16 / 04 / 2024

Ege-Koop rotasını Ankara'ya çevirdi!

Ege-Koop rotasını Ankara'ya çevirdi!

İzmir'in marka kooperatifi Ege Koop'un Genel Başkanı Hüseyin Aslan, "Burada insanlar kirada oturduğu halde, kent yöneticileri bize konut yapacak arsa sağlamıyorlar. Oysa projelerimizle gittiğimiz her yerde büyük ilgiyle, sevgiyle karşılanıyoruz" dedi.



Rotasını Ankara'ya çeviren İzmir'in marka kooperatifi Ege Koop'un Genel Başkanı Hüseyin Aslan, "Burada insanlar kirada oturduğu halde, kent yöneticileri bize konut yapacak arsa sağlamıyorlar. Oysa projelerimizle gittiğimiz her yerde büyük ilgiyle, sevgiyle karşılanıyoruz" dedi.


İzmir'de 30 bin konuta imza atan kentin markası Ege Koop, rotasını Ankara'ya çevirdi. Ege Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, bu tercihin nedenini, "İzmir'i yönetenlerden bugüne kadar görmediğimiz sevginin, ilginin ve şefkatin çok daha fazlasını Ankara'da gördük. Bu yüzden yatırımlarımızı başkente kaydırmaya karar verdik" diye açıkladı. Çankaya Üniversitesi yanında 150 milyon lira yatırımla 640 konutluk Smyrna Evleri'nin inşaatına önümüzdeki ay başlanacağını belirten Aslan, yerel seçimler sonrasındaki suskunluğunu da ilk kez bozarak Yani Asır'a özel açıklamalarda bulundu. Aslan CHP'den aday gösterilmeyince DSP'ye geçmesine yönelik eleştirilere, "Onurumu kurtarmak zorundaydım. Yok sayılmamı içime sindiremezdim" dedi. Geçtiğimiz ay Paris'te İzmirli Özgür Aslan ile evlenen Aslan, evinin kapısını Nihan Yarkent'e açtı. 


Ege Koop bedel ödüyor

- Ankara'ya neden gidiyorsunuz?

Ege Koop artık bir Türkiye markası haline geldi. İzmir'deki bilgi ve deneyimlerini koopretifçilik mantığıyla Türkiye'de uygulama alanına sokmak istiyor. Ayrıca üzülerek söylüyorum ki Ege Koop, İzmir'de 30 bin konut yapmanın Türkiye'de kooperatifçiliği güvenilir hale getirmenin bedelini ödüyor!

- Nasıl bir bedel?

Düşünün Ege Koop gibi bir kurum, 2 yıldan beri İzmir'de konut yapacak arsa bulamıyor. Biz İzmir'de arsa bulamıyoruz çünkü yeni arsalar, yeni konut alanları üretilmedi. Bu yüzden Ankara'da yatırım yapacağız. Kentsel dönüşüm için yıllardır çırpınıyoruz, yıllardır da orta gelir grubunun konut sahibi olamadığını söylüyoruz. Ama bir Allah'ın kulu, "Gel şunları konuşalım" demiyor.


Sorumluluk almıyorlar

- Arsa üretmeyen kim?

Özfatura döneminde EVKA modeli gibi, Egekentler gibi, Ahmet Piriştina dömenindeki UNİVERSİAD evleri gibi, Yüksel Çakmur dönemindeki İZKENT gibi projeleri hayata geçirmeyenler.

- Ama İzmir'de gökdelenler yükseliyor.

Biz müteahhit değiliz. Parası olan inşaat yapıyor, lüks konutlar yapıyor ve yapmalı da, biz kesinlikle bunlara hayır demiyoruz. Ama benim söylediğim farklı. İzmir'in sorunu 2 ya da 3 tane gökdelen değil ki. Bunlar da olmalı ama yüzde 40'ı kirada olan bir kentte yaşıyoruz. Eğer bu kentte yüzde 40 hala kirada oturuyorsa, demek ki İzmir'de yapılan konutlar vatandaşı ilgilendirmiyor. İzmir'de yapılan konutlar 2 ya da 3'üncü konut sahibi olmak isteyenler için yapılan konutlardır. 


Dışarıda bakış daha iyi

- Yeterli destek görmediğinizi mi söylüyorsunuz?

İzmir'de, İzmir'i yönetenlerden görmediğimiz sevgiyi, ilgiyi, şefkati Türkiye'nin her yerinde fazlasıyla görüyoruz. Buradan çıkıp Muğla'ya gidelim, Uşak'a gidelim, Denizli'ye gidelim, halkın ve o kenti yönetenlerin Ege Koop'a bakış açısını görüyoruz. Ankara'da da İzmir'i yönetenlerden görmediğimiz sevgiyi, ilgiyi fazlasıyla görüyoruz.

- Ankara'daki proje nedir?

Smyrna İzmir, 640 konutluk çok büyük bir proje.  İzmir  havasını oraya götüreceğiz. Yapacağımız göletle Kordon havasını götürüyoruz. Kültürü sanatı ile modern bir kent kuruyoruz. Mayıs ayında inşaatı başlatmış oluruz diye düşünüyoruz.  Ankara  bürokrasisinden, Ankara inşaat sektörünün her kademesinden ve Ankara'dan çok yakın ilgi gördük. 


Muğla ve Dikili de var

- Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin yaklaşımı nasıl?

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin ilgisi bize yönelik değil, kente yönelik bir ilgi. Kentin gelişimiyle, altyapı, ulaşım, çevre hepsi birbirine parelel gelişim gösteriyor. Projenin gerçekleştirileceği alan kente 30 kilometre mefasede. Yeni gelişen bir yer. Düşünün ki yeni gelişen bu yerin yolu açılmış, altyapısı tamamlanmış, yolu bitmiş, doğalgazı da gelmiş. Otobüs de gidiyor, ulaşım sorunu yok. Biz İzmir'de tamamladığımız projeye ulaşımı sağlatamıyoruz.

- Bu olanları nasıl değerlendiriyorsunuz?

İlgisizlik ve bir proje anlayışının olmamasını, Ege Koop'un dışlanması gibi değerlendiriyoruz. Bu bir izmir kurumu. Bakın Ege Koop İzmir'den Ankara'ya gidiyor ama bundan 200 firma etkileniyor. Biz burada 200 firmaya iş imkanı sağlıyorduk.

- Ankara'nın dışında Ege'de yeni yatırımlarınız olacak mı?

Önümüzdeke günlerde Muğla ve Dikili'ye gidiyoruz. Denizli'den teklif var. Hepsini inceleyeceğiz.

- Yerel seçimlerde Büyükşehir Belediye Başkanlığı adayı oldunuz. Bu sizce doğru bir karar mıydı?

Hedeflerim ve heyecanımın yanında bu kente olan borcum vardı. Tabii ki aday olurken çok kişiyle konuşup tartıştım. Ve toplumun her kesiminden destek gördüm. Aday açıklamama tamamen kendi imkanlarıyla her kesimden 10 bin kişi geldi. Orada gördüm ki doğru karar vermişim. İnsanlar, içlerinden birini aday olarak gördükleri için ciddi destek verdi.

- Sizce neden aday gösterilmediniz?

Siyasetçiler halkın beklentisini, benim bu heyecanımı, proje anlayışımı aslında görmediler ya da cesaret edemediler. Yani proje üreten ve halkta karşılığı olan insanlar değerlendirilmedi. Türkiye'de siyaset maalesef hizmet olarak değerlendirilmediği için, insan odaklı olmadığı için aday gösterilmedim. 


Onurumu kurtardım

- CHP'den gösterilmeyince neden DSP'den aday oldunuz?

Benim halkta karşılığım vardı ancak halk adına karar verenler bunları görmediği için, şahsıma söz verip de yerine getirmedikleri için, Bayraklı Belediye Başkanlığı'na DSP'den aday olmak zorunda kaldım.


- DSP'nin oy oranı Bayraklı'da belliydi ama yine de seçime girdiniz?

Ben de biliyorum ki seçime bir ay kala hiçbir yerde seçim kazanılmaz. Bırakın belediye başkanlığını, apartman yönetimi bile kazanılmaz. Ama ben onurumu kurtarmak zorundaydım, ben yok sayılmamı içime sindiremezdim. Onca projem, onca hedeflerim ve onca verilen söz yok oldu. O zaman mutlaka bir yerden aday olmak zorunda hissettim. 


Her zaman göreve hazırım

- Kırgın mısınız?

Kırgınlığım o gün karar verenlere. Ama ben her zaman, her koşulda elimi taşın altına koymaya hazırım.

- Yerel seçim sonrası evlendiniz. Özgür hanım ile nasıl tanıştınız?

Ayrancılar'da evlilik hazırlığı yapacaklar için geliştirdiğimiz 'Dünya Evi'nde tanıştık. Kendisi düğün ve çicekçilik ile ilgili bir mağaza açmıştı. İlk karşılaşmamız o zaman oldu ama ilişkimiz çok sonrasında başladı. Bir arkadaşımız Paris'e davet etmişti ve orada evlenmeye karar verdik.



Yeni Asır 


Geri Dön