18 / 04 / 2024

Düşük faizli konut kredisi ve yabancıya vatandaşlık limitinin yükseltilmesi konut sektörünü nasıl etkiledi?

Düşük faizli konut kredisi ve yabancıya vatandaşlık limitinin yükseltilmesi konut sektörünü nasıl etkiledi?

Gün geçtikçe artan fiyatların, değişen müşteri profilinin üzerine bankaların açıklamış olduğu faiz  oranlarının sonrasında konut sektöründe mülk sahipleri ve müşteriler arasında büyük bir sorun oluştu. Mülk sahiplerinin yüksek beklentileri nedeni ile alıcılar konut almaktan vazgeçiyor.



Gün geçtikçe artan fiyatların, değişen müşteri profilinin üzerine bankaların açıklamış olduğu faiz  oranlarının sonrasında konut sektöründe mülk sahipleri ve müşteriler arasında büyük bir kargaşa oluştu. 

Vatandaşlık rakamının 250 bin 000 dolardan 400 bin 000 dolara arttırılması söylentisini duyan daire  sahipleri, dairelerinin vatandaşlığa uygun olduğunu bilmelerinin beraberinde fiyatlarda çok büyük bir artış yaparak, gayrimenkul piyasasını inanılmaz bir hale dönüştürdüler. 

Bunun yanı sıra  gerçekten mülklerini o dönem içerisinde güncel satılabilir rakamdan satmak isteyen vatandaşların kafalarını karıştıran tok satıcıların girdiği asılsız rakamlar danışmanların işlerini zorlaştırıyor. 

Uzun yıllardır yabancı müşteri üzerinden dönen gayrimenkul sektöründe, bu pazar karışıklığı nedeniyle hem Türk müşterilere, hem yabancı müşteriler büyük problemler yaşamakta.

Düşük faizli konut kredisi ve yabancıya vatandaşlık limitinin yükseltilmesi konut sektörünü nasıl etkiledi?

Faiz oranlarının düşürülmesine sevinen Türk vatantaşlar alım gücünün yükselmesini beklerken aynı dönemde ortaya çıkan vatandaşlık rakamının yükselmesi, daire sahiplerinin ciddi kar beklentisinin artması ile bu avantajlı durum bir dezavantaja dönüştü.

Gayrimenkul danışmanları yabancı alıcılara vatandaşlık planlaması yaparken çok kısa vadede fiyat aldığımız mülk sahiplerinin, son kaporo noktasında ciddi bir fiyat artışı yapmaları dahilinde, alıcılar vazgeçiyor. Piyasa normalleşmiş iniş çıkış sürecinin üstüne taşınıyor.

Türkiye'de Türk müşterilerin faiz oranları doğrultusunda yoğunlaşacağını düşünülürken, mülk sahiplerinin bu tutumu yüzünden neredeyse hiç Türk alıcı kalmadı. Bahsedilen bu kargaşa sadece bir şehir, bir semt, bir proje olarak değil, Türkiye de yer alan bütün  Gayrimenkul çalışanlarının ortak problemi haline geldi ve müşteri memnuniyetinde ciddi bir güven problemi oluşmaya başladı.

Sürdürülebilir gayrimenkule talep arttı!

75 bin lirası olanlara yeni ev müjdesi! 2+1 ve 3+1 Prefabrik ev fiyatları ne kadar? İşte 2 Haziran 2022 fiyat listesi!

Yeşil binaların eneji verimliliği ile dışa bağımlılık son bulacak!


Geri Dön