26 / 04 / 2024

Düzce Depreminin 12. yılında hayatını kaybedenler anıldı!

Düzce Depreminin 12. yılında hayatını kaybedenler anıldı!

Düzce Valisi Vasip Şahin, yaptığı açıklamada, 1999 yılında hem 17 Ağustos depremini hem de 12 Kasım Düzce depremini yaşayan Düzcenin yerle bir olduğunu söyledi



Düzce Valisi Vasip Şahin, Düzce depreminin 12. yıl dönümünde "İnşallah kısa zamanda Düzce, mevcut sıkıntılarını da aşacaktır" dedi.
 
Düzce depreminin 12. yıl dönümünde, depremde hayatını kaybedenleri rahmetle andığını belirten Şahin,"Allah, bir daha bu felaketleri milletimize yaşatmasın" temennisinde bulundu.

Düzcede 12 yıldan bu yana çok şeyler yapıldığını ifade eden Şahin, öncelikle insanların bilincinde değişikliklerin olduğunu söyledi. İnsanların artık binaları çok daha dikkatli ve özenle yaptığına işaret eden Şahin,"İnsanlarımız konulan kurallara azami derece de dikkat etmeye çalışıyorlar. Kontrol kurumları da bunu azami derecede tetkik ediyorlar. Kuralların yerli yerince uygulanmasına özellikle dikkat ediyorlar. Dolayısıyla bu noktada farklı bir anlayış değişikliği ve bilinçlenme oldu" dedi.

Deprem sonrası oluşan tahribat nedeniyle Düzcenin yeni ihtiyaçlarının  karşılanması noktasında devletin desteğiyle önemli mesafeler alındığını söyleyen   Şahin, bu vesileyle yaraların önemli ölçüde sarıldığını kaydetti.

Daha önce yapılan çalışmaların yapacakları çalışmalara rehber oluşturacak nitelikte olduğunu bildiren Şahin, şöyle devam etti: "İnşallah kısa zamanda Düzce mevcut sıkıntılarını da aşacaktır. Ümidimiz odur. Düzcede deprem sonrası yapılan prefabrike evler de şu an çok az miktarda var. Ve bu evlerde kalan vatandaşlarımızın hemen hemen tamamı depremzede değil. Depremzede olan vatandaşlarımıza zaten hak sahibi olarak konutlar yapıldı ve kendilerine teslim edildi. Ama şu anda mevcut ihtiyaçlardan kaynaklanan vatandaşlarımızın ikame etme olgusu, birtakım başka tedbirlerle mesela TOKİnin yaptığı sosyal konutların devreye girmesiyle ya da başka imkanların onlara sunulmasıyla birlikte kısa zamanda onların da giderilmesine ve dolayısıyla prefabrik konutların da kalan az miktar da olsa onların kaldırılması yönünde çalışmalarımız olacaktır."

DÜZCE BELEDİYE BAŞKANI İSMAİL BAYRAM

Düzce Belediye Başkanı İsmail Bayram ise Vanda yaşanan depremin ardından, deprem gerçeğinin tekrar gündeme oturduğunu, Türkiyenin deprem bölgesinde olmasından dolayı hiçbir zaman bu gerçeğin unutulmaması gerektiğini söyledi.

Düzcenin de 1999 yılında 3 ay arayla büyük depremler geçirdiğini anımsatan Bayram, o günden bugüne çok şeyin değiştiğini, buna rağmen halen Düzcede depremin izlerinin olduğunu kaydetti. Düzcede depremden sonra yapılan binalarda güvenlik açısından herhangi bir problemin olmadığını düşündüklerini kaydeden Bayram, şöyle konuştu: "Çünkü depremden sonra çıkarılan İmar Yönetmelikleri, yapılan binaların eskiye oranla teknik olarak çok daha sağlam olduğunu gösteriyor. Teknik yetkililerin görüşleri bu yönde. Bundan dolayı daha güven veren bir yapılar var şu anda. Ancak bizim en büyük sıkıntımız iki büyük depremi geçiren şehirde hasarsız, az hasarlı ve orta hasırlı diye sınıflandırılmış binaların var olması ve bu binalarda da yaşamın devam ediyor olmasıdır. Hatta orta hasarlı binalarla ilgili onarım süreçlerinin henüz bitmemiş olması. Zannediyorum şehrimiz açısından en büyük problem bu."

Sağlam olmayan binaların istimlak edilmesi gerektiğini, ancak bunu belediye olarak yapma imkanı olmadıklarını belirten Sağlam, "O nedenle en büyük sıkıntı bu. Ancak depremin orta ve uzun vadede gidermek adına yapılabilecek şeyler var. Tabii ilk etapta insanların barınma ve yaşamlarını sürdürmek açısından birtakım ihtiyaçları karşılanıyor ama bu noktada şehrin sosyal ve kültürel anlamda faaliyetlerinin arttırılması gerekiyor" diye konuştu.
Düzcede deprem sonrası yapılan prefabrike evlere de değinen Bayram, Düzce Valiliğinin almış olduğu kararın en yakın zamanda faaliyete geçmesi durumunda evlerin ortadan kaldırılacağını belirtti. "12 yıl geçmesine rağmen depremin izleri hala Düzcede var" diyen Bayram, "Bu güzel bir şey değil ama inşallah önümüzdeki birkaç yıl içerisinde bu görüntüler de tamamen ortadan kalkacaktır. İnşallah biz de tüm tedbirlerin alındığı bir şehir haline geliriz" şeklinde konuştu.

 "DÜZCE'NİN DEPREM ZAMANINDA İL YAPILMASI HİÇ AVANTAJ SAĞLAMADI"

Düzcenin deprem zamanı il olmasının hiçbir avantaj sağlamadığını vurgulayan Bayram, bunun tamamen psikolojik bir durum olduğunu söyledi. "Düzcenin il olmasının o tarihten bugüne kadar gelişimi noktasında çok büyük katkısının olduğunu düşünmüyorum" diyen Bayram,"Hatta o tarihten bildiğimiz yetkililerin söylediklerine göre eğer ilçe olarak kalsaydık, kamu adına daha da ekonomik gücümüz olabilirdi. O farklı bir şey ama Düzce il olmayı eskiden beri istiyordu. Bunun depreme bağlanmış olması tamamen tesadüf de diyebiliriz. Ya da hızlanmış oldu. Belki birkaç yıl sonra olacaktı bilemiyoruz ama Düzce il olacak kapasitedeydi. Ancak depremle birlikte il olması bize bir avantaj sağlamadı. Şimdi şimdi o avantajları görüyoruz. Ama o kısa vadede bir şeyler kazandırdığını düşünmüyorum" şeklinde ifadeler kullandı.

PREFABRİKE KONUTLARDA KALANLAR

Düzcede 12 yıl önce yaşanan felaket sonrası barınma sorunu prefabrike yapılarla çözülmüştü. Bu yapılara o dönemde evi yıkılan vatandaşlar yerleştirilmişti. Bu kişilerden hisse sahibi olanlar, uzun vadeli ödeme planlarıyla kalıcı konutlara sahip oldu, ancak kiracı olan ve maddi durumu iyi olmayanlar, Fevzi Çakmak mahallesi mevkisinde bulunan prefabrike alanı kendilerine bir yaşam alanı olarak kabul etti.

Depremden bu yana prefabrike konutlarda yaşayan Hatice Demir,  Van depreminin kendileri çok derinden etkilediğini söyledi. 17 Ağustos Marmara ve 12 Kasım Düzce depremlerini yaşadığını anlatan Demir, şöyle konuştu: "Allah, bir daha göstermesin Allahtan gelen bir şey. Biz o zorlukları yaşadığımız için Vandakilerin neler çektiğini çok iyi biliyoruz. Devletimizden de Allah razı olsun mağduru unutmadı, unutmuyor da ve her zaman yanında. Şuanda burada rahatımız iyi çünkü deprem korkumuz yok. Hasarlı binalar çok çıkmak istemiyoruz iyi bir binada hasarsız bir binada kiralar çok pahallı. Mevcut olan evler hasarlı bu binalara ben şahsen girmem. Bize dağ kısmında bir katlı ev yaparlarsa belki bizlerde hafif şekilde ödemeye çalışırız. Düzcenin durumu belli tekrar deprem korkusu ile yaşıyoruz. 4-5 katlı binalara çıkıp ta oralarda oturmak için psikolojimiz uygun değil."

Aynı alanda kalan Ayşe Yıldız ise 12 yıldır imkansızlıklar içerisinde yaşam mücadelesini sürdürdüklerini belirtti. Yıldız, şöyle konuştu: "İki odalı bir yerde yaşam mücadelemizi sürdürüyoruz. Çatılarımız sürekli akıyor çok olumsuz, yaşam şartlardayız ama yapacak bir şeyimizde yok. Van da yaşanan deprem beni çok üzdü çok ağladım. Allah onların yardımcısı olsun. Bize de tekrar o günleri yaşatmasın. Van da şimdi depreme dayanıklı evler yapıyorlar. Depremzedeleri mağdur etmiyorlar. Bize de yapsınlar biz 12 yıldır halen mağduruz."

AA


Geri Dön