19 / 04 / 2024

Edirne Keşan OSB 2023'te faaliyete geçecek!

Edirne Keşan OSB 2023'te faaliyete geçecek!

Edirne'nin Keşan ilçesinde 2023 yılında faaliyete geçmesi planlanan ve çok sayıda kişiye istihdam sunacak olan Organize Sanayi Bölgesi'nin (OSB), gıda alanında bölgenin "üretim üssü" olması amaçlanıyor.



Edirne'nin Keşan ilçesinde 2023 yılında faaliyete geçmesi planlanan ve çok sayıda kişiye istihdam sunacak olan Organize Sanayi Bölgesi'nin (OSB), gıda alanında bölgenin "üretim üssü" olması amaçlanıyor.

Keşan ve Uzunköprü ilçeleri arasındaki alana kurulması planlanan OSB'de, gıda sektöründeki 120 işkolu üretim gerçekleştirecek. Aandolu Ajansı'nda yer alan habere göre; ilgili bakanlıklardan onayların alınması sonrasında, OSB'nin, 2023'te faaliyete geçmesi için çalışmalar başlayacak.  

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) Başkanı, AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, AA muhabirine, Türkiye'nin tarımsal üretimde dünyada 7'nci, gıda üretiminde 26'ncı sırada olduğunu belirtti. 

Edirne denilince akla verimli toprakların geldiğini vurgulyan Aksal, "Bir yanımızda kocaman bir Avrupa, bir tarafımızda kocaman bir İstanbul pazarı var. Bölgede ürettiğinize katma değer katarak pazarlamanız gerekiyoruz. Ne kadar ürettiğinizden çok, ürene ne kadar katma değer kattığınız önemli" diye konuştu. 

Aksal, bunun en güzel örneğinin Hollanda olduğuna dikkat çekerek, "Ürettiği tarımsal üretimden fazlasını gıda olarak tüm dünyaya satıyor. Buğday olarak satmak ayrı, buğdayı un ve makarna olarak satmak ayrı. Bu anlamda OSB bölgede ciddi istihdam yaratacak. Onun ötesinde Türkiye ekonomisine katkı sağlayacak. Bölgede üretilen tarımsal ürünler işlenip gıda haline getirilecek, hem Avrupa'ya hem İstanbul gibi iç pazarlarımıza gönderilecek" dedi. 

- "Gaziantep'ten dahi arayan işletmeler oluyor"

Aksal, Keşan ilçesinin, 18 Mart 2022'de açılması planlanan önemli geçiş güzergahı Çanakkale Köprüsü'ne de çok yakın olduğunun altını çizdi.

Bölgenin verimli ovalara ve lojistik avantaja sahip olduğunu dile getiren Aksal, şunları kaydetti: 

"Keşan OSB aslında tüm Trakya'nın tek gıda ihtisas OSB'si olacak. Trakya'da bunun başka bir örneği yok. Takip ettiğimiz bir proje. Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Bekir Pakdemirli'ye teşekkür ediyoruz. Bu işlemleri çok hızlı şekilde takip etti ve biz çalışmalara başladık. Burada belediyemiz, STK'larımız ve Valiliğimiz, herkes birlik oldu. Keşan, inanılmaz bir dayanışma örneği sergiledi. Sonuçta başarı geldi. Bütün işlemler, ÇED raporları tamamlandı, müteşebbis heyeti de kuruldu. Tarım ve Orman Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığındaki işlemleri tamamlandı, şimdi sıra Sanayi ve Teknoloji Bakanlığında. Buranın parselizasyonu, altyapısı oluşturuluyor. OSB ile ilgili çok ciddi talep var, Gaziantep'ten dahi arayan işletmeler oluyor. Buranın, Avrupa'ya ihracat yapıyorsanız, lojistik anlamda artısı var. Bölgeye çok ciddi katkısı olacağını düşünüyorum."

Fatma Aksal, binlerce kişiye istihdam sağlayacak OSB'nin, 2023'te faaliyete geçmesinin hedeflendiğini belirtti. 

- Yaklaşık 5 bin kişiye istihdam sağlayacak

Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu da gıda ihtisas OSB'de, maksimum 120 iş yerinin faaliyet göstereceğini ve yaklaşık 5 bin kişiye istihdam sunacağını söyledi. 

Salgın döneminde gıdanın ne kadar önemli olduğunun görüldüğüne dikkat çeken Helvacıoğlu, şöyle konuştu:

"Güney Edirne'nin tarım, ticaret ve gıda üretim alanı olma yolundaki öngörülerimiz bir bir işliyor. Keşan OSB, Trakya'da üretim ve ticaretin başkenti olacak. Şehrimizin ekonomisi canlanacak, vatandaşımız kazanacak. Üreten ve istihdam sağlayan OSB'de bacaların tütmesine az kaldı. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere bölgemize katkı sağlayan Sayın Tarım ve Orman Bakanımız Bekir Pakdemirli, Keşan OSB'nin mimarı AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, Edirne Valimiz Ekrem Canalp, il ve ilçe başkanlıklarımıza, oda ve STK temsilcilerimize teşekkür ederiz."

Diyarbakır OSB'de 22 fabrika için yer tahsisi yapıldı!


Geri Dön