29 / 03 / 2024

DSİ'den Çorum'a 600 milyon TL'lik 37 tesis yatırımı!

DSİ'den Çorum'a 600 milyon TL'lik 37 tesis yatırımı!

DSİ yatırımları ve iş programlarının, karşılaşılan sorunların değerlendirildiği toplantıda Çorum 'a yapılacak ve yaklaşık 600 Milyon TL'ye mal olacak 37 tesisin çalışmaları hakkında bilgiler verildi...




Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nün Çorum'da bulunan yatırımları Orman ve Su İşleri Müsteşarı Lütfi Akça'nın ev sahipliğinde yapılan toplantıda değerlendirildi. Toplantıya; Çorum Milletvekilleri Salim Uslu, Cahit Bağcı ve Murat Yıldırım, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ömer Arslan, DSİ 5.Bölge Müdürü Murat Acu, DSİ Çorum ve 5.Bölge Şube Müdürleri katıldı.


DSİ yatırımları ve iş programlarının, karşılaşılan sorunların değerlendirildiği toplantıda Çorum'a yapılacak ve yaklaşık 600 Milyon TL'ye mal olacak 37 tesisin çalışmaları hakkında bilgiler verildi. 


Toplantı şu konular görüşüldü;


“03.03.2014 tarihinde ihalesi yapılarak,05.05.2014 tarihinde sözleşmesi imzalanan Koçhisar Sulamasının 1. Etap yaklaşık 64 milyon TL. ve 653 ha arazinin sulaması hedeflenmektedir. 2. ve 3. Etap çalışmalarının ihale edilmesi ile birlikte toplam 11.835 ha su ile buluşacak.


2011 yılında ihalesi yapılan Dutludere Sulaması 2014 yılı içerisinde sağ sahilinde 648 ha, sol sahilde ise 8.506 m beton kanal imalatı yapılarak 401 ha sulanacaktır. 


Dodurga Pompaj Sulaması Yükleme havuzu imalatları ve 1. Kademe pompaj sahası tamamlanarak 237 ha alanın sulaması sağlanacak.


Çorum-Alaca İçmesuyu Arıtma Tesisi Ağustos Ayında istenecek ek ödenek ile birlikte yıl sonunda tamamlanacak.


Kızkaraca Göleti Sulaması ve Yükseltilmesi 07.07.2014 tarihinde ihale edilerek 150 gün içerisinde zemin ve korumalarının tamamlanması hedeflenmektedir. Maliyetinin 1.800 bin TL olması planlanmıştır.


Bayat-İskilip ve Uğurludağ için büyük önem taşıyan Tımarlı Sulaması 2. Kısım sulama sahasında ‘toplulaştırma’ kararı için çalışmalar devam etmekte.


42 köy, 11 bağlı yerleşim ve Uğurludağ Belediyesi olmak üzere toplam 54 üniteye içmesuyu verilecek olan Şendere Göleti İçmesuyu tesisleri için gerekçeli raporlar hazırlanmış olup, DPT'ye teklif edilmesi ile ilgili süreç hızlandırılacaktır.


Bayat ve 36 köyün içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayacak olan Kunduzlu Göleti ishale hatlarının ihalesi 24.06.2014 tarihinde yapılacaktır. 


Kargı içmesuyu ile ilgili raporların hazırlanması DSİ ve belediye tarafından takip edilmekte. Mecitözü Köprübaşı Göleti Sulaması 22.04.2014 tarihinde ihalesi gerçekleştirilmiş olup süreç devam etmektedir.  Ortaköy Aşdağul Göleti 2500 dekar olan işin proje yapım çalışmalarına başlanmış olup projenin tamamlanmasıyla 2014 ek programına teklif edilecektir.


Sungurlu Göleti 31.720 dekar arazinin sulanması ve Sungurlu'nun yıllık 6,3 milyon m3 içmesuyu temini hedeflenen projede planlama raporu çalışmaları tamamlanmıştır. Ancak gölet rezervuar alanında höyük tespit edildiğinden ÇED süresi uzamış, Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun uygun görüşüne müteakip çalışmalar tamamlanacak.


Çorum'un içmesuyunu sağlayacak olan Hatap ve Yenihayat Barajları göl alanlarının mutlak, kısa, orta ve uzun mesafe koruma alanları içinde yer alan 22 adet köyün evsel atık sularının toplanması ve arıtılması için gerekli atık su tesislerinin (her köy için ayrı olmak üzere toplam 23 adet doğal arıtma tesisi) uygulama projeleri hazırlanmakta olup süre uzatımlı iş bitim tarihi 24.08.2014'tür. 


ÖZEL İDARE’DEN DEVRİ GERÇEKLEŞECEK GÖLETLER 


Bayat; Toyhane, Sağpazar, Yukarıemirhalil, Aşağıemirhalil, Saray, Saray (Akkaya), Yeniköy İskilip; Çukurköy, Karaburun, Yalakçay, Yalakçay (Bahçelievler Mahallesi), Yalakçay (Hasandeğin mahallesi), Yerliköy, Karlık, Karlık (Yukarıkarlık mahallesi), Karlık (Edipbey mahallesi), Suhiylan Uğurludağ: Kızağılı, Kırköy, Eskiçeltek, Üçdam, Yarımca, Ambarcı, Sazköy, Karakısık,, Büyükerikli, Küçükerikli, Köpeç, Boztepe, Yeniyapan, Gökçeağaç, Dağönü.  2014 yılında Çorum'a yapılması planlanan 37 göl ve su projeleri için yaklaşık 600 Milyon TL öngörülmektedir. Toplantıda ayrıca Kargı içmesuyu sorunu ve yeni yapılacak göletlerin detayları görüşüldü.”


Kent Haber



Geri Dön