28 / 03 / 2024

Ecrimisil davası nerede açılır?

Ecrimisil davası nerede açılır?

Ecrimisil, bir taşınmazın kullanılmasından doğan menfaatin para ölçüleriyle takdirine deniyor. Ecrimisil davalarında 5 yıllık zamanaşımı süresi bulunuyor. Peki, bu süre için ecrimisil davası nerede açılır?



Ecrimisil davası nerede açılır?

Taşınmazın işgalden önceki hâliyle elde edilebilecek muhtemel gelir esas alınarak İdarece talep edilen tazminat talep ediliyor. Bu tazminata ecrimisil deniyor.


Ecrimisil, diğer ifade ile bir taşınmazın kullanılmasından doğan menfaatin para ölçüleriyle takdirine deniyor. Ecrimisil davalarında 5 yıllık zamanaşımı süresi bulunuyor. Borçlar Kanunu gereğince bu davalarda son 5 yıllık ecrimisil istenebiliyor.


Ecrimisil davaları sürecinde; tapu ve vergi kayıtları getirilip inceleniyor. Davacının zilyedlik iddiasını ispat etmesi isteniyor. Davalının kötü niyetli olup olmadığı araştırılıyor. 


Keşif yapıldıktan sonra Bilirkişi'den davacının temin etmekten mahrum kaldığı menfaatin miktarı soruluyor. Sonuç olarak, hasıl olan kanaate göre karar veriliyor. Peki ecrimisil davası nereye açılır?


Ecrimisil davası görevli mahkeme..

Hukuk Muhakamesi Kanunu gereğince, ecrimisil davası taşınmazın bulunduğu yer mahkemesinde açılıyor. Görevli mahkeme kanunda yer alan esaslara göre belirleniyor.


Bir yerde geçici olarak oturanlara karşı açılacak davalarda yetki

MADDE 8- (1) Memur, işçi, öğrenci, asker gibi, bir yerde geçici olarak oturanlara karşı açılacak alacak veya taşınır mal davaları için, orada bulunmaları uzunca bir süre devam edebilecekse, bulundukları yer mahkemesi de yetkilidir.


Ecrimisil dava dilekçe örneği!



Geri Dön