25 / 04 / 2024

Konut alan yabancıya vatandaşlık uygulamasında yeni düzenleme!

Konut alan yabancıya vatandaşlık uygulamasında yeni düzenleme!

Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı Konut alan yabancıya vatandaşlık uygulamasında yeni düzenlemeyi değerlendirdi. 




Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Yabancı İşler Dairesi Başkanlığı, Türk vatandaşlığı kanununun uygulanmasına ilişkin yönetmelikte değişiklik gerçekleştirdi. 

 

12.01.2017 tarih 29946 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2016/9601 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğe göre;  “En az 1.000.000 Amerikan Doları tutarında taşınmazı tapu kayıtlarına üç yıl satılmaması şerhi konulmak şartıyla satın aldığı Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca tespit edilen” yabancı uyruklu gerçek kişiler için istisnai olarak Türk vatandaşlığı verilmesi mümkün kılındı. 

 

Değerleme Raporları 1 Ay Geçerli
Konu hakkında açıklamalar yapan Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı yabancıların gayrimenkul edinimi sırasında sunacakları raporun düzenlenme tarihinin başvuru tarihinden en az bir ay öncesine ait olması gerektiğini söyledi. 

 

Özelmacıklı “Daha önceki uygulamada raporun o yıla ait olması yeterli kabul ediliyordu. Bu süre son 1 aya çekilmiş oldu. Taşınmazın piyasa değerini gösterir raporu gene SPK onaylı değerleme şirketleri hazırlayacaklar. Edinimi tamamlanmış yerlerde ise o tarihteki değeri dikkate alan raporlar sunulacak. Taşınmazın Amerikan Doları cinsinden değerleme raporunda yer alan değerinde ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının efektif satış kuru üzerinden esas alınacak.” dedi.  


Geri Dön