29 / 03 / 2024

Düzbağ İçmesuyu projesi inşaat protokolü imzalandı!

Düzbağ İçmesuyu projesi inşaat protokolü imzalandı!

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in yerel seçimler öncesindeki mega projeleri arasında yer alan “Düzbağ İçmesuyu Projesi” 2014 yılından beri sürdürülen yoğun çalışmalar ve görüşmeler neticesinde son aşamaya geldi.




GASKİ Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler ve beraberindeki heyet ile göreve yeni atanan DSİ Genel Müdürü Murat Acu arasında Düzbağ İçmesuyu Projesi” protokolü imzalandı.


Genel Müdürü Acu’yu makamında ziyaret eden Sönmezler, projenin ilk adımının atıldığını söyledi. DSİ Genel Müdürü Murat Acu ise Düzbağ Projesi'nin DSİ yatırım programına alındığını, DSİ'nin öncelikle takip ettiği ve önem verdiği projelerden birisi olduğunu kaydetti.


Projenin gerçekleşmesi için 1.4 milyar TL ödenek belirlendiğini, Gaziantep için Düzbağ Projesi'nin kente cazibeli olarak elektrik enerjisi kullanılmadan en kısa zamanda içmesuyu temini için gerekli çalışmaların başlatılacağını aktaran Acu, imzalanan protokol ile de ihale öncesi çalışmaların hızlanarak en kısa sürede ihale aşamasına getirileceğini ifade etti. Acu, proje kapsamında yer alan baraj ünitesinin proje ihalesinin yapılarak çalışmalara başlandığını, baraj projelerinin de 2017 yılı sonunda tamamlanarak inşaat aşamasına getirilebileceğini kaydetti.


GASKİ Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler de Gaziantep şehrinin içmesuyu temini kente komşu olan Kahramanmaraş ilindeki yer altı ve yer üstü kaynaklarından karşılandığını kentin halihazırda içmesuyu ihtiyacının yüzde 73’nün 52 km mesafedeki Kartalkaya Barajı'ndan, yüzde 21’nin ise 42 km mesafedeki Mizmilli kuyularından ve yüzde 6’sının ise şehir merkezindeki kuyulardan yüksek enerji bedelleri ödenerek karşılandığını dile getirdi.


Sönmezler, sadece 2015 yılında enerjiye ödenen miktarın 86 milyon TL (GASKİ bütçesinin yüzde 26’sı) olduğunu, kurak geçen 2016 yılında ise bu rakamın 100  milyon TL’ yi bulacağı tahmin edildiğini ifade etti.


Enerji bedellerini karşılamak ile uzun vadede şehrin içmesuyu ihtiyacını yönetmek mümkün olmadığını aktaran Sönmezler, hem uzun vadede kesintisiz içmesuyu temini hem de kaliteli ve minimum enerji ile şehre su temini için Gaziantep'in 2050 yılı planlanmasında Düzbağ projesinin ivedilikle hayata geçirilmesinin önemli olduğunu vurguladı.


MELEN PROJESİ’NDEN SONRA İKİNCİ BÜYÜK İÇMESUYU PROJESİ OLACAK


Hüseyin Sönmezler projenin 2 aşamadan oluştuğunu; 1. aşamanın regülatöre dayalı isale hattı, 2. aşamanın ise baraj ve üniteleri olduğunu söyledi. 1 aşamanın GASKİ Genel Müdürlüğü'nce projelerinin hazırlanıp DSİ tarafından inşaatının yapılacağını, 2.aşamadaki baraj ve ünitelerinin proje ve inşaatının tamamının DSİ tarafından yapılıp belediyeye devredileceğini belirtti. 1. aşamada Büyükşehir Belediyesi olarak kente acil su temini için baraj yapılacak alanda regülatörlü çözüm geliştirildiğini açıklayan Sönmezler, yaklaşık 100 km 2,6 metre çapında çelik borular ile isale hattı ve regülatör yapılması planlandığını kaydetti. Projenin İstanbul'a su temin edilen Melen Projesi’nden sonra Türkiye'nin 2. büyük projesi olduğunu, regülatör devreye alındığında baraj yapılana kadar enerji masrafının yüzde 25 mertebesine düşeceğini ifade etti.


2019 YILINDA KENTE SU VERİLECEK


Sönmezler, GASKİ Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan Düzbağ isale hattı projesinin DSİ yatırım programına alındığını, imzalanan protokol ile de inşaat ihalesi çalışmalarının DSİ tarafından başlanacağını bildirdi. 2016 yılında inşaat ihalesinin yapılması ve 2019 yılında regülatörden Gaziantep' e su temin edilebileceğini söyleyen Sönmezler, ayrıca 2. aşamada DSİ tarafından projesi ve inşaatı yapılacak baraj ile şehrin büyük bir kısmının cazibeli olarak kesintisiz su alabileceğini dile getirdi.


Hüseyin Sönmezler başta projeye destek veren Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'na, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’e ve protokolün imzalanması için oy birliği ile yetki veren Büyükşehir Belediyesi meclis üyelerine, projede bugüne kadar emeği geçen Büyükşehir Belediyesi, GASKİ Genel Müdürlüğü, DSİ Genel Müdürlüğü ve bölge müdürlüğü çalışanlarına teşekkür etti. 


Gaziantep Büyükşehir Belediyesi



Geri Dön