23 / 04 / 2024

Düzce Çilimli OSB Projesine ilişkin 6 sorun mecliste!

Düzce Çilimli OSB Projesine ilişkin 6 sorun mecliste!

İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Düzce'nin Çilimli ilçesindeki tarım arazilerine ve OSB kurulması için alınan karara ilişkin soru önergesi hazırladı. Tanal sorularını Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'e iletti.



Düzce Çilimli OSB Projesine ilişkin 6 sorun mecliste!


İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Düzce'nin Çilimli ilçesindeki tarım arazilerine ve OSB kurulması için alınan karara ilişkin soru önergesi hazırladı. Tanal sorularını Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'e iletti.


Tanal önergesinde "Çilimli'de Organize Sanayi Bölgesi kurulması için, ilk adım 2013 te atılmış, siyasilerin ve bürokratların talebiyle Düzce Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü Haziran 2013'te yer seçimi ve etüt çalışmalarına başlamıştı. Çilimli Topçular Mahallesi ve Söğütlü Köyü sınırları içerisinde, 255 Hektarlık olan OSB olarak belirlenmiştir." dedi.


Düzce İl Toprak Koruma Kurulu, 14 Haziran 2013'tarihinde, valinin de imzasıyla 113.09 hektar alan için Çilimli OSB kurulması adına kamu yararı kararı alınmış, kararla verimli tarım arazileri, tarım amacı dışında kullanımı uygun bulunmuştur diyen Tanal "Alınan karar Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 3 Temmuz 2013 günü onaylanmıştır. Sakarya 2. İdare Mahkemesinde açılan dava sonrası, 3 kişilik bilirkişi heyetinin "OSB'nin verimli bu tarım toprakları üzerinde kurulmasını gerekli ve zorunlu kılan hususların irdelenmediği, bu yapılmadan arazi üzerinde alınan kamu yararı kararının şehircilik esaslarına, 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunun ruhuna uygun bulunmadığı" raporuna da dayanarak, Çilimli OSB için Düzce İl Toprak Koruma Kurulu'nun aldığı vasfının değiştirilmesi kararını oy birliği il iptal etmiştir." dedi.


Tanal'ın soruları


1- Düzce ili Çilimli ilçesinde kaç hektar verimli toprak arazisi vardır? Bu ölçüm ve değerlendirme yapılmadan Bakanlığınız tarafından Düzce İl Toprak Koruma Kurulu kararı nasıl onaylanmıştır?


2- Düzce Çilimli'deki alanın kaç hektarı verimli arazi içine yer almaktadır? Bu doğrultuda OSB tahsisinin gıda ve tarım yönünde değiştirilmesi için Bakanlığınız için çalışma yapılacak mıdır?


3- OSB gıda ve tarım yönünde olmayacaksa, Çilimli'de OSB için hangi fabrikalar kurulacaktır? Hangi sanayi faaliyetleri aktif olacaktır?


4- OSB'nin gıda ve tarım alanlarında değiştirilmesi düşünülmüyorsa, OSB'nin Çilimli'de vereceği doğa tahribatı için alınacak önlemler nelerdir? Bu OSB'nin çevre yakın köy ve ilçelerde vereceği doğa tahribatı için çalışma ve önlemler için projeler nelerdir?


5- OSB kararları için Bakanlığın onaylama süreci nasıl işlemektedir?


6- Düzce İl Toprak Koruma Kurulu'nun, 14 Haziran 2013 tarihinde, valinin de imzasıyla 113.09 hektar alan için Çilimli OSB kurulması adına kamu yararı ve kararla verimli tarım arazileri, tarım amacı dışında kullanımı uygun bulunma kararı hakkında bir soruşturma yapılacak mıdır? Yapılmayacaksa neden?






Geri Dön