön planda yer alıyor. Kredili alımların da yükseldiği görülüyor. 

Para ve sermaye piyasalarında geçen hafta hem içeride hem de dışarıda hareketli saatler yaşandı. Bir yandan özellikle bankacılık sektörünün Nisan'da ödeyeceği yüklü dış borç ödemeleri için çok daha yüksek kura mahküm olmamak amacıyla dolar hafif yukarı taşındı. Bir yandan ABD tahvillerinde dalgalanma hız kazandı. Bir yandan da içeride yeni merkez bankası başkanının atacağı adımlar merakla bekleniyordu. İşte böyle bir ortamda dolar kuru haftaya bir anda 7,21’lerden 8,33’lere kadar çıkarak başladı. Ardından da aşağı düşürüldü. Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun açıklamaları da aşağı yönlü harekete destek oldu. Peşinden gelen stopaj kararı da elinde döviz bulunduran mevduat sahibinin TL’ye dönmesine hız kazandırdı. 

Dövizden kaçan konut alıyor!

Analistler, TL varlıklara yatırımın önümüzdeki süreçte de hızlanacağını belirtiyor. Nakitte kalmak isteyenlerin ağırlıklı tercihinin TL mevduat, hazine kağıdı ve hisse senedi yatırımı olacağına dikkat çekiliyor. TL varlıklarda mevduat ön planda olacak gibi görünüyor. Nitekim son stopaj kararı bu öngörüyü destekliyor. Mevduat faizleri ve katılım hesaplarına ödenen kâr paylarından yapılan stopaj kesintileriyle ilgili uygulama 2 ay uzatıldı. Yani TL mevduatlarda vadesiz ve ihbarlı hesaplar ile 6 aya kadar vadeli hesaplarda yüzde 15 olan oran yüzde 5, 1 yıla kadar vadeli hesaplarda yüzde 12 olan oran yüzde 3, 1 yıldan uzun vadeli hesaplarda yüzde 10 olan stopaj oranı yüzde 0 şeklinde uygulanacak. Bu avantaj Mayıs sonuna kadar devam edecek. 

Dövizden kaçan konut alıyor!

Gayrimenkule yatırım güçlü bir alternatif

Dövizini bozduranların bir diğer yatırım aracı da gayrimenkul oluyor. Gerek alım satıma aracılık eden emlakçıların gerekse inşaat firmalarının patronlarının verdiği bilgilere göre; son 10 günde gayrimenkul alımlarında gözle görülür bir hareket yaşanıyor. 

Nakit alımlar oldukça arttı. Bitmiş ve hemen kiraya verilebilir sıfır konutlar alımda ön planda. Kredili alımların da cazip fiyat fırsatı sebebiyle geçen hafta yüksek faiz oranlarına rağmen arttığı belirlendi. 

Bir haftalık sürede çekilen konut kredisi miktarı 338 milyon 848 bin TL yükseldi. Toplam konut kredisi hacmi de 19-26 Mart haftasında 251 milyar 724 milyon 18 bin TL'den 252 milyar 62 milyon 866 bin TL'ye ulaştı. 

Dövizden kaçan konut alıyor!

Vatandaş hızlı geri dönüşe bakıyor

Gayrimenkul yatırımında son dönemlerde en çok dikkat edilen konunun ise yatırımın geri dönüş süresi olduğu belirtiliyor. Bu noktada Esenyurt’un önemli bir avantajı olduğunu dile getiren Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, “Tarladan metropole dönüşen Esenyurt, örnek bir kentsel dönüşüm başarı hikayesi sunmasıyla da yatırımcılardan ilgi görüyor” diye konuştu. İstanbul’un en büyük bütçeli ilçesinin de Esenyurt olduğunu kaydeden Özyurt, “Aktif nüfusun olduğu yerde ekonomi olur, ekmek olur, aş olur. Nüfus, ekonominin zenginleşmesine izin veriyor. Kültürel anlamda da avantajlı. Türkiye’nin ve dünyanın her kesiminden insan yaşıyor ve büyük insan mozaiğine sahip. Yatırımın geri dönüş süresi de tercih edilmesinde en büyük kriter” açıklamasında bulundu.

Müstakil villalar pandeminin gözdesi oldu!


Geri Dön