26 / 04 / 2024

Dubai'deki Türkiye Ticaret Merkezi Şubat sonunda açılacak!

Dubai'deki Türkiye Ticaret Merkezi Şubat sonunda açılacak!

Kayseri Organize Sanayi Bölgesi (OSB), Türkiye İhracatçılar Meclisinin (TİM) de desteğiyle Dubai'de yeni bir ticaret merkezi açmaya hazırlanıyor.



Türkiye'nin önemli mobilya üretim merkezleri arasında yer alan  Kayseri Organize Sanayi Bölgesi'nin yaklaşık 65 senelik mobilya üretim tecrübesini, rekabet gücünü yurt dışına taşımak, mobilya ihracatını daha yukarıya çıkarmak için başlattığı Dubai'ye Türkiye Ticaret Merkezi açma projesinde sona gelindi.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Dubai'nin dünyaca ünlü Basra Körfezi kıyısında bulunan Palmiye Adası'nın yakınına kurulan mobilyaya dair her ürünün sergileneceği adeta bir mobilya AVM'si mantığı ile hizmet verecek olan Türkiye Ticaret Merkezinin şubat ayının sonlarına doğru açılması planlanıyor. 

Kayseri OSB iştiraki olmasına rağmen Kayserili mobilya firmalarından Denizli'deki tekstilciye, Gaziantep'teki halıcıya kadar birçok firmanın da yer alacağı bu merkez ile son yıllarda ticaretin merkezi olan Dubai'de Türk ürünlerinin Orta Doğu, Afrika ve Asya pazarında daha fazla pay alması planlanıyor.

Kayseri OSB Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Nursaçan, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, MODOKO Mobilyacılar Sitesi, MASKO ve sektörlerin diğer öncüleri ile ortak güçlü ve kararlı bir adım atarak Ticaret Bakanlığı ve TİM'in de destekleriyle ihracatın artırılmasına yönelik önemli bir yatırıma imza attıklarını dile getirdi.

Kayseri'de üretilen mobilyaların küresel arenada tanınırlığını artırmak, Türkiye'nin ihracat hedeflerine katkı sağlamak amacıyla yaklaşık 2 sene önce başlattıkları projede sona gelindiğini dile getiren Nursaçan, ticaret merkezinin Dubai'nin turizm ve ticaretinin döndüğü en gözde caddelerinden birinin üzerinde olduğunu söyledi.

Nursaçan, "Dubai'de 14 bin metrekarelik bir alanda ülkemize, şehrimize yaraşır merkez kurduk. Sabah 10'dan akşam 10'a kadar açık olacak, bir fuar merkezini, sergi salonunu hayata geçiriyoruz." dedi.

- "Büyük bir nimet, iyi bir fırsat"

Bu projede devletin sanayiciye büyük destekler ve imkanlar sağladığını dile getiren Nursaçan, konuşmasına şu şekilde devam etti:

"Devletimiz ürettiğiniz ürünleri yurt dışında satmak için gayreti olanlara kira ve reklam giderlerinin bir bölümünü karşılıyor. Bu büyük bir nimet, iyi bir fırsat. Kayseri'de, Türkiye'de üretilen mobilya gerçekten kaliteli ama bunu pazarlayamadığımız zaman varlığımız bir şey ifade etmiyor. Dünyada 2018 yılında 270 milyar doları aşan bir mobilya ihracatı söz konusu. Bunun 90 milyar dolarını Çin, 20 milyar dolarını Almanya, 17 milyar dolarını İtalya, 14 milyar dolarını ise Polonya yapmış durumda. Türkiye olarak yaptığımız ihracat 3 milyar dolar. Bu yetersiz. Devletimiz böyle güzel imkanları sunmuşken 'Ben bu işlere karışmıyorum.' demek bize yakışmazdı."

Dubai'de çok büyük kapasiteli 600 civarında otel olduğunu ve oradaki mevzuat gereği otellerin 5 yılda bir dekorasyonlarını yenilemek zorunda olduklarını söyleyen Nursaçan, "Dubai'de senede 100'ün üzerinde otel mobilyasını, mermerini, perdesini, halısını, avizesini yeniliyor. Biz bu pazara talip olduk. Bugün baktığımız zaman Afrika'dan Dubai'ye her gün 100'lerce uçak geliyor. Onların da ihtiyaçları var." dedi.

- "Yaklaşık 250 milyon dolarlık bir katkı sağlayacağız"

Nursaçan, Türkiye'nin Dubai'deki vitrini olmak istediklerini, bu sebeple ülkeyi en iyi temsil edebilecek firmalara merkezde yer vereceklerini dile getirerek şöyle konuştu:

"Kurumsal, Türkiye'yi yurt dışında temsil etme kabiliyeti olan, dış ticareti bilen, yaptığı ürünün arkasında durabilen tüm firmalarımız buraya katılabilir. Kaliteli firmalardan bu işte destek gördük. MODOKO Mobilyacılar Sitesi ve MASKO Mobilya Kenti gibi bu alanda önemli kuruluşlarla iş birliği anlaşmaları yaptık. Ben inanıyorum ki Orta Doğu ve Afrika'daki pazardan Kayseri büyük pay alacaktır. Sadece Kayseri değil, Gaziantep'teki halıcı da Denizli'deki tekstilci de olacak. İlk yıl için bir şeyler ön görmek zor ama ikinci yıl için mobilya sektörünün ihracatına yaklaşık 250 milyon dolarlık bir katkı sağlayacağını düşünüyorum."
 


Geri Dön