20 / 04 / 2024

Ege Üniversitesi'ne yapılacak millet bahçesi TBMM gündeminde!

Ege Üniversitesi'ne yapılacak millet bahçesi TBMM gündeminde!

Ege Üniversitesi Ormanına yapılması planlanan millet bahçesi TBMM gündemine taşındı. CHP'li Bakan, konuya ilişkin soru önergesi hazırladı...



CHP  İzmir  Milletvekili Murat Bakan, Ege Üniversitesi Ormanına yapılması planlanan millet bahçesine ilişkin soru önergesi hazırladı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Okay tarafından yanıtlandırılmasını talep etti.

Bakan, ''İzmir’de aday tanıtım toplantısında konuşan AKP Genel Başkam Recep Tayyip Erdoğan, Ege Üniversitesi’nin 290 bin metrekarelik ormanlık alanını ‘millet bahçesi’ yapacaklarını ‘müjde’ olarak duyurmuştur. ‘Millet bahçesi’ olarak değerlendirilmek istenen ormanlık alan; toplam yüzölçümü yaklaşık 545 bin metrekare olan Ege Üniversitesi Lojmanlar yerleşkesinde bulunmaktadır. Yerleşke içinde Ege Üniversitesi Konuk Evi, Güneş Enerjisi Enstitüsü, personel lojman binaları ve fıstık çamı koruluğu ile zeytinlikleri içeren Ege Üniversitesi Ormanı yer almaktadır. Ayrıca yerleşkede halka açık olan 2 bin 200 metre uzunluğunda yürüyüş parkuru bulunmakta olup, vatandaşlar yerleşkeyi yürüyüş, koşu ve bisiklet parkuru olarak haftanın her günü aktif olarak kullanabilmektedir'' diye konuştu.

Bakan, şu ifadeleri kullandı: ''Basına yansıyan haberlerden aktarılan Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj . Mimarlığı araştırmacıları Çiğdem Coşkun Hepcan ve Şerif Pekcan tarafından Ege Üniversitesi Ormanı’nın çevresel etkisi üzerine yapılan bilimsel araştırmanın sonuçlarına göre; .

- Yerleşkedeki geniş ve sık dokulu taç örtüsünün bir yılda toplam 324.47 ton zararlı kirleticinin atmosferden „ uzaklaştırılması ve yaşamları boyunca 8107.86 ton karbondioksit’in (C02) depolanması yoluyla kente önemli ekolojik katkılar sağladığını göstermiştir.

- Bu özellikleriyle Lojmanlar Yerleşkesi hem kentsel açık yeşil alanların değerli bir bileşenidir, hem de nitelikleri itibarıyla ekosisteme olan olumlu katkısı açısından örnek bir yeşil alandır.

- Bu nedenle yapılaşma baskısına karşı bitki dokusu ve açık-yeşil alan varlığıyla mutlaka hassasiyetle korunmalıdır. Ege Üniversitesi kampüsü zaten her türlü spor tesisiyle, kafeteryalarıyla, yeşil alanlarıyla, bisiklet ve yürüyüş yollarıyla halka açıktır.

Ormanlık alana göz dikilmesini anlamak mümkün değildir. Sözü edilen ormanlık alan İzmir’in ve Bornova’nın akciğerleridir.

‘Millet bahçeleri’ projelerine bakıldığında içinde otopark, kafeterya, okuma salonları, spor tesisleri, park gibi birçok yapının olduğu görülmektedir. AKP Genel Başkam Recep Tayyip Erdoğan da yaptığı açıklamada, vatandaşların millet bahçelerine gidip vakit geçireceğini, çayların ve keklerin ise bedava olacağım söylemiştir.''

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan'ın soruları:

1- Ege Üniversitesi Ormanı’nın çevresel etkisi üzerine yapılan bilimsel araştırmanın sonuçlarının da gösterdiği üzere, ormanın ve içinde bulunduğu lojmanlar yerleşkesinin kentin temiz hava fabrikası gibi işlev görmesi ve Ege Üniversitesi kampüsünün zaten her türlü spor tesisiyle, kafeteryalarıyla, yeşil alanlarıyla, bisiklet ve yürüyüş yollarıyla halka açık olması bağlamında; yapılması planlanan ‘millet bahçesi’ projesini bu alanı korumak amacıyla iptal edecek misiniz?

2- Ege Üniversitesi Rektörü Necdet Budak, yaptığı açıklamada “ Yaklaşık 290 bin metrekarelik alan, bakım ve düzenlenmesinin ardından vatandaşlarımızın hizmetine sunulacak” demiştir. ‘Millet bahçesi’ projeleri kapsamında otopark, kafeterya, okuma salonları, spor tesisleri, park gibi yapılaşmalar olduğu da göz önünde bulundurulursa; Ege Üniversitesi içindeki ormanlık alanda yapılması planlanan ‘millet bahçesi’ projesinin detayları nedir? Ormanlık alanda otopark, kafeterya, okuma salonları, spor tesisleri, park gibi yapılaşmalar olacak mıdır?

3- ‘Millet Bahçesi’ için planlanan projeye göre 290 bin metrekarelik ormanlık alandaki ağaçların ne kadarı kesilecektir?

4- Ege Üniversitesi kampüsü İzmir kent kültürü ve hafızasında önemli yeri olan sembol bir yerleşkesidir. Kampüste yeşil alanları yok etmeye yönelik adımlar ‘devlet politikası’ mıdır? Yoksa Ege Üniversitesi Rektörü’nün bireysel tasarrufu mudur?


Geri Dön