18 / 04 / 2024

Nisshin Seifun Turkey fabrikası 2015'te faaliyete geçecek!

Nisshin Seifun Turkey fabrikası 2015'te faaliyete geçecek!

Türkiye ve Japonya, Nisshin Seifun Turkey ortaklığıyla dünyaya ‘Made in Turkey’ damgalı makarna yedirecek.Fabrika ‘Yüzde 100 Türk Malı, Yüzde 100 İhracat’sloganıyla 2015’te faaliyete geçecek




Japon Nisshin Foods ve Nishin Seifun Grubu, Marubeni Corporation ve Nuh’un  Ankara  Makarnası ortaklığıyla hayata geçirilen Nisshin Seifun Turkey, ‘Made in Turkey’ damgalı makarnalarını tüm dünyaya ihraç edecek. Sincan 1’inci OSB’de kurulacak olan fabrikanın 2015’in bahar aylarında faaliyete geçmesi hedefl eniyor. İlk etapta yılda 18 bin tonluk üretim gerçekleştirmesi öngörülen tesisteki üretimin tamamı ihraç edilecek ve ürünlerde Türk buğdayı kullanılacak. Nuh’un Ankara Makarnası’nın ortaklarından olan Rifat Hisarcıklıoğlu, “Ürünlerimizin tamamını yurtdışına satacağız. Bir sloganımız var: Yüzde 100 Türk Malı, Yüzde 100 ihracat” dedi. 


Nisshin Seifun Turkey’nin kuruluş töreni Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları ve Japonya’nın Türkiye Büyükelçisi Yutaka Yokoi’nin katılımıyla gerçekleşti. Toplantıda konuşan Babacan, bu yatırımın iki ülke arasındaki işbirliğinin ve Türkiye’ye duyulan güvenin bir simgesi olduğunu kaydederek, gıda sektöründe yabancı ortaklıkların ve uluslararası yatırımların önünü açacağını belirtti. 


İşadamları çok geniş coğrafyaya ulaşabiliyor 


Babacan, Türkiye’nin geniş bir müşteri kitlesine hitap edecek konumda olduğunu vurgulayarak, “ABD’nin teknoloji devleri ve Avrupa’nın pek çok kuruluşu İstanbul merkezinden Asya ve Ortadoğu gibi pazarlara Türkiye üzerinden açılmakta. İş adamları çok geniş bir coğrafyada iş yapabiliyor” dedi. Türkiye’nin sadece hızlı büyüyen bir ülke değil, aynı zamanda borcunu düşürerek büyüyen bir ülke olduğunu, küresel kriz döneminde Avrupa’da istihdam kaybı yaşanırken, Türkiye’nin ilave istihdam yarattığını dile getiren Babacan, son 4 yıldır, 5 milyonun üzerinde kişiye ilave istihdam sağlandığını söyledi. Babacan, kurulacak olan fabrikanın üretim miktarlarının biraz düşük olduğuna dikkat çekerek, “İnşallah bu başlangıç olsun. Bu çekirdek, inşallah hem Türk, hem Japon ortakların büyüklüğüne yakışan boyutlara ulaşsın” dedi. Babacan, Japonya ile Türkiye arasında serbest ticaret anlaşması imzalanmasını arzu ettiklerini sözlerine ekledi. 


Türkiye makarna ihracatında dünya ikincisi 


Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, Japon girişimcilere “Çok doğru bir yerde bulunuyorsunuz” diyerek, tarıma dayalı yatırımda Türkiye ile rekabet edebilecek başka bir ülkenin bulunmadığını söyledi. Mirmahmutoğulları, Türkiye’nin 600 bin ton ile İtalya’dan sonra dünyanın en büyük makarna ihracatçısı olduğunu belirtti. 


“Dünyanın en büyük makarna fabrikaları arasına girme hedefi 


Nuh’un Ankara Makarnası’nın ortaklarından olan Rifat Hisarcıklıoğlu da yıllık 214 bin ton kurulu kapasitesi ve 450 çalışanı bulunan Nuh’un Ankara’nın, Japonya’nın en büyük makarna firması Nisshin ve Japon Marubeni ile birlikte, Türkiye’ye yeni bir makarna fabrikası kazandıracağını söyledi. Ortaklarıyla hedeflerinin 1’inci OSB’de kuracakları yeni makarna yatırımlarıyla dünyanın en büyük makarna fabrikaları arasına girmek olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti: “Bunun için gerekli fizibilite çalışmalarımızı yaptık, vizyonumuzu belirledik. Yeni makarna fabrikamız 23 bin m2’lik bir alana kurulacak. Üç yıl içinde gerçekleştirilecek yatırım miktarı 35.5 milyon dolar olacak. İlk etapta 18 bin ton/yıl makarna üretimi gerçekleştirmeyi öngörüyoruz. Ama hızla kapasite artıracağız. Nisshin ve Nuh’un teknolojik bilgi birikimleri klasik makarna dışında da birçok alanda yatırımları hızlandıracak. Klasik makarnanın arkasından dondurulmuş makarna, ravioli, mix un üretimi gelecek. Ürünlerimizde Türk buğdayını kullanacağız. Yani hem çiftçimize destek olacağız, hem de Türk buğdayının kalitesini tüm dünyaya göstereceğiz. Ama ürünlerimizin tamamını yurt dışına satacağız. Bir sloganımız var: Yüzde 100 ihracat. Ulaştığımız ülke sayısı arttıkça pazar ağımız genişleyecek, böylelikle yıllık ihracatımız 75 milyon dolara ulaşacak.” ANKARA-DÜNYA


Fabrika 2015’te faaliyete geçecek 


Japonya’nın Türkiye Büyükelçisi Yutaka Yokoi, Nisshin Seifun Turkey’in iki ülke ekonomik ilişkileri açısından önemli olduğunu, geçen yıl Japon firmalarının Türkiye’ye yaptığı doğrudan yatırımın 490 milyon dolara ulaştığını kaydetti. Yokoi, Japonya’nın Türkiye’ye doğrudan yatırım yapan ülkeler arasında 8’inci sırada bulunduğunu söyledi. Nisshin Foods Yönetim Kurulu Başkanı Koichi Iwasaki, bu yatırım ile Türkiye ve Japonya’nın bir numaralı makarna üreticilerinin el sıkıştığını ve çok güçlü bir gıda firmasının Ankara’da doğduğunu ifade etti. Nisshin Seifun Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Nabuchika Hanawa ise fabrikanın 2015 'te faaliyete geçmesinin hedefl endiğini bildirdi.



Dünya




Geri Dön