19 / 04 / 2024

Birden fazla gayrimenkul alan yabancıya vatandaşlık verilecek mi?

Birden fazla gayrimenkul alan yabancıya vatandaşlık verilecek mi?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Yabancı İşler Dairesi Başkanlığı'na gayrimenkul alan yabancıya vatandaşlık hakkı ile ilgili duyuru yaptı. Peki birden fazla gayrimenkul alan yabancıya vatandaşlık verilecek mi?



12 Ocak 2017 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Türk Vatandaşlığı Kanunu'nun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 5 Mayıs 2017 tarihinde yürürlüğe girdi.


Yönetmelik ile en az 1 milyon Amerikan Doları tutarında taşınmazı tapu kayıtlarında üç yıl satılmaması şerhi koyulmak şartıyla satın aldığı Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca tespit edilen kişilere vatandaşlık hakkı verileceği açıklanmıştı.


Birden fazla gayrimenkul alana da vatandaşlık verilecek mi?

Sektörde büyük yankı uyandıran bu yönetmelikle birlikte kafalarda bazı soru işaretleri oluştu. Bu soruların en başında "1 milyon dolara alınan gayrimenkulün adedi" geliyordu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan duyuru ile bu sorular ortadan kalktı. Yapılan duyuruya göre tek bir kişi tarafından birden fazla alınan gayrimenkulün toplam satış bedeli 1 milyon doları buluyorsa, o kişiye Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı verilecek.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Yabancı İşler Dairesi Başkanlığı'nın yayınladığı duyuruda "Yönetmelik değişikliğinin yapıldığı 12 Ocak 2017 tarihi ile bu talimatın yürürlük tarihi arasında olmak kaydıyla aynı kişi tarafından değerleri toplamı ilgili maddede belirtilen veya üstündeki bir bedele karşılık gelen birden fazla taşınmaz edinilmesi halinde her bir taşınmazın satış tarihindeki resmi senedinde yer alan bedelin efektif satış kuruna göre hesaplanan değeri esas alınır" denildi.  

Dünyada nasıl uygulanıyor?

Yıllardır beklenen bu karar ile gayrimenkul sektörü büyük sevinç yaşadı. Sektöre olumlu bir şekilde yansıyacağını söyleyen inşaat patronları ekonomiye de katkı sağlayacağını belirtiyor. Peki gayrimenkul alana vatandaşlık hakkı dünyada nasıl uygulanıyor? İşte dünyadan örnekler...


ABD: 500 bin dolar yatırım yapana süresiz oturum hakkı veriliyor. Beşinci yılda vatandaşlığa geçme hakkı var. 

Almanya: 250 bin euro yatırımla iş kurarak istihdam sağlayanlara önce oturum, sonra vatandaşlık veriliyor.

İspanya: 160 bin euroluk konut alan yabancılar oturma izninin sahibi oluyor.

Portekiz: En az 500 bin euro değerinde konut alan yabancılar vizesiz dolaşım hakkına kavuşuyor. 

Yunanistan: 250 bin euroluk konut satın alana 5 yıllık oturum veriliyor.


Duyurunun tam metni için tıklayın



Esra Nur AÇKI/Emlakkulisi.com



Geri Dön