20 / 04 / 2024

Dubai'deki krizden Türk inşaat firmaları nasıl etkilenir?

Dubai'deki krizden Türk inşaat firmaları nasıl etkilenir?

Aydın Ayaydın bugünkü yazısında Dubai'de yaşanan krizden Türk inşaat firmalarının nasıl etkileneceğinden bahsediyor



Dubai Hükümeti'ne ait Dubai World şirketi nakit sıkışıklığına düşüp, vadesi gelmek üzere olan borçları için 6 ay erteleme talebinde bulununca kızılca kıyamet koptu. Yok Dubai batıyor; yok, bu olay beraberinde yeni bir kriz getirir mi diye piyasalara olumsuz mesajlar verildi.

Bu olumsuz mesajlardan sonra dünya borsaları düştü. Neyse ki Kurban Bayramı tatilinde olduğumuz için bizim borsamız etkilenmedi.

Şimdi de Dubai'de iş yapan inşaat firmalarımızın bu krizden olumsuz etkileneceği, dolayısıyla bu olumsuzluğun ülke ekonomisine de yansıyacağı şeklinde yorum yapanlar var. Son derece yanlış düşünüyorlar.

Dubai'de bulunan Türk müteahhitlerinin sayısı 10-15 kadardır. Diyelim ki bu sayıdaki müteahhitimiz Dubai'den alacaklarını alamadı. Bu durum, öyle sanıldığı gibi ülkemizi sıkıntıya sokmaz. Eğer Türkiye ekonomisi Dubai'deki 10 firmanın sıkıntıya girmesi ile krize girecekse bence ayakta kalmasına gerek yok! Bu tür değerlendirmeler son derece yanlış. Kaldı ki, Dubai'de iş yapan iki üç firmanın tepe yöneticisi ile konuştum. Sıkıntı var, ancak öyle sanıldığı kadar büyük boyutta değil. Zaten dünyanın her tarafında benzer sıkıntılar var dediler.

Türk müteahhitlerinin yoğun iş yaptığı ülkeler Rusya ve Kazakistan. Eğer Türk firmalarının iş yaptığı bu ülkelerde önemli bir ekonomik sıkıntı yaşanırsa asıl oradan büyük darbe alırız. Yoksa Dubai'de faaliyet gösteren 10 firmanın olası bir sıkıntı ile karşılaşması ülkemizi çok da sıkıntıya sokmaz. Kaldı ki, Dubai World şirketinin varlığı, borçlarını kat kat karşılar. Dubai World'e bağlı bir iki firma kötü yönetildiği, nakit akışını ayarlayamadığı için iflası istenebilir, ancak bu da çok sınırlı sayıda firmayı etkiler. Yoksa Dubai World'ün batması çok uzak bir ihtimal.
Vatan


Geri Dön