24 / 04 / 2024

Dünyanın en büyük havalimanını İstanbul'a inşa ediyoruz!

 Dünyanın en büyük havalimanını İstanbul'a inşa ediyoruz!

İstanbul'u dünyanın en önemli ekonomi ve finans merkezlerinden biri haline getirmeyi hedeflediklerini vurgulayan Başbakan Davutoğlu: Bu nedenle çok dinamik ve iddialı planlarımız var. Dünyanın en büyük havalimanını inşa ediyoruz..



Başbakan Ahmet Davutoğlu, çok dinamik bir değişim sürecinde olan İstanbul'un, dünya ekonomisini ve siyasetini konuşmak için doğru yer olduğunu söyledi. Uluslararası Finans Enstitüsü'nün düzenlediği "Türkiye başkanlığındaki G20 gündemi" başlıklı zirvenin akşam yemeğine katılan Davutoğlu, "İstanbul'u dünyanın ekonomi ve finans merkezlerinden biri yapmak istiyoruz. Bu nedenle, çok dinamik, çok iddialı planlarımız var. Dünyanın en büyük havalimanını inşa ediyoruz, yılda 150 milyon yolcu kapasitesi olacak. Geçen yıl Asya ile Avrupa'yı Boğaz'ın altından birleştirdik" dedi. 


"KÖPRÜ OLMAK İSTİYORUZ" 

G20 toplantılarının 2008 ekonomik krizinden sonra başladığına dikkat çeken Davutoğlu, "G20 Dönem Başkanlığı, Türkiye'nin küresel krize çözüm katkısı sunması açısından bir fırsat. Gelişmiş ülkelerle gelişmekte olan ülkeler arasında köprü olmak istiyoruz" diye konuştu. Dünyada yaşanan zorluklara rağmen Türkiye'nin ekonomik istikrarını devam ettirdiğini vurgulayan Davutoğlu, bu nedenle Türkiye'nin G20 Dönem Başkanlığı'nı üstlenmesinin çok önemli olduğunu kaydetti. Davutoğlu, şöyle konuştu: "Türkiye şu anda üst orta gelir grubunda bir ülke. 2023 vizyonumuz var. O tarihte Türkiye dünya ekonomisinde ilk 10 ülkeden biri olmak istiyor. Turizmde 6. sıradayız. Avrupa'daki en büyük, dünyadaki 6. tarım üreticisiyiz. Cari açığımız azalıyor. Enflasyon düşüyor. Vizyonu olan, iyi yönetilen ülkeler yükselen ülkeler olacak." "Uluslararası çerçeveye dayalı olarak bizler çok sayıda sıkıntılı konuyla karşı karşıyayız" ifadesini kullanan Davutoğlu, şunları kaydetti: "Kapsayıcı bir yaklaşımınız olmazsa hiçbir sorunu çözemezsiniz. Neden Birleşmiş Milletler sistemi bazı sıkıntıları çözemiyor? Çünkü P5 yeteri kadar kapsayıcı bir noktada değil. Afrikalı yok, Müslüman yok, başka grup ülkelerinden kimse yok ama G20 içinde gerçekten küresel bir toplumdan bahsediyoruz Afrikalılar, Asyalılar, Avrupalılar, Amerikalılar var, Müslümanlar var. Hristiyanlar, Budistler hepsi orada. Hepsi aynı masa etrafında. Bu kapsayıcılık hem ulusal düzeyde hem de uluslararası düzeyde her türlü krizin çözümünde temel anahtardır." 


G20'nin ekonomik krizle mücadele konusunda, küresel ekonomi için de büyük şans olduğunu ifade eden Başbakan Davutoğlu, "G20, P5'ten çok daha kapsayıcı. Çatışma çözümleme, görüş alışverişinde bulunma mekanizması olma özelliği açısından en iyi seçeneklerden birisi olarak duruyor" dedi.


Sabah


Geri Dön