20 / 04 / 2024

Dubai'de gayrimenkul fiyatları arttı mı?

Dubai'de gayrimenkul fiyatları arttı mı?

Dünya Gazetesi köşe yazarı Ussal Şahbaz bugünkü köşesinde Dubai'deki gayrimenkul sektörünü ve fiyatları kaleme aldı. İşte Ussal Şahbaz'ın 'Dubai bölgesel merkez olurken İstanbul neden olamadı?' başlıklı yazısı...



Dünya Gazetesi köşe yazarı Ussal Şahbaz bugünkü köşesinde Dubai'deki gayrimenkul sektörünü ve fiyatları kaleme aldı. İşte Ussal Şahbaz'ın 'Dubai bölgesel merkez olurken İstanbul neden olamadı?' başlıklı yazısı...

Birleşik Arap Emirlikleri son günlerdeki ziyaretlerle yeniden gündeme geldi. Ben de tesadüfen geçen hafta Dubai’deydim. Düşündüm de 2010’larda İstanbul’un bölgesel ekonomik merkez olmasını konuşuyorduk. Çok uluslu şirketlerin bölgesel merkezleri buraya gelsin diye vergisel avantajlar tanıdık. Dünyanın en çok ülkesinde uçan havayolu şirketi olarak Türk Hava Yolları, İstanbul’u cazip kılar diye düşündük. Efsane Kobe Bryant ve Messi’yi İstanbul lounge’ında dinlenirken daha sonra İstanbul’u gezerken reklam filmlerinde izledik. O dönem İstanbul Doğu Avrupa, Ortadoğu, Orta Asya ve belki de Afrika bölge merkezlerinin gelişeceği bir şehir olacaktı. Ancak bırakın yeni bölgesel merkezler kurulmasını birçok çok uluslu şirket buradaki merkezini Dubai’ye taşıdı. Acaba neden?

Dubai de gayrimenkul fiyatları arttı mı?

Dubai, Asya’da son yüz yıl içinde ortaya çıkan ticaret merkezi şehir devlet modelinin son örneği. Bunların ilki Çin’in İngiliz yönetimine verdiği Hong Kong’du. Asya Pasifik bölgesi küresel ekonomiye entegre olurken birçok şirket merkezini Hong Kong’a açtı. Sonra Singapur gelişti. 1997’de Çin’e devredilen Hong Kong üzerinde anavatandan gelen baskı artıkça Singapur daha çok değer kazandı. Bu şehirlerin ikisinin de temel özelliği yabancı (expat) nüfusla yerli nüfus arasında dengeli bir büyüme izleyerek “uluslararası şehir” statüsü kazanmış olmaları. İkincisi de kendi başlarına bağımsız yönetimleri olması (Hong Kong yavaş yavaş bu statüsünü yitiriyor). Bu şehirler Asya gibi karışık bir kıtada istikrar adaları olarak öne çıktı.

Dubai’de gelir vergisi yüzde 5

Hong Kong’un da Singapur’un da coğrafi bir sorunu var. İkisi de küçük adalara sıkışmış durumda. 1980’den sonra gelişen Dubai ise kocaman çölün kıyısında. İşte bu yüzden hem Hong Kong’da hem Singapur’da gayrimenkul fiyatları sürekli artarken; Dubai, iyi planlama ve Güney Asya’dan gelen ucuz inşaat işgücünün de katkısıyla, gayrimenkul piyasasını dengelemeyi başardı. UBS’e göre, geçen 5 yılda enflasyon düşüldükten sonra gayrimenkul fiyatları Hong Kong’da yılda yüzde 5, Singapur’da yüzde 2,5 artarken, Dubai’de yılda yüzde 5 düşmüş. Düşük faiz ve bol para döneminde gayrimenkul fiyatlarının istikrarını koruduğu tek global şehir Dubai olabilir. Bu arada, vergi avantajı ile yabancı yatırım çekme konusuna geri dönersek, Dubai’de gelir vergisi yüzde 5.

Dubai'de konut satışları 8 yılın zirvesinde!


Geri Dön