23 / 04 / 2024

Düzce-Bolu-Karabük-Samsun YHT projesi ne zaman açılacak?

Düzce-Bolu-Karabük-Samsun YHT projesi ne zaman açılacak?

Karadeniz bölgesi için planlanan bir raylı sistem projesi olup olmadığı ve Düzce-Bolu-Karabük-Samsun yüksek hızlı tren hattı açılması meclis gündemine taşındı. MHP'li Yılmaz, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



MHP Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz, Karadeniz bölgesi için planlanan bir raylı sistem projesi olup olmadığına ve Düzce-Bolu-Karabük-Samsun yüksek hızlı tren hattı açılmasına dair planlamalara ilişkin soru önergesi hazırladı. Yılmaz, sorusunun Ulaştırma Ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

MHP'li Yılmaz, ''19. yüzyıl başlarında İngiltere'de kullanılmaya başlayan raylı sistem taşımacılığı tüm dünya da artarak ve teknolojisini geliştirerek günümüze kadar devam etmiştir.  Osmanlı devletinde 1856 yılında başlayan demiryolu çalışmaları o günün şartlarında yoğun bir şekilde başlamış toplam 8619 km demiryolu yapılmıştır.  Osmanlı devletinin ardından kurulan Türkiye Cumhuriyeti döneminde de demiryolu çalışmaları kaldığı yerden hızını artırarak devam etmiştir. Özellikle cumhuriyetin ilk yıllarında demiryolu yapımı tüm dünyaya örnek teşkil ederken, emperyalist sistemin taşımacılığı karayollarına yönlendirmesi sonucunda demiryolu çalışmaları kesintiye uğramıştır.  Ülkemizde son yıllarda YHT hatlarında ciddi yatırımlar göze çarpmaktadır. Kamuoyuna yansıyan yatırım planlamalarına ve projelerine bakıldığında Karadeniz Bölgesi'nin planlama kapsamında olmadığı görülmektedir. On milyona yakın nüfusa sahip olan bu bölgenin demir yolu yatırımları ve projeleri kapsamına alınması büyük önem arz etmektedir'' diye konuştu.

MHP Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz'ın soruları:

1- Karadeniz Bölgesi için planlanan bir raylı sistem projesi var mıdır?

2- Özellikle Batı Karadeniz bölgesinde bulunan maden yataklarının ve demirçelik sanayi ürünlerinin Marmara Bölgesindeki sanayi tesislerine taşınmasında raylı sistemlerin  kullanılması planlanmakta midir?

3- Sakarya ili Arifiye ilçesinde bulunan YHT hattına bağlanacak bir Düzce-Bolu-Karabük-Samsun YHT hattı yapılması planlanmakta mıdır? Veya alternatif bir projeniz var mıdır? 
 


Geri Dön