19 / 04 / 2024

E-tapuya yurt dışındaki vatandaşlar da dahil edilecek!

E-tapuya yurt dışındaki vatandaşlar da dahil edilecek!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar e-tapu uygulamasının yurt dışına açılması hakkında bu sene sonuna inşallah yetiştireceğiz şeklinde konuştu...



 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, yurt dışındaki vatandaşların, tapu işlemlerinde zaman kaybını önleyen Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS) uygulamasından bu yılın sonunda yararlanabileceğini bildirdi. 

     AA Editör Masası'na konuk olan Bakan Bayraktar, yurt dışındaki kentsel dönüşüm çalışmaları, TAKBİS ve Mütekabiliyet Yasası ile ilgili soruları yanıtladı. 

     Soru: Kentsel dönüşüm için yurt dışındaki örnekleri incelediniz mi- Örnek aldığınız bir ülke oldu mu- 

     Cevap: Yurt dışıyla çok yakın çalışmamız, işbirliğimiz var. Dünyada şu anda Amerika'da da Japonya'da da Almanya'da da kentsel dönüşüm yapılıyor. Kentsel dönüşüm şehirlerin olduğu tüm dünyada kaçınılmazdır. Dünya nüfusunun yüzde 50'sinden fazlası şu anda şehirlerde yaşıyor. Avrupa, Amerika gibi yerlerde şehirleşme yüzde 80'in üzerinde. Bu bakımdan şehrin eskiyen, köhneyen, çöküntü alanlarında kentsel dönüşüm yapılıyor. Amerika'da eski şehirlerde, Philadelphia, New York gibi yerlerde, Japonya'da yapılmakta. Bunları inceliyoruz. Bunların boyutu ve kapsamı değişiktir. 

     Diğer taraftan Brezilya'nın, Meksika'nın kentsel dönüşümünü yakından inceliyoruz. Bunlara baktığımızda kentsel dönüşümün dünyanın en zor işi olduğunu görüyoruz. Bize benzeyen, bizden iki adım ileride olan ve bunu başaran ülkelerin Güney Kore ile İspanya olduğunu görmekteyiz. İspanya, AB'ye girdikten 10 yıl sonra, kişi başına gelirini 20 bin doların üzerine çıkardıktan sonra kentsel dönüşümünü halledebilmiştir. Güney Kore de dünyada adeta ekonomi bakımından mucize yaratarak, kişi başına gelirini 25 bin doların üzerine çıkardıktan sonra dönüşüm problemini çözmüştür. 

     Ama bizden daha geride olan Mısır, Pakistan, Tayland gibi ülkelerde kentsel dönüşüm içler acısıdır. Brezilya'da, Meksika'da aynı şekilde. Çok zor durumdadır. Afrika'nın nüfusu yoğun olan devletlerinde yine aynı şekilde zor durumdadır. Biz onlardan çok daha iyiyiz. Biz Brezilya'dan, Meksika'dan çok daha ilerideyiz, her bakımdan, hem konut üretiminde hem kentsel dönüşümde. 

     TOKİ zaten geçtiğimiz 10 yıllık sürede Türkiye'nin yaklaşık 300 noktasında kentsel dönüşüm başlattı. Belediyeler başlattı. Yapılıyor ama bunlar yeterli değil. Bu ekonomiyle, sosyolojiyle, mimariyle, hukukla, işletmeyle ilgili. Kentsel dönüşümü dalga dalga, insanlarımızı inandırarak başaracağız. 

     Mısır ile de çalışmalarımız devam ediyor. Şu anda Kahire Belediyesi ile çalışmalarımız var. Mısır Çevre Bakanı ile görüşmelerimiz sürüyor. Tabii bize göre Kahire'nin, Mısır'ın işi çok daha zor. Pakistan'da, Hindistan'da hatta Çin'de de durum bize göre çok daha zor. Çin bir taraftan dünyada en hızlı kalkınan ülke olmasına rağmen çok acil 15 milyon konut ihtiyacı var. Türkiye olarak çok iyi yoldayız, inşallah bunu başaracağız. 

     

     -Yurt dışındaki vatandaşlar ''e-tapu''ya dahil edilecek- 

     

     Soru: Vatandaşların Tapu Müdürlüklerindeki bekleyişlerine son veren ve zaman kaybını önleyen TAKBİS'e yurt dışındaki vatandaşlar ne zaman dahil edilecek- 

     Cevap: 2013 yılının sonunda Berlin'deki bir vatandaşımız, oradaki konsolosluğumuza giderek Türkiye'deki arsasını, arazisini, binasını satabilecek veya buradan gayrimenkul alabilecek. Bunu, bu sene sonuna inşallah yetiştireceğiz. Bitirmek üzereyiz. 

     

     -Yabancıların oturma izinleri uzatılacak- 

     

     Soru: Mütekabiliyet Yasası'nın ardından Türkiye beklenen ilgiyi gördü mü- Yabancıların oturma izinlerinin uzatılmasına yönelik çalışmalarınızda son durum nedir- 

     

     Cevap: Mütekabiliyet ismiyle anılan, yabancı devletlerin vatandaşlarının Türkiye'den gayrimenkul satın almasıyla ilişkili yasadaki ilkemiz şuydu, özgüveni olan gelişmiş ülkelerde, İngiltere, Almanya, Amerika, İspanya, Fransa gibi ülkelerde mütekabiliyete bakılmadan gidip gayrimenkul alabiliyorsunuz. Biz de Türkiye olarak büyük bir devletiz, gelişmekte olan bir ülkeyiz. Bu bakımdan sakıncalı ülkeler hariç ve sakıncalı bölgeler hariç bizim ülkemize de yabancı ülke vatandaşları gelsin, gayrimenkul alabilsin mantığıyla yasa çıkardık. Bu yasadan sonra ikincil mevzuatın da yürürlüğe girmesinden sonra da çok yoğun, ciddi talepler oldu. Türkiye'nin her tarafında şu anda gayrimenkul satılıyor, alınıyor. Türkiye'nin ekonomisine de büyük katkılar sağlıyor. 

     Şöyle bir talep de geliyor. Özellikle Körfez ülkeleri, İslam ülkeleri, Türk Cumhuriyeti ülkelerinden gelenler daha çok oturmak için Türkiye'den daire alıyor. Bunların oturma izinlerinin de biraz daha rahatlatılması lazım. Bu doğrultuda gerek İçişleri gerekse Dışişleri bakanlıklarına müracaatlarımız oldu, onlarla çalışıyoruz. Bu doğrultuda bir rahatlama getirirsek, bu satışların da biraz daha artacağını düşünüyoruz. 



AA


Geri Dön