23 / 04 / 2024

Dükkanlar apartman giderlerine katılır mı?

Dükkanlar apartman giderlerine katılır mı?

Apartmanda bağımsız bölümlerin kullanıcıları tarafından apartman aidatının ödenmesi gerekiyor. Bağımsız bölümde kiracı varsa aidat ödemelerinden kiracı sorumlu oluyor. Peki, dükkanlar apartman giderlerine katılır mı?



Dükkanlar apartman giderlerine katılır mı?

Apartmanda bağımsız bölümlerin kullanıcıları tarafından apartman aidatının ödenmesi gerekiyor. Bağımsız bölümde kiracı varsa aidat ödemelerinden kiracı sorumlu oluyor.


Apartmanda aidat ödeme hususunda dükkanların bu gidere katılıp katılmayacağına ilişkin hükümler Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında 20. maddede açıklanıyor.


Apartmanda dükkanlar da aidattan sorumlu oluyor.Kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça: 

 

a) Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak; 

 

b) Anagayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında; katılmakla yükümlüdür. 


c) Kat malikleri ortak yer veya tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç bulunmadığını ileri sürmek suretiyle bu gider ve avans payını ödemekten kaçınamaz. 

 

Kiracının ödemediği aidat borcunu kim öder?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön