25 / 04 / 2024

Dünya dev projeleri nedeniyle Türkiye'ye gıptayla bakıyor!

Dünya dev projeleri nedeniyle Türkiye'ye gıptayla bakıyor!

Asrın projelerinden biri olarak gösterilen 3’üncü Köprü’nün yatırımcısı IC Holding Yönetim Kurulu Başkanı Çeçen, son yıllarda hayata geçirilen dev projeler nedeniyle dünyanın Türkiye’ye gıpta ile baktığını söyledi..



Türkiye'nin son yıllarda arka arkaya hayata geçirdiği dev projeler dünyayı da hayran bırakıyor. Nükleer santralden tüp geçitlere, Kanalistanbul'dan havalimanlarına kadar milyarlarca dolarlık projelerin hızla başlaması ve devam etmesi herkesin gözünü ülkeye çevirdi. Bu büyük projelerden birini üstlenen IC Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen, Türkiye'nin çehresini değiştiren dev projeler nedeniyle dünyanın Türkiye'ye gıpta ile baktığını belirtti. Çeçen, "Bu kadar yılda tabii çok önemli aşamalar katedildi. Türkiye son yıllarda ulaşım, altyapı, enerji ve savunma alanlarında mega projelere imza atıyor. Dünyanın gıptayla baktığı projeler hayata geçirilmeye başlandı. Büyük yatırımlarla dev projeler hayata geçiriyoruz" dedi.


TÜRKİYE PRESTİJ SİMGESİ


Türkiye'nin ekonomik istikrar sayesinde hayal bile edilemeyecek noktalara geldiğini vurgulayan Çeçen, "30 yıl önce bu projeler sadece hayaldi ama şimdi gerçekleşmekle kalmıyor, Türk şirketler tarafından yapılıyor. Bu yatırımlarla Türkiye hakettiği prestijli konuma ulaşacaktır" diye konuştu. Yerli firmaların rekabette yabancıların önüne geçtiğini ancak bugünlere de kolay ulaşılamadığını vurgulayan Çeçen, "Dünyada Çin ile beraber en çok tercih edilen firmalar Türk firmaları. Eskiden büyük ihalelere yerli firmalar katılamazdı, yetkinlikler yüzünden bu olmazdı. Ama şimdi en büyük ihalelerle Türk firmalar katılıyor ve kazanıyor Türk meslektaşlarımla övünüyorum. Yurtdışında da birçok projeye Türk firmalar imza atıyor. Biz Rusya'nın dördüncü büyük havalimanı olan St. Peterburg Pulkovo Havaalimanı'nın genişletilmesi işi kapsamında; yeni terminal binası, iş merkezi ve otel inşaatının yanı sıra mevcut Pulkovo 1 Terminali'nin yenilenmesi projesini tamamladık" diye konuştu. Pulkovo Havalimanı'nın, proje sayesinde Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) tarafından belirlenmiş olan, iyi servis kalitesi anlamına gelen "C" seviyesine yükseldiğini belirten Çeçen, şöyle konuştu: "Proje, Baltık Bölgesi'nin en önemli havalimanı konumuna ulaştı. Ayrıca Rusya'da St. Petersburg şehrinin ulaşım sisteminde stratejik öneme sahip ve bugüne dek yapılan en önemli Kamu Özel Ortaklıkları sözleşmelerinden birisi olan "Yüksek Hızlı Batı Çevreyolu (WHSD) Projesi"nin de yapımını üstlendik." 3'üncü Köprü ile ilgili çalışmaların programa göre hızla ilerlediğini söyleyen İbrahim Çeçen, köprünün genişliğinin neredeyse birinci ve ikinci köprünün toplam genişliği kadar olduğunu belirtti. Çeçen, "Bu nedenle 4'üncü Köprü demek daha doğru olur aslında. 6 bin işçi ve bin iş makinesi ile 7 gün 24 saat çalışıyoruz. Sözümüzü tutmak için tam kapasite çalışıyoruz. Avrupa ve Anadolu yakasındaki kulelerin yapımı tamamlandı. Avrupa'nın en geniş tüneli olacak Çamlık Tüneli'nde sona yaklaşıyoruz. "3'üncü Köprü'nün, tasarımı ve teknik özellikleri ile dünyanın sayılı köprüleri arasında yer almakla kalmayacak, yüksek mühendislik ve teknoloji ile yapılan bir sanat yapıtı olarak tarihteki yerini alacak" diyen Çeçen, firma olarak, bu proje ile mühendislik, yapım ve işletme alanlarında mesleği en üst noktaya taşımanın haklı gururunu yaşadıklarını söyledi.


Sabah 30. Yıl eki


Geri Dön