20 / 04 / 2024

Dünyanın gözü bu 12 statta! Herkes merakla bekliyor!

Dünyanın gözü bu 12 statta! Herkes merakla bekliyor!

Dünya futboluna uzun zamandır ev sahipliği yapan ve ikon haline gelen birçok stat önümüzdeki dönemde yeniden inşa edilecek. İşte statlarda yaşanacak büyük değişimler ve yeni yapılacak mimari harikası statlar....



Dünya futboluna yıllarca ev sahipliği yapan ve ikon haline gelen birçok stat önümüzdeki süreçte yeniden inşa edilecek. AMK Spor'da yer alan habere göre; Inter ve Milan'ın maçlarını oynadığı San Siro başta olmak üzere Barcelona'nın evi Cam Nou dahil 'mabed' sayılan statlarda büyük değişiklikler meydana gelecek. İşte yeni yapılacak mimari harikası statlar...

1- CAMP NOU - BARCELONA

Dünyanın gözü bu 12 statta! Herkes merakla bekliyor! 

Avrupa'nın en büyük statlarından olan Camp Nou, 2022 yılında sona ermesi planlanan proje ile biraz daha büyüyecek ve ünlü zemini de yenilenecek.

1957 yılındaki açılışından bu yana yüzde 40'ı hiç yenilenmeyen Camp Nou'nun yeniden inşa edilmesi için 600 milyon Euro'luk bir bütçe ayrıldı.

Camp Nou'nun maraton kısmında bulunan üst tribün yıkılıp, tüm stadyumu kapsayacak şekilde yeniden yapılacak. Tribünlerin tamamı üstü kapalı hale gelecek.

Kapasitesi 105 bin kişiye çıkacak olan stadın yanında Barça B takımı için de 6 bin kişilik yeni bir stat yapılacak.

Ayrıca basketbol, hentbol, futsal, buz hokeyi ve voleybol takımları için 12 bin kişilik kapalı bir arena olacak.

2- GRANDE STADE DE CASABLANCA - FAS

Dünyanın gözü bu 12 statta! Herkes merakla bekliyor! 

İki Casablanca kulübü, Fas Milli Takımı maçlarına da ev sahipliği yapacak yeni stadı birlikte kullanacak.

2025 yılında tamamlanması beklenen 95 bin kişilik stat bittiğinde Raja Casablanca ve Wydad Casablanca takımları Afrika'nın en iyi stadına sahip olmakla övünebilecekler.

Fas 2030 Dünya Kupası'na İspanya ve Portekiz'le birlikte ev sahipliği yapmak için başvurmayı planlarken yeni yapılacak stada bu konuda büyük önem veriliyor.

3- LUSAIL ICONIC STADI - KATAR

Dünyanın gözü bu 12 statta! Herkes merakla bekliyor! 

2022 yılında Katar'da düzenlenecek olan Dünya Kupası'nın yıldızı olması bekleniyor. İngiliz mimarlık firması olan Foster + Partners tarafından inşa edilen stat 2022 Dünya Kupası finaline ev sahipliği yapacak.

Halen inşaat halinde olan stadın kısa bir süre içerisinde tamamlanması bekleniyor. Turnuva sona erdikten sonra stadın kapasitesinin 89 bin kişiden 20 bin kişiye düşürülmesi planlanıyor.

Binanın bir kısmı dükkan, kafe, sağlık ve spor tesisleri ile ortak kullanım alanı olarak yeniden değerlendirilecek.

4- SANTIAGO BERNABEU - REAL MADRID

Dünyanın gözü bu 12 statta! Herkes merakla bekliyor!

İspanya devi Real Madrid de ezeli rakibi Barcelona gibi stadını yenileyecek. Ancak Katalanların aksine 81 bin kişilik kapasitede herhangi bir artış olmayacak.

Yaklaşık 600 milyon Euro'nun harcanması beklenen projenin sonunda stadın dış kısmı yenilenerek tamamı dijital ekrandan oluşacak. Ayrıca açılır-kapanır çatı eklenecek.

Bu yenileme sonrasında stat 12 metre yükseleecek. Öte yandan taraftarlar bir ağa bağlanarak maçı telefonlarından da takip edebilecek ve pozisyonların tekrarını görebilecek.

5- YENİ ULUSAL STAT - JAPONYA

Dünyanın gözü bu 12 statta! Herkes merakla bekliyor!

Gelecek yaz Olimpiyat Oyunları'na ev shipliği yapacak olan Tokyo'daki stat 1 milyar pound'a mal olacak ancak şimdiden bazı sorunlar yaşanıyor.

Projenin başlangıç aşamasında bu yıl oynanacak Rugby Dünya Kupası finalinin bu statta yapılması planlanıyordu ancak stadın yetişmesinin zor olduğu açıklandı.

Eski stadın yıkılması 2015 yılının başlarında başladı, ancak kamu harcamalarının artmasından sonra Japonya Başbakanı Shinzo Abe planların değiştirilmesi talimatını verdi.

Yapımı yavaşlayan stadın Kasım ayında sona ermesi ve oyunlar sırasında 80 bin kişilik kapasiteye sahip olması bekleniyor. Olimpiyatların sona ermesinin ardından Japonya Milli Takımı'nın kullanacağı stadın 68 bin kapasiteye indirilmesi planlanıyor.

Stadın yapımı için 46 proje yarışmaya katılmış, Türk firması olan Tabanlıoğlu Mimarlık da 11 finalist arasında yer almıştı. Birincilik ödülü Zaha Hadid Mimarlık'ın olmuştu.

6- LOS ANGELES STADI - ABD

Dünyanın gözü bu 12 statta! Herkes merakla bekliyor!

2020 yılında açılması planlanan müthiş stadın maliyetinin 4 milyar pound'u bulması bekleniyor.

İki NFL takımı Los Angeles Rams ve Los Angeles Chargers'a ev sahipliği yapacak olan stadın Eylül ve Aralık ayları arasında her hafta kullanımda olması bekleniyor.

2028 Yaz Olimpiyatları'nın açılış ve kapanış gösterilerinin yapılması planlanan stat NFL maçlarında 70 bin kişiyi ağırlayabilecek. Ancak Olimpiyatlar, dünya Kupası ve Super Bowl maçlarında bu sayı 100 bin kişiye çıkabilecek.

7- PUSKAS ARENA - BUDAPEŞTE

Dünyanın gözü bu 12 statta! Herkes merakla bekliyor!

Macaristan Milli Takımı'nın yeni evi olacak olan stat sene sonunda tamamlanacak ve Avrupa'nın en görkemli statlarından biri olacak.

UEFA ve FIFA'dan 5 yıldız alan stadın Avrupa'nın önemli finallerinde kullanılması bekleniyor.

2021 Şampiyonlar Ligi finaline ev sahipliği yapması beklenen stadın kapasitesi 68 bin kişilik.

8- FEYENOORD CITY - HOLLANDA

Dünyanın gözü bu 12 statta! Herkes merakla bekliyor!

2006 yılından bu yana yeni bir stat yapmak için çabalayan Hollanda devi Feyenoord, birçok değişikliğin ardından yeni stadının yapımına bu sene başlanacak.

İlk olarak 85 bin kişilik olması planlanan stadın zemininde yapılan değişiklikler ve çatı eklenmesi kararı nedeniyle ertelendi.

Ancak 2016'da tekrar fikir değiştiren Feyenoord, Nieuwe Maas nehrinin kenarında tamamen farklı bir yerde yeni bir stat inşa etmeye karar verdi.

2019 senesi içinde inşaatının başlaması planlanan 63 bin kişilik yeni stadın 2022-23 sezonuna yetişmesi bekleniyor.

9- BRAMLEY-MOORE DOCK STADI - EVERTON

Dünyanın gözü bu 12 statta! Herkes merakla bekliyor!

Liverpool şehrinin diğer takımı olan Everton, liman kısmına devasa bir stat inşa etmeyi planlıyor.

2017 yılında liman rıhtımından bir araziyi 200 yıllığına kiralayan Everton kulübü stadın neye benzeyeceğini resmi olarak açıklamazken sosyal medyada bazı resimler dolaşmaya başladı.

500 milyon pound'a mal olması beklenen stadın 52 bin ya da 60 bin kişilik kapasiteye sahip omlası ve 2023 yılına kadar tamamlanması bekleniyor.

10- YENİ MİLAN STADI - MİLAN

Dünyanın gözü bu 12 statta! Herkes merakla bekliyor!

1925 yılında inşa edilen ve 80 bin kişilik kapasiteye sahip unutulmaz bir mimariye sahip olan San Siro'nun yıkılacak olması şüphesiz bütün futbolseverlerin üzüntüyle karşılayacağı bir gelişme.

Yıllar içerisinde birçok önemli maça ev sahipliği yapan San Siro 9 Dünya Kupası maçı, 2 turnuva, 3 EURO 1980 maçı ve 4 Avrupa Kupası finali için kullanıldı.

Bob Marley, Bob Dylan, David Bowie, The Rolling Stones ve Madonna gibi unutulmaz efsanelerin konserlerinin düzenlendiği stadın kapasitesi küçültülecek ancak çok daha modern bir görünüme kavuşacak.

Mevcut kapasitesinden 20 bin altında kalacak olan yeni San Siro'nun isim hakkını yıllık 20 milyon pound'a satması planlanırken stadın 2023 yılında hazır olması düşünülüyor.

11- STADIO DELLE ROMA - ROMA

Dünyanın gözü bu 12 statta! Herkes merakla bekliyor!

Everton'ın yeni stadının mimarlığını yapan şirket tarafından tasarlanan stat henüz planlama aşamasındayken birçok zorlukla karşılaşıyor.

Kapasitesi 52 bin kişilik olması düşünülen stadın yapımı yolsuzluk iddiası nedeniyle 9 kişi tutuklandı ve henüz kesinleşmiş bir açılış tarihi yok.

Stat Tiber nehrinin yanında olacak şekilde ayarlandı, ancak yeni ulaşım ve erişimin maliyet sarmalını görebileceği için onu daha merkezi hale getirmek için bir teklif yapıldı.

12- YENİ SARDAR PATEL STADI - HİNDİSTAN

Dünyanın gözü bu 12 statta! Herkes merakla bekliyor!

Hindistan'ın Ahmedabad şehrinde inşa edilecek olan yeni kriket stadı önümüzdeki on yılda inşa edilecek en büyük stadyum olacak.

Hint kriket takımının yanı sıra Gujarat'ın yeni evi olacak olan stat Güney Kore'nin 114 bin kişilik stadının ardından 110 bin kişilik kapasitesiyle dünyanın en büyük ikinci stadı olacak.

Stadın yapılacağı yerde daha önce bulunan 49 bin kişilik stat 2015 yılında tamamen yıkıldı. Emirates, Wembley Stadyumu ve yeni Tottenham Hostpur Stadyumu'nu yapan aynı firma olan Populous tarafından yaptırılıyor ve 2020'de açılması bekleniyor.
 


Geri Dön