25 / 04 / 2024

Edremit Körfezi'nde imar için zeytin ağaçları kesildi!

Edremit Körfezi'nde imar için zeytin ağaçları kesildi!

Balıkesir'in Edremit Körfezi'nde imar için Ayvalık Kuş ve Doğa Gözlem Topluluğu tarafından gerçekleşen kış ortası su kuşu sayımında (KOSKS), önceki yıla göre su kuşu çeşitliliğinde yüzde 20 oranında azaldı.



Balıkesir'in Edremit Körfezi’nde, imar için zeytin ağaçlarının kesilmesi ve sulak alanların kurutulması bölgede bulunan su kuşları popülasyonunda azalıyor.

NTV'de yer alan habere göre; araştırmacılar, Körfez bölgesi için uyarı niteliğine sahip olan KOSKS verileri ışığında, "İnşaat, turizm ve avcı baskısı artıyor, su kuşları tür ve popülasyon olarak azalıyor” uyarısı yaptı.

Her yılın ocak-şubat aylarında, su kuşlarının mevsimsel göç hareketlerinin en az olduğu ve sulak alanlarda kümelendikleri zaman yapılan KOSKS, Ayvalık Kuş ve Doğa Gözlem Topluluğu tarafından Körfez bölgesinde gerçekleşti.

İki gün boyunca devam eden çalışmada, önceki yıla göre su kuşu çeşitliliğinde yüzde 20 oranında azalıyor.

KOSKS çalışmalarının ardından konuşan doğa gözlemci ve fotoğrafçısı topluluk üyesi Kadri Kaya, ''Körfez bölgesinde 36’sı su kuşu olmak üzere toplam 72 tür kuş gözlendi. Ayvalık'ta 19 noktada 66 türde toplam 14 bin 700 kuş sayımı yapıldı. Farklı su kuşları Ayvalık ve Körfez'de konaklıyor. Su kuşu sayımlarını her yıl aynı noktalarda yapıyoruz. Önceki senelerden farklı bir durum söz konusu değil. Azalma devam ediyor. Bu kuşların bulundukları bölgeden uzaklaşmaya başladığını, tür ve sayılarının azaldığını tespit ettik. İnsan, inşaat ve avcı baskısının da söz konusu bölgede arttığını gördük” diye konuştu. 


Geri Dön