24 / 04 / 2024

Dünyanın en pahalı tren garı New York'ta açılıyor!

Dünyanın en pahalı tren garı New York'ta açılıyor!

Dünyanın en pahalı tren garı New York Manhattan’da hizmete açılıyor Oculus (göz) adı verilen istasyon ikiz kulelerin yıkıldığı yere inşa edildi.



Dünyanın en pahalı tren garı New York Manhattan’da inşa edildi. Oculus (göz) adı verilen istasyon ikiz kulelerin yıkıldığı yerde hayata geçirildi. Bu ay hizmete açılacak istasyon son kulenin yıkılış saati olan 10.28’de içeriye güneş ışığını alıyor.


4 milyar dolara mal olan gar, Dünya Ticaret Merkezi One World Trade Center’ın (WTC) girişi, dünyanın en pahalı tren garına ev sahipliği yapıyor.


WTC’nin girişine inşa edilen bir hub (ana merkez) olması planlanan tren garı, çelik kaburga ve camdan oluşan büyük bir oval kuş şeklinde tasarlandı. 


İspanyol neo fütürist mimar ve mühendis Santiago Calatrava’nın imzasıyla hayata geçirilen gar, şehirde de tartışmalara sebep oldu. Oculus için şehirde, ‘gereksiz sembol’, ‘kitsch Dinazor’ gibi olumsuz lakaplar takılıyor.


New Jersey ile on bir metro hattı arasında hizmet veren banliyö trenlerini birbirlerine bağlayan istasyon, yaklaşık 34 bin metrekareye yayılan büyük bir ticaret merkezine de sahip. 



Vatan


Geri Dön