29 / 03 / 2024

Dumankaya'dan 530 milyon TL'lik 6 proje!

Dumankaya'dan 530 milyon TL'lik 6 proje!

Dumankaya’nın gündeminde 2010 yılında yaklaşık 3 bin 500 konutu içeren toplam değeri 530 milyon TL’yi bulan 6 proje daha var



İNŞAAT sektöründe 47 yıldır faaliyet gösteren Dumankaya son dönemde mimari açıdan oldukça dikkat çeken projelere imza attı. Kartal’da yükselen Vizyon da bunlardan biri. Bölgenin ‘Landmark’ eseri olmaya aday Vizyon, yatırımcısına çok hızlı gelişen bölgede oldukça yüksek prim vaad ediyor. Hemen yanıbaşında yükselen, Avrupa’nın en büyüğü olacak Adliye Sarayı’nın, bu projedeki ofis ve rezidanslara hayat vereceği kesin

Dumankaya Ailesi tam 47 yıldır inşaat sektörünün içinde. 8 yıl milletvekilliği yapan Halit Dumankaya ve kardeşinin kurduğu şirkette şimdi çocuklar işin başında. Ancak aile büyükleri de ağırlıklarını hissettiriyor. Ailenin inşaatın dışında otomotiv bayiliği işi de var. Çok uzun yıllardır Toyota’nın en büyük bayilerinden biri olan Dumankaya’lar yakın geçmişte Hyundai’nin de bayiliğini alarak otomotiv alanındaki ticari faaliyetlerini genişlettiler. Grubun ayrıca tamamen ihracata çalışan bir de plastik şirketi var.

Aslen Rizeli olan aile çok uzun yıllar önce Kartal Çavuşoğlu’na yerleşmiş ve yap-sat müteahhitlik yaparak işe başlamış. Çocuklar doğup büyüdükleri bölgeye vefalarını, bölgenin belki de sembolü olabilecek şıklıkta dikkat çekici özel bir proje yaparak göstermek istemişler belli ki...

Konsept iki yıldır aklımızda

Projeyi incelerken bana eşlik eden Uğur Dumankaya iki kuleden oluşan Vizyon projesinin ilginç hikayesini anlattı. Aslında bu mimari tarz kendilerine Bahçeşehir’de yapacakları proje için önerilmiş. “Biz orada bu eseri seçmemiştik. Orada yapılmak istenen daha farklı bir konseptti. Ancak bu eser 2 yıl kafamızda hep bir yerlerde durdu. Kartal’da başladığımız projede hiç düşünmeden bu eseri tatbik edelim dedik” diyor.

Mimar Tatsuya Yamamato ve Gökhan Aktan Altuğ’un ortaklığı ile kurulan TAGO Mimarlık’ın eseri olan Dumankaya Vizyon hakikaten bölgede sadece yüksekliği ile değil, mimari iddiası ile hemen farkediliyor. Kartal-Pendik lokasyonunun landmark projesi olmaya aday görünüyor.

Dairelerin çoğu satıldı

Dumankaya Vizyon’da stüdyo, 1+1, 2+1 ve 3+1’ler ile 199 metrekare büyüklüğe ulaşan loft dairelerden oluşan geniş bir ürün yelpazesi var. 2+1 ve 3+1’lerin satışının çoktan tamamlandığını belirten Uğur Dumankaya şu an satışta çok az daire kaldığını söyledi.

Rezidans bölümüne girişte geniş lobi hemen dikkat çekiyor. Projenin ofis katları için ise Avi Alkaş ile anlaşılmış. Avi Alkaş, inanmadığı projeye adımını atmaz. Belli ki o da bu projeden, hitap ettiği alandaki gelişmelerden etkilenmiş.

530 milyon TL’lik yeni proje gündemde

1963’TEN bu yana 12 binin üzerinde konut üreten Dumankaya’nın gündeminde 2010 yılında yaklaşık 3 bin 500 konutu içeren toplam değeri 530 milyon TL’yi bulan 6 proje daha var. Dumankaya Atmosfer, Cadde, Gizli Bahçe, Aydınlı, Gizli Bahçe villa projeleri sırada. Bunun yanısıra Bahçeşehir’deki Dumankaya Modern ve Göztepe’deki Dumankaya İkon grubun en dikkat çeken iddialı diğer projeleri olarak halen satışta. Anadolu yakasının tam kalbinde Göztepe’de üçüz kule şeklinde yükselen Dumankaya İkon oldukça iddialı. İkon’da satışa çıkan dairelerin yüzde 75’i alıcısını bulmuş durumda. Satış oranı Dumankaya Modern’de yüzde 43, Adres Lobi’de yüzde 46, Dumankaya Dizayn’da ise yüzde 70, Dumankaya Minimal’de ise yüzde 97 seviyesini yakalamış vaziyette.

Kaya zemine yapıldı, Burj Dubai tekniği kullanıldı

PROJENİN iş Geliştirme Planlama Direktörü Abdullah Yazıcı inşaatın gelişimi ile ilgili bilgi verirken, yüksek bina yapma konusunda oldukça iddialı olduklarını, bu projede 230 metre beton basabilen pompaların kullanıldığını söylüyor. Vizyon yerden yüksekliği 125 metre olan bir proje. Yazıcı’ya ne kadar derine fore kazık çaktıklarını soruyorum, aldığım yanıt ilginç: “Burası taş ocağıydı. O kadar sert kayalar vardı ki temel oluşturabilmek için, bu kayaları çok özel kimyasallarla kırmak zorunda kaldık. Bize dinamit kullanma izni vermediler. Verseler dinamit kullanılmasını gerektirecek bir zemin vardı” diyor. İnşaatın hemen yanında hakikaten bir başka taş ocağının yarattığı gölet farkediliyor. Geçmişte yapılan bir araştırma geliyor aklıma. İstanbullular’ın yüzde 70’i oturdukları bölgenin deprem riski taşıdığını ancak kendi evlerinin bulunduğu yerin kayalık olduğunu sanıyormuş. O rivayetlere birşey diyemem ancak Dumankaya Vizyon gerçekten sert bir kayanın üzerine oturmuş...

Üçüncü kattan itibaren adalar manzarası var, ıslık testinden geçmiş

Dumankaya Vizyon, rezidans konutlar, home ofisler ve alışveriş birimlerinden oluşan mix bir proje. 25 ve 33 katlı 2 yüksek bloktan oluşuyor. Kuleler üçüncü kattan itibaren deniz ve adalar manzaralı. İki bloğun ortasında yer alan 250 metrekarelik havuz ihtiyacı karşılayacak nitelikte. Ayrıca konumu da çok iyi tasarlanmış. Projedeki işçiliği ve kullanılan malzemeyi beğendim. Asansörler Kone markalı. Mutfak ve banyoda da markalı ürünler tercih edilmiş. Alman Schüco imzalı dış cephe malzemesi oldukça kullanışlı ve şık. Yeşil ve gri tondaki bu alüminyum malzeme projeye ayrı bir hava katıyor. Yüksek binalarda en temel sorunlardan biri üst katlarda kışın rahatsızlık yaratan ıslık sesi benzeri rüzgarın sesidir. Dumankaya bu konuda oldukça titiz davranmış. Kullanılan malzemelerin rüzgar tünel testleri Almanya’da yapılmış. Islık sesi olmayacağını, malzemede sert rüzgarlarda sarsıntıdan kaynaklı ses çıkmayacağını garanti ediyorlar. 20 dönüm arazi üzerine 40 bin metrekare inşaat alanı olan projede teslim tarihi 2011 Mart ayı görünüyor. Ancak Uğur Dumankaya bu yılın sonunda projeyi teslim edeceklerini söylüyor.

Metro hemen önünden geçiyor

Dumankaya Vizyon ulaşım açısından son derece alternatifli bir konumda. E5 kapalı mı, TEM’e ulaşmak çok kolay. Her ikisi de kapalı ise 2-3 dakikada sahil yoluna geçiş yapabiliyorsunuz. 2011 sonuna doğru bitmesi planlanan Anadoluray hafif raylı metro hattı da projenin tam önünden geçiyor. Metro bağlantısı çok önemli. Zira  Marmaray  bittiğinde 35 dakikada Kartal’dan Halkalı’ya ulaşmak mümkün olabilecek. Ayrıca Kartal ve Pendik deniz otobüsü iskeleleri projeye oldukça yakın. Sabiha Gökçen Havaalanı ise sadece 10 dakika mesafede.

Ayrıca Pendik’te yapılan 1000 yat kapasiteli marina, bölgenin havasını oldukça değiştirmiş. Öğrendiğime göre marinanın dışında Pendik’te büyük yolcu gemilerinin yanaşabileceği bir liman da planlanmış. Söz konusu liman Karaköy’den sonra İstanbul’un ikinci, Anadolu yakasının ilk yolcu limanı olacak. Ayrıca bölgede 3.5 milyon metrekareden fazla bir alan kentsel dönüşüm bölgesi ilan edilmiş. Bölge önümüzdeki 10 yılda hiç tanınmayacak pozitif bir eşgale bürünebilir.

%10 kâr bizim için yeterli

UĞUR Dumankaya, grubun faaliyetlerini aktarırken, inşaatta bu yıl 250 milyon TL ciro beklediklerini, vergi sonrası yüzde 10 kârı yeterli gördüklerini söylüyor. İnşaatçılığın bazı kişilerce çok kârlı bir alan gibi göründüğünü kaydeden Uğur Dumankaya “Arzın bu kadar yoğun olduğu bir bölgede, herkesin çok rahat girip bir gecede müteahhit olabildiği bir sektörde yüksek kâr hayaldir. Tüketiciye doğru fiyatı vermediğiniz takdirde neden sizi tercih etsin ki?” diyor.

Pusula kiracı buluyor

Dumankaya’nın Pusula hizmeti oldukça dikkat çekici. Dumankaya’nın projelerinden ev alanlar, satıştan itibaren Pusula hizmetinden yararlanmaya başlıyor. Her türlü mali bilgilendirme yapan Dumankaya Pusula yatırım amaçlı ev alanlara kiracı buluyor. Doğalgaz açılımını dahi yapan Pusula otel rezervasyonu, araç muayene hizmeti gibi ilginç desteklerin de taahhüdünü veriyor.

Adliye ile kira getirisi artar

Dumankaya Vizyon’un hemen yanıbaşında devasa bir adliye sarayı yükseliyor. Bittiğinde Avrupa’nın en büyük adliye sarayı olacak Kartal Adliyesi bölgenin ticari anlamda çehresini değiştirecek gibi görünüyor. Projede satış fiyatları metrekarede 3 bin 250 TL civarında. İlk satışa çıktığından bu yana yüzde 30’a yakın prim yapan projede satış fiyatı/kira getirisi oranı cezbedici.

EN BÜYÜK ARTISI ESTETİK MİMARİSİ

*Bina görünüşü ve estetik: 10

*Peyzaj, sosyal alan kalitesi: 10

*Manzara kalitesi: 10

*Manzaranın kapanma riski: Yok

*Alışveriş merkezine yakınlık: 10

*Okul-hastaneye yakınlık: 10

*Ulaşım kolaylığı: 9

*Toplu taşıma araçlarına yakınlık: 10

*Hırsızlığa karşı güvenlik: 10

*Yangın güvenliği: 10

*Otopark imkanı: 10

*Çocuk oyun alan imkanı: 7

*Gürültü kirliliği riski: Var

*Deprem yönetmeliğine uygunluk: Var

*Mutfak banyo malzeme kalitesi: 10

*Ses yalıtımı kalitesi: 10

*Kolay satılabilir lokasyon mu?: 8

*Prim yapma ihtimali var mı?: 10

*Aidat giderleri makul mü?: Evet

*Isıtma soğutma gideri yüksek mi?: Hayır

*Satın alma değeri/Kira getirisi: Cazip
Ercan İnan/Vatan


Geri Dön