24 / 04 / 2024

Eczacıbaşı Rusya'da ikinci fabrikayı açtı!

Eczacıbaşı Rusya'da ikinci fabrikayı açtı!

Rusya’yı stratejik bölge olarak belirleyen Eczacıbaşı Grubu, ülkedeki yeni yatırımını seramik sağlık gereçleri alanında yaptı. Grup, 60 milyon euroluk yeni yatırımıyla pazardan yüzde 10 pay hedefliyor.



Rusya'yı stratejik pazar olarak seçen Eczacıbaşı Grubu, ülkenin başkenti Moskova’ya 100 kilometrelik mesafede bulunan Serpukhov’a 60 milyon euroluk fabrika yatırımı yaptı. Fabrika açılışına Eczacıbaşı Holding’in Başkan Yardımcısı Faruk Eczacıbaşı, CEO’su Erdal Karamercan ve Bülent Eczacıbaşı’nın yanısıra, kızı Esra Eczacıbaşı, oğlu Emre Eczacıbaşı da katıldı. Törende ayrıca Moskova Bölgesi Yatırım ve İnovasyon Bakanı Denis Petrovich Butsaev, Serpukhov Valisi Alexandr Vyacheslavovich Shestun ve Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Aydın Adnan Sezgin de hazır bulundu.  

  

YURTDIŞINDA 10 ÜRETİM TESİSİ 


Açılış için gittiğimiz fabrikada kürsüye çıkan Bülent Eczacıbaşı, Rusya’daki ikinci fabrikayı açtıklarına vurgu yaptı ve “Hedefimiz Rus pazarından yüzde 10 pay alarak sektörün en büyük ilk iki şirketinden biri olmak” dedi. Eczacıbaşı, bugün başta Türkiye olmak üzere, Almanya ve Fransa’yı üretim merkezi olarak yönetiyor. Bu listeye artık Rusya’nın da eklendiğini söyleyen Bülent Eczacıbaşı, Yapı Ürünleri Grubu’na ait 16 üretim tesisinden 10’unun yurtdışında bulunduğuna dikkat çekti ve ekledi: “Sadece satışlarımızla değil üretimimizle de, dünyanın farklı noktalarında Türkiye’yi temsil etmekten gurur duyuyoruz.”  


'RUSYA'DAKİ VARLIĞINIZ SAĞLAMLAŞTI' 


Moskova Yatırım ve İnovasyon Bakanı Denis Petrovich Butsaev ise, Eczacıbaşı’nın Serpukhov yatırımının kendileri için önemli olduğuna dikkat çekti ve “Güvenilir ve iyi partnerleri önemsiyoruz. Bu yatırımlar Türkiye’nin Rusya’daki varlığının sağlamlaştığını gösteriyor. Türk işadamlarına Moskova ve Saint Petersburg’la sınırlı kalmamalarını öneriyoruz” dedi. 


AHMET BEY'LE GEZDİM...


İzmir’in Çeşme İlçesi ile kardeş şehir olan Serpukhov’un Valisi Alexandr Vyacheslavovich Shestun ise Türkiye’yi kendileri için bir ev olarak gördüklerini ve tatillerini Türkiye’de yaptıklarını anlattı. Shestun, grubun başkan yardımcısı Ahmet Yamaner’le Türkiye’de fabrikaları dolaştıklarını ve 20 yıl sonra gördüğü gelişme karşısında şok olduğunu ekledi.  


FACİA HABERİNİ DÖNÜŞ YOLUNDA ALDILAR


Bülent Eczacıbaşı ve beraberindekiler Rusya'daki fabrika açılışının mutlululuğunu yaşarken, dönüş yolunda aldıkları Soma felaketi haberi üzerine büyük üzüntü yaşadılar.


KRİZ YORUMLARI ÇOK YANLIŞ EKONOMİNİN GÜCÜ YERİNDE


Fabrika açılışı sonrasında sohbet ettiğimiz Bülent Eczacıbaşı, Türkiye ekonomisini yorumladı, makro verilerin olumlu bir görünüm sergilediğine vurgu yaptı. İşte Bülent Eczacıbaşı ile sohbetimizden satır başları: 


- Aralıktan sonra başlayan çalkantılara rağmen pozitif performansın sürüyor olması olumlu. Bu Türk ekonomisinin gücünü gösteriyor. 

- Bu yıl iç talepten dış talebe kayan bir büyüme bekliyorum. 

- Özel sektör yatırımlarındaki ivmenin hız kazanacağı düşüncesindeyim. 

- Enflasyonun yüksekliği Türkiye için bir sorun. Ama ‘kırılganlık’ kelimesine çok takılıp bunu kriz beklentisine dönüştürmemek lazım. Cari açık bir sorun, ama bunun her an gelebilecek bir kriz diye yorumlanması yanlış. 

- Merkez Bankası şu ana kadar süreci iyi yöneltti. Bundan sonra da eminim doğru zamanlamayı yapacaklardır.


ÇANKAYA SEÇİMİ, TÜRK EKONOMİSİNİ ETKİLEMEZ


Cumhurbaşkanlığı seçiminin ekonomiyi çok fazla etkilemeyeceği görüşünü paylaşan Bülent Eczacıbaşı “Ciddi etki olacağını sanmıyorum. Ancak şöyle bir temel sorunla karşı karşıyayız. Hem büyümenin düşüklüğünden, hem de kırılganlıktan şikayet ediyoruz. Dolayısıyla hangisine odaklanacağımız hep sorun. Seçimler, büyüme konusunu öne geçiriyor” diye konuştu.


RUSYA'YA ÖZEL KLOZET BOYUNU 15 CM KÜÇÜLTTÜ


Yapı Ürünleri Başkanı Atalay Gümrah, Rusya'daki yatırım ortamıyla ilgili şunları anlattı: “Bürokrasi yoğun ama potansiyel yüksek. Yeni inşaat pazarı büyük. Seramik sağlık gereçlerinde Türkiye’de sattığımız 65 cm klozetler burada 50 cm’lere iniyor. Biz de bu yüzden daha dar, daha kısa klozet yaptık. İleriki dönemde 22 milyon euro daha harcayarak kapasiteyi büyütebiliriz.”


YURTDIŞINDAKİ TOPLAM FABRİKA SAYISI 10'A ÇIKTI


Eczacıbaşı CEO’su Erdal Karamercan ise sohbetimiz esnasında Yapı Ürünleri Grubu’na ilişkin rakamları şöyle aktardı:  

- Serpukhov'la birlikte dışardaki fabrika sayısı 10’a çıktı. 

- Rusya’da 1, Fransa’da 2, Türkiye ve Almanya’da 6’şar olmak üzere üretim tesisi sayısı 16 oldu. ? Yurtdışı yatırımlarının tutarı ise 300 milyon euro. 

- Yurtdışı ciromuzun büyüklüğü 530 milyon euro.


Akşam


Geri Dön