26 / 04 / 2024

Dövizle sözleşme yasağında yeni adım!

Dövizle sözleşme yasağında yeni adım!

Hazine ve Maliye Bakanlığı, dövizle yapılan sözleşmelerin TL'ye çevrilmesini öngören düzenlemenin taslağı görüşe sundu. Dövizle sözleşme yasağına ilişkin istisnalar getirilecek.



Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın Türkiye'deki yerleşiklerin dövizle sözleşme yasağına istisnalar getiren taslak görüşe açıldı.

Habertürk Gazetesi'nde yer alan habere göre, taslak yabancı şirketlere dövizle sözleşme istisnaları sunacak. Alınacak olan istisnalar kapsamında ihracatçılar, leasing, havacılık ve yabancı şirketler bulunuyor.

Resmi Gazete'nin 13 Eylül sayısında yayımlanan Türk parası kıymetini koruma hakkında 32 sayılı kararda değişiklik yapan cumhurbaşkanı kararına göre Türkiye'de yerleşik kişilerin, bakanlıkça belirlenen haller dışında kendi aralarındaki menkul ve gayrimenkul kiralama, leasing ile işi, hizmet ve eser sözleşmelerinde sözleşme bedeli ödeme yükümlülükleri döviz cinsinden veya döviz endeksli olarak yapılmayacağı açıklanmıştı. 

Yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Türkiye'deki bütün döviz bazlı sözleşmeler iptal edilmiş ve 30 gün içerisinde sözleşmelerini yenilemesi gerekenler arasında, gayrimenkul sözleşmeleri ve markalarla kira sözleşmelerini döviz bazında yapan AVM'ler de  bu kapsam içine alınmıştı. 

Bakanlık dövizle yapılan sözleşmelerin TL'ye çevrilmesini sağlayacak olan düzenlemenin yalnızca Türkiye'de yerleşik kişiler arasında yapılan sözleşmeleri içerdiğini, ancak uygun görülen bazı hallerde istisna uygulanabileceğini de belirtmişti.

 

Kira sözleşmelerinde TL'ye dönüşün kuru belli oldu!

Gayrimenkulde dövizle sözleşme dönemi kapandı!

AVM’lerde çözüm ciro bazlı kira!


Geri Dön