23 / 04 / 2024

Dünyanın en yüksek binası da kriz kurbanı

Dünyanın en yüksek binası da kriz kurbanı

Burç Dubai'den daha yüksek olması planlanan yeni bir kulenin inşaatının küresel ekonomik kriz nedeniyle bir yıl süreyle durdurulduğu bildirildi.



İnşaat firması Nakil (Nakheel) tarafından yapılan açıklamaya göre 1 kilometreden daha uzun olacak Nakil Kulesi'nin temel atma çalışmaları yaklaşık üç yıl sürecek ve inşaata 12 ay süreyle ara verilecek. Toplam 200 katlı olacağı açıklanan Nakil kulesinde 150 asansör bulunacak ve kule 10 yılda tamamlanacak.

BAE'de global krizden en çok etkilenen sektörlerin başında inşaat, bankacılık ve finans geliyor. Dubai kıyılarındaki üç palmiye adaları projesini yürüten ve inşaat devi kabul edilen Nakil, geçtiğimiz sene Trump otel ve kulesi dahil en büyük birkaç projesinin gecikeceğini ve 500 çalışanını işten çıkaracağını açıklamıştı.

GÜNDE 1500 İŞSİZ

Bunun yanında Emirlikler'in ticari merkezi Dubai'de günde ortalama 1500 kişinin çalışma vizesinin iptal edildiği bildirildi. Nüfusun yüzde 80'ini oluşturan yabancıların ülkede çalışabilmeleri için Çalışma Bakanlığı'ndan izin almaları gerekiyor.

İşini kaybetme ya da çıkarılma durumunda iş sahibi, çalışanının vizesini iptal için başvuruda bulunuyor ve işten çıkarılan kişinin bir ay içerisinde yeni bir şirkete geçmesi aksi halde ülkeyi terk etmesi gerekiyor.

Çalışma Bakanlığı'ndan bir yetkili, yerel medyaya yaptığı açıklamada geçen Kasım ayından itibaren vize iptalinde artış yaşandığını ve bazı günler 2 binin üzerinde çalışma izni iptal ettiklerini söyledi.

TERK EDİLEN ARAÇLAR

Geçtiğimiz yıl Emirlikler'de 3 binin üzerinde aracın, sahipleri banka borcunu ödeyemediği için terk edildiği aktarıldı.

Üst düzey bir emniyet yetkilisinin yaptığı açıklamaya göre, ekonomik kriz nedeniyle 2007'de bankalar 1450 araca el koyarken bu rakam 2008'de yüzde 123 artarak 3 bin 241'e yükseldi. Bankalar borcu ödenmemiş araçları açık artırmayla satarak değerlendirmeye çalışıyor.

Yine geçtiğimiz günlerde Dubai polisinin uluslararası havaalanının park alanına terk edilmiş 22 aracı çektiği öğrenildi. Yetkililer, işini kaybeden ve borcunu ödeyemeyecek duruma gelen kişilerin tek çareyi arabalarını park alanına bırakarak ülkeyi terk etmekte bulduklarını ifade etti.

Arkasında bu şekilde kredi borcu bırakan kişilerin ülkeye giriş ya da çıkışta tutuklanabilecekleri ve borcunu ödemeden de ülkeye giriş yapmalarının mümkün olmadığı ifade edildi.

Geri Dön