18 / 04 / 2024

Dünyada konut fiyat artışında hangi il şampiyon oldu?

Dünyada konut fiyat artışında hangi il şampiyon oldu?

Yüksek enflasyon ve TL'deki değer kaybı Türkiye'yi konut fiyat artışında zirveye götürdü. Sırasıyla Ankara, İzmir ve İstanbul konut fiyatlarının dünyada en çok artış gösterdiği iller oldu.



İngiltere merkezli küresel gayrimenkul danışmanlık şirketi Knight Frank, global konut fiyatları endeksi 2020 4'üncü çeyrek sonuçlarını açıkladı. Sözcü'de yer alan habere göre; dünyadaki 150 kenti kapsayan rapora göre, Türkiye'nin üç büyük şehri listede zirveye yerleşti.

Son bir yıllık fiyat artışı değerlendirildiğinde, dünyada konutların en fazla değer kazandığı yer yüzde 30 ile Türkiye’nin başkenti  Ankara  olarak kaydedildi.  İzmir  yüzde 29.4 ile ikinci, İstanbul yüzde 27.9 ile üçüncü sırada oldu. Raporda, Türkiye’deki konut fiyat artışlarının arkasında yüksek enflasyon ve liradaki değer kaybının yattığı vurgulandı.

Dünyada konut fiyat artışında hangi il şampiyon oldu?

Knight Frank raporuna göre, konut fiyatları küresel olarak 2020’de ortalama yüzde 5.6 artış gösterdi. Fiyatların en çok düştüğü kent ise Hindistan’ın dördüncü büyük metropol şehri Chennai oldu. Bu kenti yüzde 7.1 düşüş ile Dubai ve yüzde 5.3 ile Pune izledi.

DÜNYA METROPOLLERİNDE DURUM

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki ev fiyatları incelendiğinde; Boston’da yüzde 11.4, Washington’da yüzde 10.3, Los Angeles’ta yüzde 9.9, New York’ta yüzde 9.8, Miami’de yüzde 9.2 ve San Francisco’da yüzde 8.7’lik fiyat artışı yaşandığı belirlendi.

Avrupa başkentlerinde ise Paris’te yüzde 7.7, Berlin’de yüzde 4.5, Londra’da yüzde 4.3 artış kaydedilirken, Lizbon’da yüzde 0.9, Madrid’de yüzde 3.7’lik düşüş yaşandı.

Dünyada konut fiyat artışında hangi il şampiyon oldu?

Moskova’da ev fiyatları yüzde 21 artarken, St. Petersburg’da ise bu oran yüzde 25.4 olarak gerçekleşti. Asya gayrimenkul pazarında ise Seul’de yüzde 22.3’lük konut fiyat artışıyla ön planda. Yaklaşık 9,9 milyonluk bir şehir olan Seul, kendisini Asya’nın finans merkezlerine bir alternatif olarak konumlandırmaya çalışıyor. Başkan Moon Jae-in’in 2017’de göreve gelmesinden bu yana şehir giderek artan bir ekonomik krizin içinde. Hükümetin son üç yılda artışları azaltmak için yaklaşık iki düzine önlem açıklamasına rağmen, Seul’deki konut fiyatları 2017’den bu yana yüzde 50 arttı.

AB ülkelerinde konut fiyatları arttı!


Geri Dön