29 / 03 / 2024

Türkiye Ticaret Merkezi Şikago'da açıldı! 

Türkiye Ticaret Merkezi Şikago'da açıldı! 

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) ABD'de kurduğu Türkiye Ticaret Merkezi’nin açılışı bugün yapıldı.



Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB), Ticaret Bakanlığının desteği, oda ve borsaların katkılarıyla ABD’nin Şikago şehrinde kurduğu TTM'nin açılışı Bakan Pekcan ve TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu'nun Ankara'dan katılımıyla gerçekleştirildi. 

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Pekcan, TOBB İkiz Kuleler'de gerçekleştirilen törende yaptığı konuşmada, kurumsallaşma ve kurumsallığın ekonomik verimlilik ve etkinliğin sağlanması bakımından her zaman önemli bir yer tuttuğunu, özel sektör firmalarının da kurumsallaşmasını arzu ettiklerini belirtti. 

Devlet hizmetlerinin her zaman daha kurumsal bir şekilde sunulması için çalışma gayretinde olduklarını vurgulayan Pekcan, "Yurt dışındaki TTM modelimiz de aslında bir kurumsallaşma hikayesidir. Özel sektör-kamu iş birliğiyle oluşturulan bu yapılar, yurt dışında bir veya birden farklı sektörden firmalarımızı bir arada toplamakta, onlara ortak imkanlar sunmakta ve maliyet avantajı sağlamaktadır, bunları yaparken de Türk ürünlerinin tanıtımında güç birliği sağlamaktadır" şeklinde konuştu. 

Türkiye Ticaret Merkezi Şikago da açıldı! 

Pekcan, küresel rekabet ortamının her gün değiştiğini, yeni kavramlar, kurumlar ve enstrümanların ortaya çıktığını ifade ederek, bunun da iş insanlarını, ihracatçıları, politika yapıcıları ve ilgili tüm ekonomik aktörleri küresel rekabette farklı yol ve yöntemler geliştirmeye, yenilikçi olmaya yönelttiğini bildirdi. 

"TTM’lerde, firmalarımıza avantajlı maliyetlerle fiziki alanlar sağlanıyor" 

Bakan Pekcan, TTM’lerin kurulabilmesi için, iş birliği kuruluşları tarafından oluşturulan bir projeyle veya bu kuruluşların diğer iş birliği kuruluşlarıyla ortaklık halinde oluşturdukları bir projeyle Bakanlığa başvuru yapılması gerektiği bilgisini vererek, "Nitekim, bugün açılışını yaptığımız Şikago TTM'miz  de TOBB'a ricalarımla, Başkanım (Rifat Hisarcıklıoğlu) da beni kırmadı, TOBB öncülüğünde kuruluş sürecini tamamlamıştır" ifadelerine yer verdi. 

Bakanlık olarak TTM modelini hayata geçirmeden önce de "Yurt Dışı Birim Marka ve Tanıtım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ" kapsamında, firmaların yurt dışında açtıkları birimlerin kira giderlerini desteklediklerini hatırlatan Pekcan, TTM'lerle bu desteği daha da kapsamlı ve kurumsal bir hale getirdiklerini aktardı. 

Pekcan, TTM'lerle özel sektör kuruluşlarını da devreye alarak yeni bir model oluşturduklarına dikkati çekerek, şu ifadelere yer verdi:

"TTM’lerde, firmalarımıza avantajlı maliyetlerde fiziki alanlar sağlanmaktadır. Firmalarımız ürünlerini veya numunelerini sergilemek/depolamak, müşterileriyle ilişkilerini yürütmek üzere birim veya ofislere sahip olmaktadır. Bunun yanında, Bakanlığımız desteğiyle istihdam edilen TTM personeli, firmalarımıza, ülkedeki iş ve işlemleriyle ilgili hukuki ve mali danışmanlık hizmetleri sunmakta, kendilerine ihtiyaç duydukları konularda yardımcı olmaktadır. TTM’ler aynı zamanda Bakanlığımızın yurt dışındaki ticaret müşavir ve ataşeleriyle de yakın iş birliğinde çalışan Bakanlığımızın temsilciliklerinin etkin desteğinden yararlanan yapılardır. Bu çerçevede, TTM'ler firmalarımıza yurt dışında fiziken var olma, buralarda depolama, lojistik, tanıtım ve pazarlama bakımından çok önemli, değerli imkanları sunmaktadır."

TTM'lerin adeta Türkiye'nin yurt dışındaki tanıtım ve lojistik üsleri olarak faaliyet gösterebilme kapasitesine sahip olduğunun altını çizen Pekcan, Türkiye İhracatçılar Meclisinin öncülüğünde İngiltere (Londra), Birleşik Arap Emirlikleri (Dubai) ve ABD'de (New York) de TTM'lerin olduğunu belirtti. 
 

TOBB'nin ABD’de kurduğu ticaret merkezi yarın açılıyor!


Geri Dön